Όταν βρίσκεσαι σε έναν δυστυχισμένο γάμο και αναρωτιέσαι, «Μήπως πρέπει να πάρω διαζύγιο;» και ζυγίζεις τα συναισθήματά σου για τον/την σύζυγό σου και η σχέση μοιάζει βουνό, αλλά γνωρίζεις ποια ερωτήματα θα σε βοηθήσουν να αναρωτηθείς για όλες εκείνες τις μπερδεμένες πλευρές των σχέσεων, τότε μπορείς να αποφασίσεις αν το να δώσεις τέλος στο γάμο σου ή όχι είναι λιγότερο τρομακτικό.

Το ξέρω, γιατί κι εγώ έχω βρεθεί εκεί επίσης

Ένα βράδυ, κλασικά έβαλα τις πιτζάμες μου. Βούρτσισα τα δόντια μου και έκανα οδοντικό νήμα. Άρπαξα το τηλεκοντρόλ, έκλεισα τη τηλεόραση και ξάπλωσα στο κρεβάτι. Η σύζυγός μου μπήκε ψυχρά μες το δωμάτιο, έσβησε τα φώτα και ξάπλωσε δίπλα μου. Το δωμάτιο ήταν τόσο ήσυχο όσο ένας τάφος. Τινάχτηκα και γύρισα πλευρό στην προσπάθειά μου να αποκοιμηθώ. Τα μάτια μου έκλειναν, καθώς κοιτούσα έξω από το παράθυρό μου και αναρωτιόμουν: «Έτσι θα είναι το υπόλοιπο της ζωής μου;».

Δεν ένιωσα τίποτα. Το άτομο που κάποτε σήμαινε τον κόσμο για μένα έχει πλέον γίνει κάποιος που με δυσκολία αντέχω.

Το μυαλό μου περιπλέχθηκε και αναρωτιόταν αν αυτό ή εκείνο άλλαζαν… Αν έτσι η σχέση γινόταν καλύτερη. Είχα παραισθήσεις ή απλώς περνούσαμε μια δύσκολη φάση; Ήλπιζα εδώ και τόσο καιρό ότι τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα, αλλά αυτό φάνταζε πλέον αδύνατο. Είχα σκεφτεί ξανά στο παρελθόν το διαζύγιο, αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν ο γάμος είχε πραγματικά τελειώσει. Δοκιμάσαμε συζυγική καθοδήγηση. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο. Δοκιμάσαμε τα πάντα. Κουλουριάστηκα, έκλεισα τα μάτια μου και ήλπιζα το αύριο να είναι μια καλύτερη μέρα.

Μήπως ακούγεται σαν και τη δική σου ιστορία;

Το να σκέφτεσαι το διαζύγιο είναι κάτι τρομακτικό για τον οποιοδήποτε. Υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν προχωρήσεις σε κάτι τέτοιο.

Αν κι εσύ διερωτάσαι, «Μήπως θα έπρεπε να πάρω διαζύγιο;», ορίστε τρεις ερωτήσεις που θα σε βάλουν σε σκέψη πριν επικοινωνήσεις με κάποιο δικηγόρο.

1. Ψάχνεις για διέξοδο;

Αν ελπίζεις ο σύζυγός σου να σε απατούσε, έτσι ώστε να τελείωνες τη σχέση, θα έπρεπε πραγματικά να επαναξιολογήσεις γιατί βρίσκεσαι σε αυτή τη σχέση εξαρχής.

Δεν πρέπει να ψάχνεις για κάποια δικαιολογία για να είσαι χαρούμενη. Αν ήσουν δυστυχισμένη στη σχέση σου, είναι προφανές ότι ο σύντροφός σου έχει αλλάξει και εσύ ψάχνεις για διέξοδο. Πάρε διαζύγιο. Δεν θα έπρεπε να βρεις κάποια δικαιολογία για να δώσεις τέλος στο γάμο σου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα θα πρέπει να πάρεις διαζύγιο.

