Ίσως η μόνη σχέση που είχες με το κέντημα να ήταν η εικόνα της γιαγιάς σου στον καναπέ να φτιάχνει ας πούμε την προίκα σου. Ήρθε η ώρα να αλλάξεις προοπτική γιατί αυτοί οι πέντε σχεδιαστές κάνουν το κέντημα trend και μας εθίζουν στα υπέροχα σχέδια δίνοντας μια νέα οπτική σε κάτι που ίσως μας φαινόταν ‘παλιομοδίτικο’.

1. S.A.R.K.

Η Laurent Grant γνωστή για την δουλειά της ως στυλίστρια ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο το brand S.A.R.K. το οποίο συγκεντρώνεται στο κλασσικό λευκό πουκάμισο εμπλουτίζοντας το με ανατρεπτικά κεντήματα με άψογη λεπτομέρεια. Αντλώντας έμπνευση από τις εφηβικές της αναμνήσεις τα σχέδια της απεικονίζουν αναπτήρες Bic, prozac, τσιγάρα και κέικ. Μακράν διαφορετικό από το κλασσικό κέντημα της γιαγιάς σου, το S.A.R.K. δημιουργεί μέσα από κάτι κλασσικό κάτι φρέσκο πηγαίνοντας σε πίσω στα εφηβικά σου χρόνια. Όταν είχες κακές συνήθειες, που δεν ήθελες ποτέ να κόψεις, ψώνιζες ακατάπαυστα και διάβαζες ποίηση ακούγοντας The Doors.

https://www.instagram.com/p/BmTSHJGFnuH/?taken-by=sark_london

2. James Merry

Ο James είναι αυτοδίδακτος. Γνωστός απο τις υπέροχες δημιουργίες του για το project της Björk’s moth-goth masks and fantastical headpieces έχει ακόμη περισσότερους άσους στο μανίκι του εάν κοιτάξεις την προσωπική του κολεξιόν. Λουλούδια και λεπτομερή σχέδια πάνω σε vintage streetwear κομμάτια μας κάνουν να θέλουμε να αγοράσουμε τα πάντα ή να βάλουμε τα δυνατά μας να καταφέρουμε κάτι παρόμοιο. Αρχικά από το Gloucestershire, αλλά τώρα με βάση μια μικρή καμπίνα 15 λεπτά έξω από το Ρέικιαβικ, τα απίστευτα σχέδια του James, όπως εξοτικά πουλιά, άνθη, μανιτάρια, ελάφια κ.λ.π., δεν μπορούν να βγουν από το μυαλό μας και κάνουν τους hypebeast να βγαίνουν για κυνήγι.

https://www.instagram.com/p/Bl4CvkAn6tX/?hl=en&taken-by=james.t.merry

3. Emma McKee (Stitch Gawd)

Καλύτερα γνωστή ως Stitch Gawd, η Emma McKee δεν είναι η μέση καλλιτέχνης κεντήματος. Το σχεδόν εικονογραφημένο έργο της φορούσε ο Kweku Collins, DRAM και ο King Louie, και κάπως έτσι είναι πλέον η κορυφαία – και μοναδική – cross stitch της κοινότητας του Chicago rap, κερδίζοντας το ψευδώνυμό της Stitch Gawd. Η Emma δεν πωλεί ποτέ τη δουλειά της, αλλά χρησιμοποιεί ένα σύστημα μόνο για barter και επιλέγει μόνο να δημιουργήσει κομμάτια για καλλιτέχνες και δημιουργούς των οποίων το έργο θαυμάζει. Σε αντάλλαγμα, έχει δεχτεί song features, beats και visual artwork από τους “πελάτες” της, τα οποία προτίθεται να μετατρέψει σε ταινία με το όνομα Stitch, ένα μοναδικό μουσικό έργο που γιορτάζει την rap του Σικάγου.

https://www.instagram.com/p/BmCUw3JAceh/?taken-by=thestitchgawd

4. Amelia Scarpellis

H Amelia είναι απόφοιτος του LCF και οι δημιουργίες της αλλάζουν εντελώς τον τρόπο που μέχρι τώρα σκεφτόσουν τα κεντήματα. Πούλιες, punk madonnas, χαριτωμένα punk τριαντάφυλλα και προσεκτικά σχεδιασμένες μωρυδιακές φιγούρες που κρατούν όπλα – πάντα στα πλαίσια της punk προδιάθεσης- η Amelia δημιουργεί ένα νέο punk κίνημα με έμπνευση από την εικονική εποχή των 80s’ φέρνοντας πίσω στην μόδα εκείνη την εκκεντρική αύρα που όλοι θα θέλαμε κατά βάθος να βγάλουμε προς τα έξω αντί να την κρύβουμε στην ντουλάπα μας σε μια σακούλα ναφθαλίνης. Αν συνεχίζεις να είσαι punk αλλά εκτιμάς και την υψηλή ραπτική κάνε κλικ εδώ

https://www.instagram.com/p/BjaVnX9FKJg/?taken-by=ameliaskarpellistextiles

5. Tala Barbotin Khalidy

Για την απόφοιτη του Parsons, Tala Barbotin Khalidy, το κέντημα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τέχνη και τρόπος διακόσμησης. Είναι μια μορφή θεραπείας. Αρχικά άρχισε να πειραματίζεται με διασταυρούμενες ραφές μετά την απώλεια της γιαγιάς της από καρκίνο το 2016 και συνειδητοποίησε πως το κέντημα είναι θεραπευτικό και σχεδόν κάτι σαν διαλογισμός. Αυτή η θεραπευτική σύνδεση με το κέντημα είναι κάτι που η Tala εντάσσει στη συλλογή της, Sira, η οποία περιγράφεται ως μιας μορφή βιογραφίας του τι κάνει με το κέντημα ως θεραπεία. Τα unisex, ανακυκλωμένα σχέδια της μεταμορφώνονται με την περίπλοκη τεχνικής της στα κεντήματα, εμπνευσμένα από την καταγωγή της από το Λίβανο. Το έργο της είναι βαθιά δεμένο με αυτήν την καταγωγή και με την ταυτότητα της Μέσης Ανατολής. Όμως, πέρα από το σχεδιαστικό κομμάτι, η Tala προχωράει σε ένα νέο επίπεδο προς τα εμπρός καθώς έχει δημιουργήσει εργαστήρια κεντημάτων στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την Womankind, το καταφύγιο για θύματα εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής βίας και οικιακής κακοποίησης. Δες περισσότερα για το έργο και την δράση της εδώ: talabarbotinkhalidy.com/