Βαθυστόχαστο ή απλά αστείο; Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα μάθημα ζωής ή μια συμβουλή από μία γυναίκα συγγραφέα είναι σίγουρα χρήσιμο να γνωρίζεις. Όχι μόνο για να το παίξεις intellectual σε μία μελλοντική σύναξη φίλων, αλλά για να επιλέξεις αν θες να την υιοθετήσεις ή ακόμη και να την κάνεις στάση ζωής, γιατί σίγουρα κάτι παραπάνω ήξεραν από σένα.
Nora Ephron
Ο Carl Bernstein, πρώην σύζυγος της συγγραφέως και σεναριογράφου των επιτυχιών ‘When Harry Met Sally’ και ‘Julie & Julia’ Nora Ephron θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το να την απατήσει θα τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Οι γονείς της Ephron ήταν σεναριογράφοι του Χόλιγουντ και η φράση “όλα είναι ένα αντίγραφο” ήταν ένα οικογενειακό μότο. Όταν το πρώτο και μοναδικό της μυθιστόρημα με τίτλο ‘Heartburn΄ έγινε best seller o Bernstein έγινε έξαλλος. Τόσο έξαλλος που στην πραγματικότητα απαίτησε την εποπτεία του επόμενου σεναρίου της. Ωστόσο, όποιος γελάει καλύτερα γελάει τελευταίος και στην περίπτωση της Ephron έκανε πολύ περισσότερα: εκτός του ότι έγινε απίστευτα πλούσια από την επιτυχία του βιβλίου έγινε και η ηρωίδα της ιστορίας, καθώς όπως είχε πει και η ίδια ‘καλύτερα να μείνεις γνωστή ως η ηρωίδα της ζωής σου παρά το θύμα.’
J.K. Rowling
Αν και στα πασίγνωστα μυθιστορήματά της μας έχει μεταφέρει μερική από τη σοφία της μέσω των χαρακτήρων της, στην ομιλία της στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Harvard επέλεξε να δώσει την πιο μεστή και ουσιαστική της συμβουλή: ‘Δεν θα μάθεις ποτέ πραγματικά τον εαυτό σου, ή την δύναμη των σχέσεών σου, αν δεν περάσουν και τα δύο από αντιξοότητες.’
Virginia Woolf
‘Δεν μπορείς να βρεις την ειρήνη μέσα σου με το να αποφεύγεις τη ζωή’. Αυτή τη συμβουλή είχε δώσει η βρετανίδα συγγραφέας που παρόλο το ταλέντο της που μας χάρισε μερικά από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα έδωσε τέλος στη ζωή της στα 59 της χρόνια.
Dorothy Parker
Η Parker μετακόμισε στο Χόλιγουντ τη δεκετία του ’20 για να εργαστεί ως σεναριογράφος. Κατά την άφιξη της γρήγορα ανέπτυξε μία ιδιαίτερη συμπάθεια στον κομμουνισμό και το τζιν. Και τα δύο, δυστυχώς, περιόρισαν την αίσθηση του χιούμορ της, αν και δεν αρκούσαν για να τη σβήσουν τελείως. Όταν το FBI τη σταμάτησε έξω από το σπίτι της το 1951, τους είπε: “Ακούστε, δεν μπορώ να κάνω ούτε το σκύλο μου να παραμείνει κάτω. Φαίνομαι σαν κάποια που θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση;” η οποία αποδεικνύει πως το να διατηρείς την αίσθηση του χιούμορ σου είναι απαραίτητο για να προχωρήσεις στη ζωή.
Susan Sontag
Χάρις στο δοκίμιο της ‘Νotes on Camp’ που κυκλοφόρησε το 1964 η Susan Sontag έγινε διάσημη εν μία νυκτί. Αλλά η δημιουργία και η διατήρηση μιας εικόνας έρχεται με κάποιο κόστος, και η Sontag είχε ανάμεικτα συναισθήματα για την ιδιότητά της ως ‘διασημότητα’, καθώς μόνο εκείνοι που την έχουν μπορεί να είναι. “Σε ακολουθεί από πίσω ανελέητα”, είχε πει σε μία συνέντευξη, “αμήχανη, άχρηστη, ουσιαστικά έχοντας καμία σχέση με τον ίδιο μου τον εαυτό“.
Δες επίσης: 10 βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή