Η νέα παραγωγή της Μαίρης Ραζή και του θεάτρου Πρόβα, η Αναζήτηση, θα σε κάνει να τη λατρέψεις ή να τη μισήσεις. Είναι δύσκολο να σταθείς κάπου στη μέση με αυτή την παράσταση. Πρόκειται για ένα νέο έργο, βασισμένο στο βιβλίο του Παναγιώτη Μέντη και αυτή είναι η πρώτη απόπειρα μεταφοράς του στο θεατρικό σανίδι. Αυτή την απαιτητική δουλειά αναλαμβάνει ο Νίκος Σακαλίδης μαζί με τους δύο πρωταγωνιστές της παράστασης που καλούνται να κρατήσουν απόσταση από το βασικό ζήτημα της ιστορίας.

Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς πως το βασικό ζήτημα είναι αυτό της αιμομιξίας, δεν χρειάζεσαι και πολλά παραπάνω με ένα τέτοιο θέμα, είναι ταμπού. Όμως η Αναζήτηση του Μεντή και του Σακαλίδη είναι αλλιώτικη. Είναι μια κωμωδία, γλυκόπικρη και τολμηρή που ασχολείται με το ζήτημα της αιμομιξίας, της αγάπης και της μητρότητας χωρίς να γίνεται καταγγελτική.

Στην παράσταση βλέπουμε ένα ζευγάρι σε απλές στιγμές της καθημερινότητας, οι οποίες γίνονται αφορμές για δυνατό γέλιο και λίγο αργότερα για ανατριχίλα. Υπάρχει χιούμορ μέσα σε μια τραγική κατάσταση. Ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι ταμπού, πως είναι ηθικά κολάσιμο σύμφωνα με τις νόρμες της κοινωνίας μας και όμως επιλέγουν να είναι μαζί. Και αυτό το μαζί, αυτή η συντροφικότητα είναι που κάνουν όλη την διαφορά.

Πώς χωρά όμως το γέλιο σε μια ιστορία που σχετίζεται μ’ ένα θέμα σκληρό, όπως αυτό της αιμομιξίας; Ο σκηνοθέτης Νίκος Σακαλίδης βρήκε λίγο χρόνο μετά το τέλος της παράστασης και μας μίλησε για το έργο. «Η ζωή η ίδια είναι και κωμωδία και τραγωδία» μας λέει, «οι δύο χαρακτήρες της παράστασης είναι παραδείγματα της ανθρώπινης ύπαρξης… Οι δύο πολύ απλοί άνθρωποι που βλέπουμε στην αρχή ζουν μια καθημερινότητα με τα μικροπροβλήματα της, με τις ζήλιες της και η ματιά σε αυτό το πλαίσιο είναι ανάλαφρη, υπάρχει το χιούμορ. Σιγά-σιγά όμως αυτό το πράγμα βαραίνει για να καταλήξει σε μια πολύ σοβαρή απόφαση στο φινάλε».

Στην παράσταση δεν βλέπουμε τη μητέρα του ζευγαριού. Και όμως είναι παρούσα σχεδόν σε κάθε σκηνή και συμβολικά και μέσα από τα λόγια των πρωταγωνιστών. Πόσο τοξική μπορεί να γίνει μια μητέρα που νιώθει πως ο κοινωνικός της περίγυρος καταπιέζει τη σεξουαλική της ταυτότητα; «Πρόκειται για μια μητέρα με αρνητική στάση απέναντι στην κοινωνία και τη μεταφέρει στα παιδιά της. Αλλά αυτά τα παιδιά καταφέρνουν παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες να διατηρήσουν κάτι ακέραιο μέσα τους και στο όνομα της αγάπης να ξεπεράσουν τους σκοπέλους» μας λέει ο Νίκος Σακαλίδης. Οι σκόπελοι που ξεπερνούν βέβαια τους βγάζουν στην αντίπερα όχθη από αυτή της κοινωνικά αποδεκτής ζωής. Όταν η παράσταση τελειώνει, ο θεατής είναι αυτός που πρέπει να βγάλει το δικό του συμπέρασμα και μπορεί να μην είναι το ίδιο κάθε φορά.

Από 15 Οκτωβρίου 2018 και κάθε Δευτέρα στις 20.00 και κάθε Τρίτη στις 21.00 στο θέατρο Πρόβα.


featured image: prova.gr