“Είναι αυτό φυσιολογικό;” Πολλές φορές έχεις αναρωτηθεί για κάτι που βλέπεις, που νιώθεις και έχεις καταλήξει να ψάχνεις στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να βγάλεις διάγνωση για το τι έχεις. Και ενώ αυτό φαίνεται να σε βοηθάει, στις περισσότερες περιπτώσεις κάνει το αντίθετο, προκαλώντας σου ακόμα περισσότερη ανησυχία.

Τέσσερις γυναικολόγοι εξηγούν στο StyleCaster πως οχτώ κοινές ανησυχίες καταλήγουν να είναι πιο αθώες από ό,τι αρχικά πιστεύαμε.

Κύστη στις ωοθήκες

Ορισμένες κύστες ωοθηκών, όπως το ενδομητρίωμα, προκαλούν πόνο. Δεν σου λέμε να μην ανησυχείς για αυτές. Αλλά: «Οι απλές κύστεις στις ωοθήκες είναι συχνές σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι οποίες έρχονται και φεύγουν» , λέει η ενδοκρινολόγος Erin Lewis και συνεχίζει: «Ορισμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς. Προσοχή όμως, οι επίμονες κύστεις ωοθηκών με ακανόνιστο σχήμα που προκαλούν πόνο ή πίεση λόγω μεγέθους καλό είναι να αξιολογούνται από έναν γυναικολόγο».

Μικρά φουσκώματα στις θηλές

«Τα μικροσκοπικά εξογκώματα στο επίπεδο τμήμα της θηλής δημιουργούν συχνά ανησυχία», λέει η Felice Gersh, μαιευτήρας/γυναικολόγος με έδρα την Καλιφόρνια. «Δεν θα έπρεπε μιας και είναι εντελώς φυσιολογικά αφού πρόκειται για πρησμένους αδένες. Ο ρόλος τους είναι να παρέχουν λίπανση στους ιστούς».

Κολπικά Υγρά

«Δεν είναι όλα τα κολπικά υγρά ύποπτα» λέει η μαιευτήρας/γυναικολόγος Lanetta Colema. «Τις περισσότερες φορές είναι απολύτως φυσιολογικά. Αν δεν έχουν περίεργο χρώμα, δεν προκαλούν φαγούρα ή δεν έχουν άσχημη μυρωδιά, δεν είναι απαραίτητο να ανησυχήσεις και να καλέσεις αμέσως τον γιατρό σου».

Όγκος/Εξόγκωμα στο στήθος

Είναι γνωστό ότι έχει μεγάλη σημασία ο τακτικός έλεγχος/ψηλάφηση του στήθους, αλλά τι γίνεται αν βρούμε κάτι ανησυχητικό; Η Δρ Erin Lewis λέει ότι ενώ οι εξετάσεις μαστού είναι σημαντικές, το να αισθάνεσαι ένα εξόγκωμα στο στήθος σου δε σημαίνει αυτόματα ότι έχεις καρκίνο. «Η αξιολόγηση από τον γυναικολόγο σου είναι αυτή που θα σου δώσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, σίγουρη απάντηση» τονίζει. «Το περαιτέρω ψάξιμο που μπορεί να περιλαμβάνει υπερηχογράφημα μαστού ή/και μαστογραφία είναι αυτό που θα σου δώσει την τελική απάντηση. Τα καλοήθη ινοαδενώματα αντιπροσωπεύουν το 68% όλων των όγκων του μαστού. Οι καλοήθεις όγκοι του μαστού είναι συνηθέστεροι από τον καρκίνο».

Διακοπή αντισυλληπτικών- Σταθερός κύκλος

«Μερικές φορές οι γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούν ορμονικές μορφές αντισύλληψης πρέπει να περιμένουν μέχρι έξι μήνες μετά τη διακοπή τους προκειμένου να έχουν ξανά φυσιολογικό κύκλο» λέει η Δρ. Lewis. «Εάν έξι μήνες μετά τη διακοπή μια γυναίκα δεν έχει ανακτήσει τον φυσιολογικό της κύκλο , πρέπει να δει τον γυναικολόγο της για περαιτέρω ψάξιμο προκειμένου να μάθει γιατί η περίοδος της δεν έχει επιστρέψει».

Καθυστέρηση

«Το να μην έρχεται η περίοδός σου πάντα την ίδια μέρα είναι απόλυτα φυσιολογικό», λέει η Δρ. Lanetta Coleman. «Εάν η περίοδος δεν εμφανιστεί την 28η ημέρα μην ανησυχήσεις- πολλές φορές συμβαίνει».

Αιμορραγία στη μέση του κύκλου

«Κάτι τέτοιο είναι στην πραγματικότητα πολύ συνηθισμένο», λέει η Navya Mysore, γιατρός ειδική στην πρωτοβάθμια φροντίδα των γυναικών. «Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και μπορεί να είναι καφετί σε απόχρωση πράγμα που δεν εμπνέει καμία ανησυχία».

Ετήσια επίσκεψη στο γυναικολόγο

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται πόσο συχνά θα έπρεπε να κάνουν το τεστ Παπανικολάου. Ιδανική είναι μια ετήσια επίσκεψη στο γυναικολόγο και στη συνέχεια η συχνότητα καθορίζεται από τις υποδείξεις του γιατρού εκτός και αν δεις κάτι ανησυχητικό όπως μια αιμορραγία.


featured photo: Unsplash|Yuris Alhumaydy