Είναι εύκολο να καταλάβεις ότι κάτι είναι άδικο, αλλά το να επικεντρώνεσαι σε αυτό το άλλο συναίσθημα είναι πιο παραγωγικό.

«Είναι άδικο!» Πόσο συχνά έχει ακουστεί αυτή η φράση από αδέρφια μικρής ηλικίας ή στην εφηβεία; Ήμουν μοναχοπαίδι, οπότε ποτέ μου δε μυήθηκα στην έννοια του δικαίου. Έτσι, πάντα έβρισκα τον εαυτό μου να μπερδεύεται όταν άκουγα ζευγάρια να λένε:

* “Είναι άδικο που δουλεύω όσο εσύ και κάνω και τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού!”

*  “Είναι άδικο που εσύ αποφασίζεις πότε θα κάνουμε έρωτα!”

* “Είναι άδικο που πάντα εγώ ξυπνάω τη νύχτα για τα παιδιά!»”

* “Είναι άδικο που εσύ μπορείς να πηγαίνεις για ψάρεμα με τους φίλους σου και εγώ να μένω συνέχεια σπίτι με τα παιδιά!”

* “Είναι άδικο να βγάζω εγώ λεφτά και εσύ να τα ξοδεύεις από ‘δω και από ‘κει!”

Όντως. Είναι άδικο. Αλλά και τι μ’ αυτό; Γιατί το τι είναι άδικο να έχει τόση σημασία; Είναι απλώς ένας όρος που το πληγωμένο μας «εγώ» έμαθε μεγαλώνοντας. Πολλοί είναι αυτοί που μετέφεραν τον όρο του άδικου, τον οποίο έμαθαν σαν αδέλφια ή στο μετέπειτα εργασιακό τους χώρο, στους γάμους τους.

Πρόσεξε καλά όμως τι θα σου πω: δεν πάει έτσι στους γάμους! Όταν το άδικο είναι πιο σημαντικό από την αγάπη, τότε θα καυγαδίζεις για το άδικο και θα χάσεις την αγάπη.

Πόσο δίκαιο είναι όταν ο ένας δεν θέλει να κάνει έρωτα, ο άλλος να μην κάνει σεξ; Αν το εξετάσουμε από την άποψη του τι είναι δίκαιο και τι όχι, χάνουμε τελείως το νόημα. Το πραγματικό νόημα είναι πως αν αγαπάμε κάποιον δε θα θέλαμε να κάνει έρωτα αν δεν το θέλει.

Και αν όντως αγαπάς κάποιον, θα κάνεις έρωτα από αυτήν την αγάπη, ακόμα κι αν δεν νοιώθει να έχει αυτή τη διάθεση. Αν το εξετάσεις από την άποψη του τι είναι δίκαιο και τι όχι, θα κολλήσεις, αλλά αν το εξετάσεις από άποψη αγάπης θα βρεις τη λύση.

Είναι δίκαιο για τον ένα να βγάζει χρήματα και ο άλλος να τα ξοδεύει; Και πάλι, αυτή η σύγκρουση δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί αν το κοιτάξεις από άποψη δίκαιου. Αλλά από άποψη αγάπης, ο ένας μπορεί να πει «Είμαι καλύτερος στο να βγάζω χρήματα από το/τη σύζυγό μου, αυτός/αυτή κάνει άλλα πιο σημαντικά πράγματα στο γάμο μας».

Αν στους καβγάδες σας κολλήσεις ανάμεσα στο τι είναι άδικο και τι όχι, δε θα καταφέρεις ποτέ να βγάλεις άκρη, διότι πολλά πράγματα μοιάζουν άδικα. Αλλά αν είσαι διατεθειμένη να αφήσεις πίσω το άδικο και να επικεντρωθείς στην αγάπη προς τον εαυτό σου και το σύντροφό σου, τότε θα βρεις μια λύση.

Αν πάλι είσαι τόσο κολλημένη με την έννοια του άδικου, ίσως θα πρέπει να κοιτάξεις γιατί είναι τόσο σημαντικό για σένα. Τι ακριβώς είναι αυτό που λες στον εαυτό σου για την έλλειψη δίκαιου που σε ταράζει τόσο; Τι σημαίνει έλλειψη δίκαιου για σένα; Λες στον εαυτό σου ότι είσαι ανόητη που καταλήγεις να κάνεις περισσότερα από τον άλλον;

Αν λες στον εαυτό σου τέτοια πράγματα, τότε θα συνεχίσεις να είσαι κολλημένη στο να προσπαθείς να τα κάνεις όλα δίκαια. Κι αν κοιτάξεις τα πράγματα ως προς το τι είναι πιο καλό προς εσένα και το σύζυγό σου;

Κι αν εξισορροπήσεις τα πράγματα, όχι από άποψη άδικου, αλλά από άποψη του καλού – την ισορροπία μεταξύ του καλού που δίνεις στον εαυτό σου και του καλού που δίνεις στον σύντροφό σου; Αυτό είναι κάτι που πάντα πρέπει να αποφασίζεις όταν δεν θα μπορείς να αποφασίζεις για το τι κάνει και τι δεν κάνει ο σύντροφός σου.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς τι είναι δίκαιο και τι όχι, προσπάθησε να επικεντρωθείς στο καλό για σένα και το σύντροφό σου και να δεις τι θα συμβεί.


Μετάφραση: Εύα Τόλιου Πηγή: YourTango
featured photo: Unsplash| Pablo Merchán Montes