Μπορείς να μαντέψεις; Κάθε σχέση έχει τα δικά της προβλήματα. Θα πίστευες πως το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη σχέση σου είναι ο θάνατος, θέματα υγείας ή/και οικονομικά προβλήματα. Οι ειδικοί ωστόσο συμφωνούν πως νούμερο ένα πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη επικοινωνίας.
Σε άρθρο στο περιοδικό Self, η ψυχοθεραπεύτρια Laura Young, είπε: «Το νούμερο ένα πρόβλημα… στο γάμο είναι όντως η αποτελεσματική επικοινωνία. Το δυσκολότερο κομμάτι είναι να αναγνωρίσεις τις συμπεριφορές που σε ενοχλούν – πιθανότατα να βρίσκονταν πάντοτε εκεί. Ίσως όμως στην αρχή, να σου φαίνονταν χαριτωμένες».
Μπορείς να μάθεις πώς να επικοινωνείς σωστά, αλλά το να μπορείς να το κάνεις από την αρχή της σχέσης είναι το ιδανικό. Με αυτό τον τρόπο, θέτεις τις βάσεις για καλύτερη επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τον σύντροφο σου.
Ορίστε τα έξι συνηθέστερα προβλήματα στην επικοινωνία και πώς να τα διορθώσεις:
1. Η επικοινωνία μόνο, δεν μπορεί να επιφέρει αλλαγές
Ναι, μιλάς με τον σύντροφο σου – είναι όμως αρκετό; Μερικά από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να πιστεύουμε ότι η επικοινωνία και μόνο αυτή μας συνδέει με τον σύντροφό μας. Το να μιλάμε, κάνει εμάς τις γυναίκες να νιώθουμε σύνδεση με τους άλλους – αυτό όμως δεν ισχύει για πολλούς άντρες (και μερικές γυναίκες).
Πρέπει να νιώσετε πως είστε κοντά προτού επικοινωνήσετε – και αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε έναν ανοιχτό και πιο αποτελεσματικό διάλογο. Δοκιμάστε να κάνετε κάτι μαζί! Ένα παιχνίδι τένις ή το να μαγειρέψετε μαζί θα σας φέρουν σίγουρα πιο κοντά – και μην ξεχνάτε, η γλώσσα του σώματος είναι ακόμη ένα μέσο επικοινωνίας.
2. Περιμένεις από τον σύντροφο σου να ξέρει πώς νιώθεις και τι σκέφτεσαι
Δεν μπορούν να διαβάσουν όλοι το μυαλό σου. Μην υποθέτεις πάντοτε ότι δεν πρέπει να πεις πώς νιώθεις ή τι θέλεις. Πες το δυνατά. Ο σύντροφός σου θα εκτιμήσει να εκφράζεις ανοικτά και ευθέως τις ανάγκες σου.
3. Κρύβεις τα συναισθήματα σου
Αν είσαι από εκείνες που δεν τους αρέσουν οι διαφωνίες, τότε είναι σίγουρο πως δεν εκφράζεις αυτό που νιώθεις. Όμως, ως γνωστόν, αν δεν αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου, αυτό δεν θα φύγει ποτέ – και πιθανότατα, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Οι δυσκολίες δεν εξαφανίζονται, απλά χειροτερεύουν. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα όταν βρίσκεται ακόμη στην αρχή του, παρά να το αφήσεις να επηρεάσει ανεπανόρθωτα τη σχέση σου.
4. Παραπονιέσαι – πολύ
Ναι, είναι καλό να εκφράζεις αυτό που νιώθεις. Μην παραπονιέσαι συνεχώς όμως. Από κάποιο σημείο και μετά, ο σύντροφος σου θα απλά θα κλειστεί στον εαυτό του. Υπάρχουν μερικές φορές όπου όντως, less is more.
5. Έχεις εγκλωβιστεί στη δική σου οπτική γωνία
Είναι δύσκολο να γνωρίζεις και τις δυο πλευρές της ιστορίας. Το χειρότερο είναι να αρνείσαι να δεις τα πράγματα από την πλευρά του άλλου. Δεν χρειάζεται να συμφωνείς πάντα με τον σύντροφο σου, αλλά προσπάθησε να τον κατανοήσεις. Σταμάτα να θέλεις να είσαι πάντα η σωστή – ο συμβιβασμός είναι το κλειδί.
6. Δεν ακούς το σύντροφο σου
Αν δεν ακούς ειλικρινά αυτό που έχει να σου πει ο σύντροφός σου, τότε είναι πολύ πιθανό να παρεξηγήσεις τις προθέσεις του. Μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα. Η σωστή επικοινωνία (ακόμη και για δύσκολα θέματα) μπορεί να είναι ευεργετική για τη σχέση σας και είναι βέβαιο πως θα σας φέρει πιο κοντά. Καλλιεργώντας τις επικοινωνιακές δεξιότητές σας, εσύ και ο σύντροφος σου θα καταφέρετε να χειριστείτε καλύτερα τις προκλήσεις που θα έρθουν στον δρόμο σας.
Δες ακόμα: 5 συμβουλές για να κρατήσει ο γάμος σου