Το μάνγκο είναι ένα φρούτο, το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με το καλοκαίρι, αλλά από τις περισσότερους θεωρείται δύσκολο στην εκτέλεση συνταγών. Γλυκό και πολύ γευστικό, είναι ένα φρούτο που συγκεντρώνει βιταμίνη Α και C, καθώς και κάλιο. Για αυτό καλό είναι να το καταναλώνουμε αρκετά συχνά.
Παρακάτω θα βρεις πέντε συνταγές, οι οποίες έχουν ως κύριο υλικό το μάνγκο. Αν δυσκολεύεσαι να το εντάξεις τόσο στο κυρίως γεύμα σου, μπορείς να το προσθέσεις στο πρωινό σου ή σε κάποιο γλυκό, ανάλογα τις προτιμήσεις σου. Give it a chance!
Smoothie bowl με μάνγκο, φιστίκια και σπόρους Chia
Υλικά
1 μεσαίου μεγέθους μάγνκο αποφλοιωμένο, τεμαχισμένο και κατεψυγμένο 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι 1/4 φλιτζάνι μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου 1/4 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας 1 κ.σ σπόρους Chia 2 κ.σ φιστίκια τεμαχισμένα
Εκτέλεση
Η συνταγή είναι απλή καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλεις στο blender σου όλα τα υλικά και να σερβίρεις το παχύρρευστο μείγμα σου σε ένα μπολ με extra σπόρους Chia και φιστίκια.
Ψωμί με μάνγκο και μπανάνα
Υλικά
2 μεγάλα αυγά 1/2 βρώσιμο λάδι καρύδας 1/3 του φλιτζανιού γιαούρτι 3/4 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας 4 μεσαίες μπανάνες 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ baking powder 1 κ.γ μαγειρική σόδα 1 πρέζα αλάτι 1 1/2 του φλιτζανιού μάνγκο τεμαχισμένο (μπορείς να προσθέσεις και άλλα φρούτα εποχής όπως ροδάκινα, φράουλες ή νεκταρίνια)
Εκτέλεση
Αρχικά προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στη συνέχεια χρησιμοποιείς λίγο λάδι καρύδας για να λιπάνεις δύο μικρά ταψάκια και τα αφήνεις στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις τα αυγά, το γιαούρτι, το λάδι καρύδας, την καστανή ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύεις καλά μέχρι να πετύχεις ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αφού τελειώσεις το ανακάτεμα, βάζεις τις μπανάνες και τις λιώνεις μέχρι να γίνουν κομμάτι του μείγματος. Συνεχίζοντας στο ίδιο μπολ, πρόσθεσε το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλεύρι (προαιρετικά βάζεις και λίγο αλάτι) ενώ ανακατεύεις απαλά για λίγο. Σε ένα μικρότερο μπολ, ρίχνεις όλα τα φρούτα που έχεις επιλέξει μαζί με μια κουταλιά αλεύρι και αφού τα ανακατέψεις λίγο με τα χέρια σου, τα ρίχνεις στο προηγούμενο μείγμα. Αφού έχεις ετοιμάσει την βασική συνταγή, στρώσε ομοιόμορφα το μείγμα στα δύο ταψάκια που έχεις αλείψει με το λάδι καρύδας και ψήσε το για περίπου 45 λεπτά. Πρέπει να προσέξεις πως εάν τα φρούτα σου είναι φρέσκα, ο χρόνος ψησίματος μειώνεται. Εάν δεις πως το ψωμί σου αρχίζει να παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα, σκέπασέ το με λίγο αλουμινόχαρτο.
Κρύα noodles με μάνγκο και χαλούμι
Υλικά για τα noodles
150 γρ. noodles 140 γρ. xαλούμι σε φέτες 1/2 ώριμο μάνγκο, κομμένο σε κύβους 2 πράσα βασιλικός 1 χούφτα κάσιους ή φιστίκια
Για το dressing καρύδας-κόλιανδρου
μερικά φύλλα κόλιανδρο 2 κ.σ σόγια sauce κόκκινο πιπέρι 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας 1/4 τζίντζερ τριμμένο
Εκτέλεση
Αφού βράσεις τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες, άφησέ τα να ξεκουραστούν για ένα λεπτό στην άκρη και στη συνέχεια ρίξε άφθονο κρύο νερό για να ρίξεις την θερμοκρασία τους. Σε ένα τηγάνι, σε μεσαία φωτιά, βάζεις λίγο λάδι καρύδας και όταν ζεσταθεί ψήνεις τα κομμάτια από χαλούμι για 2-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από την κάθε πλευρά. Αφού ανακατέψεις όλα τα υλικά για το dressing, βάλε σε ένα πιάτο την κρύα σαλάτα noodles και πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το dressing και voila!
Mango Plum Popsicle
Υλικά
1/2 φλιτζάνι μάνγκο κομμένο σε κύβους 2 μεγάλα μάνγκο αποφλοιωμένα και κομμένα σε φέτες 1 φλιτζάνι χυμός μάνγκο 3 δαμάσκηνα αποφλοιωμένα και κομμένα σε φέτες
Εκτέλεση
Βάλε τον χυμό μάνγκο μαζί με τα φρούτα στο blender μέχρι να δημιουργήσεις έναν πουρέ και άφησέ τον να ξεκουραστεί σε ένα μπολ. Μόλις καθαρίσεις το blender, ρίξε μέσα τα δαμάσκηνα μαζί με λίγο νερό και ακολούθησε την ίδια διαδικασία. Χρησιμοποίησε τα ειδικά molds γεμίζοντάς τα με τον πουρέ μάνγκο και μερικά κομματάκια από το φρέσκο φρούτο. Άφησε έναν μικρό χώρο στο τέλος για το μείγμα με το δαμάσκηνο. Τα popsicles θα χρειαστούν γύρω στις 4 ώρες στην κατάψυξη και για να τα αφαιρέσεις από το καλούπι ρίξε λίγο ζεστό νερό για 10 δευτερόλεπτα.
Mango Guacamole
Υλικά
4 μεσαία ώριμα αβοκάντο 2 κ.σ κόλιανδρο χυμό απο 1 lime 1 φλιτζάνι φρέσκο μάνγκο κομμένο σε κύβους
Εκτέλεση
Καθάρισε τα 4 αβοκάντο και τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, πολτοποίησέ τα μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόσθεσε τον κόλιανδρο, το lime, λίγο αλάτι και φυσικά το μάνγκο και ανακάτεψε.