2. Έχεις σταματήσει να θυμώνεις;

Όταν δεν σου γεννιέται πλέον το αίσθημα του θυμού ή του εκνευρισμού ως προς το άλλο σου μισό, τότε δεν επενδύεις πολύ συναισθηματικά σε αυτό. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο γάμος έχει τελειώσει.

Για παράδειγμα, οι γονείς σου σού φώναζαν όταν ήσουν παιδί, επειδή πιθανότατα νοιαζόντουσαν για σένα. Όταν οι γονείς φώναζαν, «Μην ακουμπάς τη ζεστή σόμπα!» ή έλεγαν «Κοίτα και στις δύο πλευρές του δρόμου!», ήταν επειδή σε αγαπούσαν και νοιάζονταν για την ασφάλειά σου. Όταν δεν αισθάνεσαι πια αγανάκτηση ή δε νοιάζεσαι πια για τον σύντροφό σου, θα πρέπει να χωρίσεις. Αν έχεις πια ξεπεράσει τελείως τη σχέση, σε σημείο που δε σε νοιάζει τίποτα από όσα κάνει ο σύντροφος, ήρθε η ώρα να το λήξεις.

3. Μήπως απλά δεν είστε συμβατοί;

Ο καλύτερος σε πωλήσεις συγγραφέας των New York Times προσδιορίζει τη συμβατότητα ως «μια φυσική ευθυγράμμιση των επιλογών και των αξιών του τρόπου ζωής μεταξύ δύο ανθρώπων.» Αν εκτιμάς ένα άτομο που είναι έξυπνο και πνευματώδες, αλλά είσαι σε σχέση με κάποιον που δεν πληροί καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε μάλλον δεν έχεις κάνει την πιο συμβατή προς εσένα επιλογή.

Η συμβατότητα και η ασυμβατότητα είναι ένα απλό γεγονός στη ζωή. Οι άνθρωποι με συνηθισμένες αξίες και επιλογές στον τρόπο ζωής θα είναι πιο συμβατικοί, σε αντίθεση με εκείνους που δεν ακολουθούν το ίδιο πρότυπο και άρα είναι πιο ασύμβατοι. Γιατί να προσπαθείς να πιέσεις μια σχέση από τη στιγμή που θα μπορούσες να βρεις κάποιον πιο συμβατό;

Θα ήταν έξυπνο να πάρεις το ρίσκο και να χωρίσεις ή να μην το ρισκάρεις και να παραμείνεις στη δυστυχισμένη σου σχέση;

Σύμφωνα με την Prospect Theory επί της ψυχολογίας, οι απώλειες μας πληγώνουν πολύ περισσότερο από τα οφέλη κι αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο φοβόμαστε να αφήσουμε καταστάσεις. Ωστόσο, ο χρόνος είναι χρήμα. Σύντομα, πριν καλά καλά το καταλάβεις, θα περάσει μπροστά σου μια ολόκληρη δεκαετία – μια δεκαετία που δεν θα μπορείς να πάρεις πίσω.

Φαίνεται τρομακτικό, γιατί θα πηδάς στο άγνωστο και μπορεί να σκέφτεσαι: «Τι θα γίνει αν γνωρίσω κάποιον καινούριο και συμβεί το ίδιο πράγμα;» Σίγουρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να γνωρίσεις κάποιον καινούργιο και να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση. Τι θα γίνει όμως αν γνωρίσεις κάποιον και σε κάνει να ξεχαστείς τελείως; Κι αν γνωρίσεις την πραγματική αδελφή ψυχή σου;

Στο τέλος της μέρας, εσύ και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνη να φροντίζεις για τις ανάγκες σου. Σε είκοσι χρόνια από τώρα, δεν θα λες «Τα έκανα θάλασσα» ή «Μακάρι να είχα κάνει αυτό». Κάνε σοφές επιλογές.

Πηγή: Your Tango

Μετάφραση: Αργυρώ Ευθυμιοπούλου

Δες ακόμα: Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο γάμος σου


featured image: Thought Catalog