Αν αρχίζαμε να γράφουμε ένα κατάλογο με πρώτες φορές, σίγουρα εδώ θα υπήρχε μια παύση ή ένας αλαλαγμός. Σταματάς, ξεροκαταπίνεις, γουρλώνεις τα μάτια και έπειτα ζητάς να μάθεις περισσότερα για αυτό το σπάνιο ταλαντούχο είδος γυναίκας που κατάφερε το ακατόρθωτο: Να πείσει κάποιον ν’ απαρνηθεί την ελευθερία του για χάρη της. Και να γίνει η πρώτη του σχέση.

Πριν βιαστείς να γραφτείς σε σεμινάρια καταδύσεων, μαθήματα Ισπανικών αντιγράφοντας τη ζωή της (με την ελπίδα να επηρεαστεί και η δική σου), σε ενημερώνω πως αυτή η σχέση δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Όταν είσαι η πρώτη σχέση κάποιου, σημαίνει πως όλα μαζί σου συμβαίνουν για πρώτη φορά. Αυτό εκτός από ένα διάχυτο ρομαντισμό, εγκυμονεί και κινδύνους. Πόσο μάλλον ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν έχουν την ίδια εμπειρία στις σχέσεις.

#Fail Νο1: Δεν ξέρεις πόσο σοβαρά βλέπει τη σχέση σας

Για σένα η έννοια της σχέσης ίσως έχει άλλη μορφή. Εκτός από αμοιβαίο συναίσθημα, μια σχέση προσφέρει ασφάλεια και στήριξη. Έτσι έχεις μάθει, έτσι σ’ έχουν μάθει. Και ήρθε τώρα ο νέος να αυτοσχεδιάσει, να φτιάξει κάτι που στο δικό του μικρόκοσμο το ονόμασε σχέση και σαν επεξήγηση έβαλε “δε μπορώ να πάω με άλλη γιατί θέλω εσένα”. Στη Μύκονο, όμως, με τα παιδιά θέλει να πάει. Κάτι μου λέει πως αυτό εσένα δεν σου αρκεί.

#Fail Νο2: Ξέχασε να ενημερώσει τον περίγυρό του πως έχει σχέση

Υπάρχει το “ξέχασα να φάω»/να κλείσω το θερμοσίφωνο/να κλειδώσω την πόρτα”. Ξέχασα να μιλήσω για τη ζωή μου δεν υπάρχει. Γιατί για κάποιον που κάνει πρώτη φορά σχέση και τον παρέσυρε το συναίσθημα σε κάτι μη δοκιμασμένο, όλα τ’ άλλα είναι εκκρεμότητες. Όπως αυτά τα «φιλικά» τηλέφωνα στις δύο τη νύχτα από τις γυναίκες εισβολείς όταν βλέπετε ταινία, που τα ξεπετάει σε χρόνο dt νομίζοντας πως δεν θα τα αντιληφθούν οι κεραίες σου. (Αθώο πλάσμα).

#Fail Νο3: Κρατάει ακόμα την ελεύθερη ζωή του σε εμφανή σημεία του σπιτιού

Εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να μετρήσεις ως το δέκα, να πάρεις βαθιές ανάσες και να μιλήσεις πολιτισμένα. Όσο πολιτισμένα μπορεί να μιλήσει μια γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με φωτογραφίες από εκδρομές, βίντεο από καλοκαιρινά πάρτυ και αφιερώσεις. Όλα αυτά εκτεθειμένα σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Δεν είπαμε να σβήσεις τη ζωή σου επειδή ήρθαμε εμείς, αλλά βρε παιδί μου, γι’ αυτό υπάρχουν τα μπαούλα, το πατάρι, η σοφίτα του σπιτιού τέλος πάντων.

