Αφού ανακαλύψαμε τη νέα online εμμονή μας, το Lime + Life -ένα από τα πιο δημιουργικά και φρέσκα κυπριακά portals, αποφασίσαμε να βρούμε τον εγκέφαλο πίσω από αυτό. Και τα καταφέραμε. Έτσι, αδράξαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Εβελίνα Κυράστα για την έμπνευση πίσω από το Lime + Life, τα media εν γένει αλλά και τη θέση των γυναικών στην εποχή που διανύουμε.
Πώς προέκυψε η ιδέα ενός lifestyle portal; Υπήρχε κάποιο κενό που εντόπισες στα κυπριακά media;
Η ιδέα του Lime+Life προέκυψε από μία ανάγκη και μία διαπίστωση. Την ανάγκη να κάνω κάτι δημιουργικό, προσαρμοσμένο στις προτεραιότητες και τις υποχρεώσεις μου, ούσα μητέρα τριών παιδιών, αλλά και τη διαπίστωση ότι στην Κύπρο δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο, όχι τόσο από άποψη θεματολογίας όσο από άποψη αισθητικής και ύφους. Ένα site «στήνεται» τελείως διαφορετικά όταν προορίζεται για καθαρά εμπορική εκμετάλλευση και τελείως διαφορετικά όταν ο founder επιθυμεί να ταυτιστεί μαζί του. Εγώ λοιπόν, επιθυμούσα να είναι κάτι αντιπροσωπευτικό.
Ποιο είναι το προφίλ της γυναίκας που διαβάζει το Lime + Life;
Αναφερόμαστε στη σύγχρονη, δυναμική γυναικά που της αρέσει να εμπνέεται καθημερινά για θέματα που την αφορούν όπως μόδα, ταξίδια, μαγειρική, ψυχολογία, διακόσμηση μέσα από ένα πρίσμα υψηλής αισθητικής και «αφαιρετικής» διάθεσης. Θέλουμε να βρίσκει σε εμάς αυτό το «κάτι» που θα την προτρέπει να βελτιώνεται, να πειραματίζεται, να δοκιμάζει, να μη μένει στάσιμη.
Υπάρχει μια άποψη που θέλει τη μόδα να έχει αρχίσει να «φθίνει». Την ενστερνίζεσαι; Ποιο είναι το feedback που παίρνεις από το κοινό της Κύπρου;
Η μόδα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αφορά όλες τις γυναίκες. Βέβαια, δεν παύει να είναι μία έννοια γενική. Αν ταυτίσουμε τη μόδα με τα luxury brands που συχνά είναι και «εμπνευστές των τάσεων», ενδεχομένως να διαπιστώσουμε πως το αγοραστικό τους κοινό έχει μειωθεί. Για την ακρίβεια ένα μεγάλο τμήμα έχει μετακυλήσει στα high street brands, τα οποία ανανεώνουν με ταχύτατους ρυθμούς τις επιλογές που προσφέρουν στους καταναλωτές και όχι μόνο καλλιεργούν ένα αίσθημα διαρκούς εγρήγορσης, αλλά εκτονώνουν την ανάγκη για shopping με πιο οικονομικές λύσεις. Από την άλλη, αν δούμε το θέμα πιο σφαιρικά και ενστερνιστούμε την άποψη ότι μόδα είναι ο τρόπος που κάθε γυναίκα προσαρμόζει τις τάσεις στο προσωπικό της στυλ, εδώ θα πω με σιγουριά ότι όχι μόνο δεν φθίνει, αλλά αναβαθμίζεται κιόλας. Στην Κύπρο οι γυναίκες αγαπάνε τη μόδα, ενημερώνονται διαρκώς και έχουν μάθει να την κάνουν δική τους με τον καλύτερο τρόπο.
Ποια είναι τα lifestyle ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τα κορίτσια της Κύπρου; Υπάρχουν τομείς που φιλοδοξείς να εντάξεις στα πεδία ενδιαφέροντός τους, ώστε να βελτιώσεις τις ζωές τους;
Μόδα, beauty tips και μαγειρική νομίζω αγαπιούνται ιδιαίτερα. Τι πιο ωραίο από το να βλέπεις μία stylish και περιποιημένη γυναίκα στην κουζίνα να μαγειρεύει! Γενικά οι αντιθέσεις μου αρέσουν. Υπάρχουν όμως και δύο τομείς που θα με ενδιέφερε να ασχοληθούμε πιο διεξοδικά… το well being και η οικολογία. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε παρατηρείται μία τεράστια στροφή προς αυτές τις κατευθύνσεις, κάτι που μοιάζει αρκετά ελπιδοφόρο!
