Το πρωί είναι μια ώρα της ημέρας λίγο απρόβλεπτη. Άλλες μέρες ξυπνάς με όρεξη, έτοιμη να αδράξεις την μέρα, ενώ άλλες φορές δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι. Το δύσκολο και κακόκεφο ξύπνημα είναι υπεύθυνο και για την κακή σου διάθεση αλλά και απόδοση κατά τη διάρκεια όλης της υπόλοιπης ημέρας.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology: Psychological Sciences, 240 ενήλικες ηλικίας 25 έως 65 ετών, ολοκλήρωσαν επτά ημερήσιες έρευνες μέσω του κινητού τους. Το πρωί, απαντούσαν σε ερώτηση σχετικά για το πόσο αγχωμένοι ένιωθαν για την ημέρα που ξεκινούσε. Καθ ‘όλη τη διάρκειά της, τους γίνονταν ερωτήσεις για τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται το άγχος τους, η καθεμία εκ των οποίων συνοδευόταν από μια δραστηριότητα σχετική με τη μνήμη. Η τελευταία ερώτηση της ημέρας γινόταν τη νύχτα και είχε ζητούμενο το πόσο άγχος νόμιζαν οι συμμετέχοντες ότι θα έχουν την επόμενη μέρα.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που πρόβλεψαν από το πρωί ότι θα έχουν στρες στη διάρκεια της ημέρας, δεν είχαν καλές επιδόσεις στις δραστηριότητες μνήμης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα άσχημο ξύπνημα αναστέλλει τη εύρυθμη λειτουργία της μνήμης – κατανόηση και συγκράτηση πληροφοριών- και επομένως τη συνολική και γενικότερη απόδοση. Ενδιαφέρον έχει ότι οι σκέψεις της προηγούμενης νύχτας, ακόμη και αν ήταν ανήσυχες και αγχωτικές, δεν φάνηκε να οδηγούν σε κακή απόδοση τη επόμενη μέρα, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τη σημασία του πρωινού ξυπνήματος με θετική διάθεση.
“Όταν ξυπνάς το πρωί με μια συγκεκριμένη προοπτική για την ημέρα, κατά κάποιο τρόπο προδιαγράφεις την πορεία της ημέρας“, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Martin Sliwinski . Ωστόσο, είναι δυνατόν να διορθώσεις ένα κακό από άποψη διάθεσης πρωινό. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια εφαρμογή mindfulness/χαλάρωσης/διαλογισμού στο κινητό σου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. “Αν ξυπνήσεις και αισθάνεσαι ότι η ημέρα σου θα είναι αγχωτική, το τηλέφωνο μπορεί να σε βοηθήσει, υπενθυμίζοντάς σου να κάνεις κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης προτού ξεκινήσεις τη μέρα σου“προτείνει.
Έτσι, την επόμενη φορά που δεν θα ξυπνήσεις με την καλύτερη διάθεση, μη βιαστείς να θεωρήσεις τις επόμενες 24 ώρες χαμένες. Αντί αυτού, αφιέρωσε λίγο χρόνο για την ψυχική σου υγεία: Φτιάξε το αγαπημένο σου πρωινό ή έστω αφέψημα, κάνε ασκήσεις αναπνοής ή ο,τι χρειάζεσαι για ένα boost ηρεμίας και αισιοδοξίας. Έτσι θα μπορέσεις να απαλλαγείς από αυτά τα αγχωτικά συναισθήματα και να διασφαλίσεις τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Δες ακόμα: Τα μυστικά των Ιαπώνων για πρωινό ξύπνημα