Είναι η στιγμή για την οποία πάλεψες πολύ. Μετά από χρόνια σπουδών και δεκάδες αποτυχημένες συνεντεύξεις, βρήκες τη δουλειά των ονείρων σου και νιώθεις επιτέλους πως έχεις πραγματοποιήσει τους στόχους σου. Την ίδια στιγμή ο φίλος σου κερδίζει ίσα ίσα τα προς το ζην, σε μια δουλειά που σιχαίνεται. Είσαι πιο επιτυχημένη από εκείνον.
Ας εξετάσουμε λοιπόν αυτή τη δύσκολη εξίσωση.
Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης
Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ο φίλος σου να δουλεύει περιστασιακά, πάνω σε κάτι που δεν τον γεμίζει και να πληρώνεται πολύ λίγο ή και καθόλου. Αυτό είναι κάτι που φυσικά προκαλεί μια τριβή στη σχέση και επηρεάζει πολλούς παράγοντες. Αν μιλήσεις με φίλους σου άντρες θα καταλάβεις πως για εκείνους η δουλειά τους αποτελεί τη ταυτότητά τους. Τα χρήματα που κερδίζουν και οι θέσεις που αναλαμβάνουν λειτουργούν σαν το προσωπικό τους μέτρο προσωπικής αξίας και αυτοπεποίθησης. Αν το αγόρι σου ασχολείται με μια δουλειά που στη καλύτερη περίπτωση φαντάζει αδιάφορη, τον κάνει και νιώθει ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Ενδεχομένως και κατωτερότητα. Αν πάλι μιλάμε με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, όλα αυτά, σαν κλασικός άντρας, δεν θα τα επικοινωνήσει μαζί σου. Θα τα μετατρέψει σε θυμό, ένταση και απόσταση. Την οποία και θα ξεσπά σε άσχετες στιγμές, με φαινομενικά ασήμαντες αφορμές.
New age ισότητα
Αν είσαι από τις τυχερές που έχουν μια καλοπληρωμένη δουλειά και απολαμβάνουν τα προνόμια του 8ωρου σε γραφείο, παχυλό δώρο Χριστουγέννων και early drinks με τους συναδέλφους κάθε Τετάρτη, κατά πρώτον μπράβο. Κατά δεύτερον, keep it classy. Μην ξοδεύεις το μισό σου μηνιάτικο σε τσάντες. Ή αν το κάνεις, μην το διατυμπανίζεις. Είναι δικαίωμα σου να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις τις επιτυχίες σου και τα χρήματα σου. Καλό θα είναι όμως να λαμβάνεις υπόψη και τους γύρω σου. Αναλογίσου αν ο σύντροφος σου έχει το budget να ανταποκριθεί στη ζωή που κάνεις. Σε δεύτερο επίπεδο, σκέψου πώς θα μπορούσες να κάνεις την κοινή σας ζωή πιο όμορφη. Η σχολή «ο άντρας πληρώνει» ίσχυε τις εποχές που οι γυναίκες δεν εργάζονταν. Στα σημερινά δεδομένα, κανείς δεν λέει πως ο σύντροφος καλύπτει το ενοίκιο και τους λογαριασμούς του σπιτιού σας. Sorry.
Κάνε τη δύσκολη συζήτηση
Αλήθεια, δεν ξέρω κανέναν άλλο τρόπο επίλυσης προβλήματος πέρα από τη κουβέντα. Αν δεν έχεις κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι εκείνος μπορεί να βγάζει λιγότερα χρήματα από εσένα ή να μένει με τους δικούς του, πες του το. Όσο ασήμαντο και αν σου φαίνεται, θα κάνει τη διαφορά. Θα ξεμπλοκάρει τις δικές του ανασφάλειες και θα διαλύσει τις όποιες δεύτερες σκέψεις του. Από την άλλη, μπορεί να ανήκεις στα κορίτσια που χρειάζονται να θαυμάζουν το σύντροφό τους. Και αυτό είναι σεβαστό. Στην περίπτωση αυτή, δεν έχει νόημα να γκρινιάζεις. Να είσαι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου και σε εκείνον και να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό. Τέλος, να θυμάσαι πως στη σχέση μας πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι και κανείς δεν μπορεί να κρίνει το πώς νιώθουμε.
Η γνώμη της επιστήμης
Σύμφωνα με έρευνα της κοινωνιολόγου, Alexandra Killewald, για το πανεπιστήμιο του Harvard, ούτε η εργασιακή συνθήκη της γυναίκας ούτε οι αλλαγές στο οικονομικό status της οικογένειας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες διαζυγίου. Αυτό που συμπέρανε η ίδια μελετώντας τα διαζύγια της Αμερικής από το 1975 και μετά είναι πως τα ποσοστά διαζυγίων ήταν υψηλότερα στις περιπτώσεις που ο σύζυγος άλλαζε εργασιακές συνθήκες. Αν δηλαδή έχανε τη δουλειά του ή μείωνε σημαντικά τις ώρες εργασίας του. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα αυτά ο ρόλος «του κουβαλητή» της οικογένειας ανήκει στον άντρα και είναι μάλλον δύσκολο να διατηρηθούν οι ισορροπίες στη σχέση όταν αλλάξει αυτό το δεδομένο.