Μιλώντας για χρήματα, εσύ έχεις “μπει μέσα”; Γιατί αν ναι, τα καλά νέα είναι πως δεν είσαι η μόνη. Τα κακά νέα; Ότι δεν είσαι μόνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μιλάμε για διαχείριση χρημάτων, οι γυναίκες δεν είναι τόσο ανεξάρτητες όσο θα ήθελαν να είναι. Στην πραγματικότητα, το 91% των δεσμευμένων γυναικών δεν διαχειρίζεται τα οικονομικά του σπιτιού. Ήρθε όμως η ώρα να αλλάξουμε τα στατιστικά.
Αν σε αγχώνει ο τραπεζικός σου λογαριασμός, έχω και πάλι να σου πω ότι δεν είσαι και η μόνη. Μία νέα έρευνα που έκανε το Northwestern Mutual, βρήκε ότι ο νούμερο ένα στρεσογόνος παράγοντας είναι τα χρήματα. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το 44% αγχώνεται για τα οικονομικά που είτε συνδέονται με τις προσωπικές τους σχέσεις, είτε με τη δουλειά. Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγές;
Λίγο πριν έρθει ο καινούργιο χρόνος, οι συντάκτες του My Domaine ζήτησαν από την Elisabeth Kozack την αντιπρόεδρο του Marcus by Goldman Sachs, να μοιραστεί μαζί τους πέντε απλά tips για να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, η αρχή είναι πάντα η πιο δύσκολη.
Υπολόγισε το budget σου
Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά το να υπολογίζεις το budget σου είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνεις. “Μην περιμένεις να προκύψει κάτι τελευταία στιγμή για να νοιαστείς για τα οικονομικά σου,” συμβουλεύει η Kozack. “Το τέλος του χρόνου είναι η κατάλληλη περίοδος να δεις τι έξοδα έκανες το 2018 και να υπολογίσεις τα έξοδα που θα κάνεις το 2019 -ταξίδια, επαγγελματικές κινήσεις και αγορές που σίγουρα πρέπει να κάνεις.”
Ξεκίνα τώρα: Κατέβασε μια εφαρμογή σαν το Mint ή το Clarity Money ώστε να σε βοηθήσουν να οργανώσεις τα οικονομικά σου.
Να έχεις έναν λογαριασμό εκτάκτου ανάγκης
Το να έχεις έναν ξεχωριστό λογαριασμό ανάγκης, μπορεί να σε απαλλάξει από το άγχος σε μία περίοδο κρίσης, λέει η Kozack. “Υπάρχουν πράγματα στην καθημερινότητα που δεν μπορείς να προβλέψεις (όπως ιατρικά θέματα, απολύσεις ή και αλλαγή του εισοδήματός σου) και αυτά επηρεάζουν άμεσα το οικονομικό σου μέλλον. Γενικά, καλό είναι να βάζεις στην άκρη μισθό έως και έξι μηνών, ώστε να μπορείς να καλύψεις τα βασικά.”
Ξεκίνα τώρα: “Μπορείς εύκολα να ξεκινήσεις βάζοντας στην άκρη ένα μικρό ποσό,” συμβουλεύει. Κατέβασε μία money-saving εφαρμογή όπως το Digit, που αναλύει τα έξοδά σου και αυτόματα βάζει στην άκρη ένα ποσό πριν καν το σκεφτείς.
Ρύθμισε τα χρέη της πιστωτικής σου κάρτας
Αν έχεις την τάση να κάνεις παρορμητικές αγορές, δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 65% των millennials έχουν δηλώσει ότι οι παρορμητικές αγορές τούς αποτρέπουν από το να βάζουν χρήματα στην άκρη. “Αν έχεις πρόβλημα με τα χρέη της πιστωτικής σου κάρτας, μπορείς να συγκεντρώσεις όλες τις κάρτες σου σε μία ώστε να μπορείς να τα διαχειρίζεσαι πιο εύκολα.”
Ξεκίνα τώρα: Αυτό που προτείνει η Kozack είναι να πληρώνεις τα χρέη σου στην ώρα τους, ώστε να υπάρχει κάποια εξέλιξη στο υπόλοιπο του λογαριασμού.
Βεβαιώσου ότι όντως βγάζεις χρήματα από αυτά που βάζεις στην άκρη
Κατά κύριο λόγο, το να εισπράττεις τόκους στα χρήματα που έχεις ήδη στη τράπεζα είναι κάτι εύκολο. “Συχνά κρατάμε τα χρήματά μας σε λογαριασμούς που δεν σου δίνουν κάποιο κέρδος. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κάνουμε έρευνα πριν ανοίξουμε κάποιο λογαριασμό,” αναφέρει η Kozack.
Ξεκίνα τώρα: Το να βρεις μία τράπεζα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου μπορεί να είναι κάτι δύσκολο. Πάρε όμως το χρόνο σου να συγκρίνεις τις διάφορες προσφορές.
Κάνε ένα Financial Plan για τα επόμενα δύο, πέντε ή και δέκα χρόνια
“Μπορεί να είναι τρομακτικό να κάνεις σχέδια για τα επόμενα 10 χρόνια από τώρα, αλλά τα μακροπρόθεσμα σχέδια είναι τόσο σημαντικό όσο και τα βραχυπρόθεσμα,” αναφέρει η Kozack. Είτε θέλεις να πληρώσεις το φοιτητικό σου δάνειο, είτε να αγοράσεις ένα σπίτι, είτε να πας διακοπές, πάρε ένα χαρτί και βάλε στόχους.
Ξεκίνα τώρα: “Ξεκίνα κάνοντας μία λίστα με τους στόχους σου,” προτείνει η Kozack. “Όσο περίπλοκο κι αν ακούγεται, αυτό θα σε βοηθήσει να τους πραγματοποιήσεις.”