Οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και επαγγελματικής ζωής. Κατά συνέπεια δεν επιτρέπουν κάποια πράγματα να θυσιάζονται ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία αυτή. Η Γαλλίδα συγγραφέας Pamela Druckerman συνοψίζει όλα αυτά στο βιβλίο της Bebe Day by Day με μια φράση: «Το γαλλικό ιδεώδες έχει να κάνει με το ότι κανένας ρόλος της ζωής σου (μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, υπάλληλος), δεν πρέπει να θυσιάζεται για κάποιον άλλο.» Δεν είναι εύκολο στην επόμενή σου συνέντευξη να ρωτήσεις τις πολιτικές της εταιρίας για τα δικαιώματα του εργαζόμενου. Αλλά αν το κάνεις, οι πιθανότητες να έχεις μια καλή εργασιακή ζωή (άρα και μια ισορροπημένη ζωή γενικότερα) είναι μεγάλες.
Στη συνέχεια ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι θεωρούνται masters στην ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής.
Άδειες
Ο χρόνος διακοπών, όπως άδειες και ρεπό, υπάρχει σε όλες τις χώρες και εταιρίες για κάποιο λόγο. Τουλάχιστον έτσι πρέπει. Στη Γαλλία και τη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι επωφελούνται με 40 ημέρες διακοπών το χρόνο (στις οποίες πληρώνονται κανονικά). Στη Σουηδία η περίοδος διακοπών είναι 5 εβδομάδες, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται αυτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Λιγότερες ώρες απασχόλησης την ημέρα
Στην Ευρώπη δεν αποτελεί προσόν να πηγαίνεις πρώτος στη δουλειά και να φεύγεις τελευταίος. Στη Σουηδία οι ώρες εργασίας εβδομαδιαίως είναι σαράντα οχτώ. Ακόμα και αν η δουλειά δεν έχει τελειώσει, ο υπάλληλος μπορεί να την ολοκληρώσει από το σπίτι. Αλλά κανείς δεν μένει στο γραφείο μετά τις πέντε. Οι γονείς ειδικά μπορεί να φύγουν ακόμη και πριν τις τέσσερις ώστε να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Στη Δανία οι εταιρίες πιστεύουν ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας δεν εξυπηρετούν ούτε τους υπαλλήλους, ούτε και την εταιρία. Με την έννοια ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.
Ευέλικτες ώρες εργασίας
Πολλές εταιρίες, ειδικά στη Σκανδιναβία, προσφέρουν ευέλικτες ώρες εργασίας ακόμη και δουλειά από το σπίτι. Μάλιστα ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα που να τους βολεύει στην καθημερινότητά τους. Με άλλα λόγια, πιστεύουν και εφαρμόζουν το ότι οι χαρούμενοι υπάλληλοι είναι και πιο αποτελεσματικοί.
Διάλειμμα για μεσημεριανό
Πολλοί Αμερικάνοι, τρώνε το μεσημεριανό τους μπροστά από τον υπολογιστή τους. Για τους Ευρωπαίους δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και μεσημεριανό δεν σημαίνει μόνο φαγητό. Σημαίνει να βγεις έξω, να πας μια βόλτα, να πάρεις καθαρό αέρα και να σκεφτείς κάτι άλλο εκτός από τη δουλειά.
Πιο χαλαρή ιεραρχία
Για αυτόν τον λόγο, οι περισσότερες εταιρίες έχουν πλέον ανοιχτά γραφεία και όχι κλειστούς θαλάμους και αίθουσες. Στη Σουηδία για παράδειγμα απουσιάζει ένα αυστηρό ιεραρχικό μοντέλο. Αντί αυτού, οι εταιρίες ποντάρουν στη δυναμική των ομάδων και στη συνεργασία των μελών μεταξύ τους.
Διάλειμμα για καφέ
Δεν είναι λίγες φορές που ένας καφές στην κουζίνα του γραφείου δεν σου αρκεί. Γιατί είναι ωραία έστω και λίγη ώρα μακριά από το χώρο του γραφείου. Πολλές φορές επιστρέφεις με νέες ιδέες και ανανεωμένη. Στη Σουηδία μάλιστα πιστεύεται ότι το διάλειμμα για καφέ αποτελεί μια ευκαιρία για υπαλλήλους και μάνατζερ να βρεθούν σε έναν διαφορετικό χώρο από αυτόν του γραφείου και να μιλήσουν πιο χαλαρά.
Σεβασμός στην οικογένεια
First Things First. Για τους Ευρωπαίους η οικογένεια είναι πάνω από όλα. Ο χρόνος που περνά ο κάθε υπάλληλος με την οικογένεια του ή ακόμη και με τον εαυτό του είναι μεγάλης σημασίας. Και δεν αποτελεί αναγκαστική υποχρέωση, αλλά ευχαρίστηση.
Οι Ευρωπαίοι μένουν offline στις διακοπές
Για τους Ευρωπαίους, οι διακοπές σημαίνουν διακοπές. Διακοπή από το πρόγραμμα του υπόλοιπου χρόνου, διακοπή από τις αρμοδιότητες, διακοπή από τις υποχρεώσεις του γραφείου. Το να αφήσεις έστω και μια διεύθυνση email για κάποια επείγουσα κατάσταση, δεν θεωρείται καλό δείγμα.
Γονική άδεια
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι γονείς έχουν δικαίωμα απουσίας μέχρι και 52 εβδομάδες λόγω της γέννησης του παιδιού τους. Κάτι που σε άλλες χώρες π.χ. στην Αμερική, φαντάζει όνειρο.