Ο διαπεραστικός ήχος του κινητού μοιάζει ακίνδυνος. Αλλά ένας Θεός ξέρει πόσο μπορεί να σε φοβίσει αν δεν είσαι phone person. Μιας και το μεγαλύτερο κομμάτι της επικοινωνίας μας δεν είναι λεκτικό, το να προσπαθείς να συνομιλήσεις χωρίς να βλέπεις τον άλλον είναι κάπως τρομακτικό. Ακόμα κι αν η νέα γενιά έχει αρκεστεί σε μηνύματα και βιντεοκλήσεις, είναι φορές όπου το να μιλήσεις στο τηλέφωνο είναι αναπόφευκτο.
Ο Robert Staughton Lynd, μία σημαντική προσωπικότητα στον τομέα της κοινωνιολογίας στην Αμερική, είπε κάποτε πως “Το τηλέφωνο είναι ο μεγαλύτερος μπελάς και η μεγαλύτερη ευκολία.”
Ορίστε πώς να καταπολεμήσεις το φόβο του να μιλάς στο τηλέφωνο:
1. Σκέψου από πριν αυτό που θέλεις να πεις
Ένας μέρος αυτής της ανασφάλειας βρίσκεται στο ότι δεν ξέρεις τι να πεις. Σκέψου τι θα ήθελες να συζητήσεις. Αν είναι κάποιο τηλέφωνο για δουλειά, κάνε μια λίστα με ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις ή με αυτά που πρέπει να ξεκαθαρίσεις. Αν είναι κάτι προσωπικό, σκέψου σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτό το άτομο ή τι θα ήθελες να συζητήσετε. Πρόβαρε τις πρώτες σκέψεις που σου έρχονται στο μυαλό σαν να βγάζεις λόγο. Μπορεί να ακούγεται χαζό αλλά το να προβάρεις μερικές ατάκες στο κεφάλι σου πάντα βοηθάει.
2. Αν χρειαστεί πέταξε μακριά το κείμενο που έχεις ετοιμάσει
Μπορεί τα τηλέφωνα για δουλειά να είναι πιο τυπικά, άλλα όταν είναι κάτι προσωπικό είναι πολύ άβολο να είσαι κολλημένος σε ένα σχέδιο. Ακόμα κι αν σε χαλαρώνει το να σκέφτεσαι από πριν τι θα πεις, να ξέρεις ότι στην τελική, πρέπει να ακούς προσεκτικά και να απαντάς χωρίς να φοβάσαι να μιλήσεις. Όσο περισσότερο σκέφτεσαι το τηλεφώνημα ως μια συζήτηση την ώρα που πίνετε καφέ, τόσο καλύτερα θα πάει.
3. Να θυμάσαι ότι το τηλεφώνημα είναι η συνέχεια μίας κανονικής σχέσης
Αυτό μπορεί να μοιάζει αυτονόητο, αλλά είναι εύκολο να αισθάνεσαι αβέβαιος για το άτομο στην άλλη γραμμή, όποια και αν είναι η σχέση σας. Να θυμάσαι πως αν ήδη έχεις μιλήσει μία φορά με αυτόν τον άνθρωπο, μία άβολη παύση στη συνομιλία σας δεν θα “ακυρώσει” όλα τα προηγούμενα. Αν πάλι μιλάς για πρώτη φορά μαζί του στο τηλέφωνο, να θυμάσαι ότι το να αντιπαθήσεις κάποιον στο τηλέφωνο συμβαίνει συχνά. Καθώς και ότι οι άλλοι θα καταλάβουν αν μία συζήτηση είναι “στημένη”.
4. Όταν δεν ξέρεις τι να πεις, κάνε ερωτήσεις
Είτε είναι συνέντευξη για δουλειά, είτε μιλάς με κάποιον φίλο, το να ρωτήσεις κάτι είναι ένας υπέροχος τρόπος να αποφύγεις τις παύσεις στη συζήτηση. Δείχνει ενδιαφέρον και σου δίνει την δυνατότητα να ακούσεις από το να φλυαρείς.
5. Πάρε τηλέφωνο πριν αισθανθείς έτοιμη
Αναβάλλοντας μία κλήση που πρέπει να γίνει, δεν την κάνεις να εξαφανιστεί. Στην πραγματικότητα, την κάνεις ακόμα πιο επείγουσα σχετικά με τις απαντήσεις που χρειάζεσαι και σε αγχώνει ακόμα περισσότερο. Τη στιγμή που αποφασίσεις τι είναι αυτό που θέλεις να συζητήσεις, μην το σκέφτεσαι καθόλου. Όσο πιο γρήγορα πατήσεις το κουμπί το λιγότερο νευρικός θα είσαι όσο θα κάνεις την κλήση.
Χωρίς τη βοήθεια του τηλεφώνου οι σχέσεις από απόσταση θα ήταν καταδικασμένες. Μπορεί μία κατ’ ιδίαν συνομιλία να είναι προτιμότερη, αλλά το τηλέφωνο σου επιτρέπει να επικοινωνίας όταν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης, σου παρέχει και κάποια “κάλυψη”, μιας και ο συνομιλητής σου δεν μπορεί να σε δει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να έχεις περισσότερη άνεση σε άβολες καταστάσεις. Μπορείς να κάνεις τα πάντα όσο μιλάς στο τηλέφωνο (να φοράς πιτζάμες, να ζουλάς ένα μπαλάκι κατά του στρες, να πίνεις τσάι) αρκεί να είσαι συγκεντρωμένη στο άλλο άτομο που σου μιλάει. Δημιούργησε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα και πάρε τηλέφωνο.
“Το μόνο πράγμα που χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία είναι η απόφαση του να κάνεις κάτι.”
Alexander Graham Bell
Μετάφραση: Εύα Τόλιου