#Fail Νο4 : Οι φίλοι του θα σε περάσουν όλα τα crush test

Πριν προλάβεις να ενθουσιαστείς, να γλυκαθείς που είσαι η μία και μοναδική στη ζωή του, ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις τους φίλους του. Εκεί βέβαια, δεν θα υπάρξουν τυμπανοκρουσίες ούτε βεγγαλικά, γιατί πολύ απλά εδώ είσαι εσύ εχθρική εισβολή. Δεν τους νοιάζει από πού έρχεσαι και ποιες είναι οι προθέσεις σου, αν αγαπάς το φίλο τους ή αν θέλεις να γίνεις και δική τους φίλη. Αυτό που μετράει, και που ίσως και στο μέλλον συνεχίσει να μετράει, είναι πως τους στερείς τον φίλο τους. Η άφιξή σου σηματοδοτεί μια νέα αρχή στην οποία ακυρώνονται επ’ αόριστου η Μύκονος, οι βόλτες στα bars και οι νύχτες φίλων. Το μέλλον διαφαίνεται δυσοίωνο.

Fail No5: Δε μιλάει για το μέλλον

Συνήθως, όλες οι σχέσεις έχουν ανάγκη το όνειρο, τη χρυσόσκονη και την ανεμελιά που δημιουργεί το συναίσθημα. Η από κοινού ανάγκη να δραπετεύσετε ή να παγώσετε για λίγο το χρόνο. Να κάνετε ένα μακρινό ή και κοντινό ταξίδι για να μείνετε οι δυο σας και μετά ακόμη ένα άλλο γιατί δε σας έφτασε. Αυτά συνήθως σκέφτονται τα ζευγάρια στην αρχή ή και στη μέση της σχέσης. Όλα τα ζευγάρια εκτός από εσάς. Γιατί στη δική σας σχέση αυτό που ζείτε για εκείνον είναι ήδη πολύ (σε χρόνο και σε ενέργεια). Έτσι, ίσως να μην μπορεί ούτε όνειρο να δημιουργήσει ούτε τσιχλόφουσκα να κεράσει.

Fail Νο6: Μπορεί να νιώσει πως ζητάς πολλά

Για να είμαι ειλικρινής, μπορεί όντως να ζητάς πολλά. Και δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό σ’ αυτό. Πάντα ζητάμε αυτά που μας λείπουν για να νιώσουμε ασφαλείς. Για να μη χρειαστεί να τα ψάξουμε αλλού. Το αν μπορεί ο άλλος να σου τα δώσει αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν εξαρτάται από εσένα και δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις γι’ αυτό. Σκέψεις του στυλ «Μωρέ μήπως τον πίεσα και δεν έπρεπε”, “Μήπως να χαλάρωνα λίγο και να μη βγαίναμε τόσο πολύ”, θα φιγουράρουν στο μυαλό σου συνέχεια και δίχως λόγο.

Αν είναι να μπεις σε μια σχέση, μπαίνεις ολόκληρος. Αν είναι να κάνεις εκπτώσεις να κόψω αυτό, εκείνο το άλλο/ να πιεστώ, να σωπάσω/ να μετρήσω ως το 100 άστο καλύτερα. Μείνε εκτός ,κάνε τον άλλο κολλητό σου, εχθρό σου, απωθημένο ή το πολύ πολύ FWB με ημερομηνία λήξης.

Eίναι δύσκολο να πετύχει 100% μια σχέση όταν είναι η πρώτη του άλλου. Γιατί είναι καταδικασμένη να σηκώσει στους ώμους της τα πρώτα του λάθη, αδυναμίες , το φόβο της δέσμευσης, την ευθύνη του να νοιάζεσαι για δύο. Είναι σαν να κάνεις ελεύθερη πτώση για πρώτη φόρα. Δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις, πώς θα αντιδράσεις, πόσο θα τσιρίξεις, αν θα λιποθυμήσεις. Ακόμα κι αν τα αντέξεις όλα αυτά παρόλο το φόβο σου, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα είσαι η ίδια μετά απ’ όλα αυτά. Μπορεί αυτό το νέο μοντέλο σχέσης με μπόλικη δόση τρέλας, άγνοιας, χαλαρότητας να είναι αυτό το πικάντικο που λείπει από την ήσυχη ζωή σου. Μπορεί και όχι. Μπορεί μετά τις πτώσεις και τα λάθη, να βάλετε και οι δύο τα γέλια και να ξαναδοκιμάσετε πιο σφιχτά αυτή τη φορά. Ή απλά να λύσετε τις ζώνες και να πορευτείτε προς άλλη κατεύθυνση.

Δες ακόμα: Όσα πρέπει να προσέξεις στην πρώτη συνάντηση με τους γονείς του


featured image: Thought Catalog