Ως ιδρύτρια γυναικείου portal, έχεις σίγουρα άποψη για την όλη προσπάθεια της σύγχρονης γυναίκας να ισορροπήσεις σε έναν ανδροκρατούμενο –όπως λένε- κόσμο. Μπορείς να τη μοιραστείς μαζί μας;
Παρόλο που τοποθετώ κι εγώ τον εαυτό μου στην κατηγορία των δυναμικών γυναικών που τους αρέσει η πειθαρχεία, η τάξη, η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η ανάληψη καθηκόντων δεν θα ήθελα ποτέ και σε καμία περίπτωση να χάσω τη θηλυκή μου πλευρά. Στο μυαλό μου έχω πάντα το εξής: άλλο εξίσωση, άλλο ισορροπία! Η εξίσωση με έναν άντρα, μόνο αλλοίωση στη φύση μας μπορεί να επιφέρει. Η ισορροπία όμως, μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους και τα κατάλληλα κάθε φορά «εργαλεία», ανάλογα βέβαια σε ποιο περιβάλλον αναφερόμαστε. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε όχι μόνο πιο ευέλικτες, αλλά διαθέτουμε και πιο ευαίσθητες «κεραίες». Όταν λοιπόν υπάρχει θέληση, όλα είναι εφικτά. «This is a man’s world but it would be nothing without a woman or a girl…» σιγοτραγουδάμε και εμείς και εκείνοι! Τυχαίο;
Τι θα συμβούλευες ένα νέο κορίτσι που θέλει να δημιουργήσει το δικό του site, σε μια περίοδο λίγο ασταθή ακόμα οικονομικά;
Γενικά θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις και η δημιουργία ενός site μόνο εύκολη δεν είναι. Το να μπορείς να οραματιστείς την «τελική εικόνα» σίγουρα βοηθάει αρκετά, όπως επίσης ένα πλάνο με τους στόχους, τους λόγους και το budget. Θα είναι blog ή portal, θα χρειάζεται συντακτική ομάδα ή όχι, απαιτείται σύστημα διαχείρισης περιεχομένου με δυνατότητες εξέλιξης ή κάτι πιο απλό και κατά συνέπεια πιο οικονομικό; Σίγουρα στόχος δεν είναι να παραθέσω τα βήματα, καθένας μπορεί να βρει τον τρόπο. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι το εξής… Το οικονομικό ναι μεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα, πριν φτάσει όμως εκεί θα πρέπει υπεύθυνα να έχει αποφασίσει κατά πόσο είναι διατεθειμένη να αναλάβει ένα project που απαιτεί αρκετό χρόνο, υπομονή, πείσμα, αφοσίωση, συνέπεια, υπευθυνότητα και ταυτότητα. Καλώς ή κακώς, εγώ έτσι κινήθηκα για το Lime+Life.
Ποιο είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς σου και ποιο αυτό που απολαμβάνεις λιγότερο;
Προσπαθώ να συμμετέχω σε οτιδήποτε αφορά το Lime+Life για να μπορώ να έχω ολοκληρωμένη εικόνα ανά πάσα στιγμή. Αυτό όμως που απολαμβάνω περισσότερο είναι η μαγειρική και η διαδικασία με την οποία μία συνταγή “μετουσιώνεται” σε άρθρο. Στη στήλη του Cookbook ανεβάζω συχνά πυκνά συνταγές που αγαπώ ιδιαίτερα και μπαίνω στη διαδικασία να της φτιάξω η ίδια, με step by step φωτογραφίες. Αυτό που δεν με ευχαριστεί τόσο είναι όταν φτάνει βράδυ και κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχω καταφέρει να φανώ συνεπής με την ανανέωση της θεματολογίας, με αποτέλεσμα να πιέζω τον εαυτό μου να αποδώσει σε ώρες δύσκολες.
Τι καινούργιο περιμένουμε να δούμε στο Lime + Life από εδώ και πέρα και ποιοι είναι οι στόχοι σου για αυτό;
Μου αρέσει να κάνω σταθερά και μεθοδικά βήματα. Μπορεί στο μυαλό μου να τρέχουν δεκάδες ιδέες που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε διαφορετικά τμήματα του site, από θεματολογία μέχρι εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό, όμως μέχρι να επιτευχθεί ο πρώτο μου στόχος, δεν θα θέσω δεύτερο.