Σκέψου το: Είναι μια όμορφη μέρα. Φεύγεις από τη δουλειά το απόγευμα και πας να πιεις ένα ποτό και να χαλαρώσεις με μερικούς φίλους. Δεδομένου ότι είναι καθημερινή και δεν σχεδιάζεις να βγεις αργότερα έξω, κλείνεις προπόνηση για το βράδυ. Μετά από δύο ποτήρια κρασί χαιρετάς την παρέα σου και πας στο αγαπημένο σου γυμναστήριο. Δεν πίνεις γενικά πολύ, έχεις καλή φυσική κατάσταση, οπότε αισθάνεσαι πολύ καλά μετά από δύο ποτήρια.
Τι συμβαίνει, ωστόσο, στο σώμα σου, όταν καταναλώνεις αλκοόλ πριν τη γυμναστική;
Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μικρές ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης δρουν κατευναστικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, εξασφαλίζοντας ήρεμο ύπνο και μειώνοντας το άγχος. Ειδικά πριν από κάποιον αγώνα. Όλα αυτά σε συνάρτηση με την ηλικία και την αντοχή στο ποτό. Είναι στην κρίση του κάθε ατόμου με τη δοκιμή, να αντιληφθεί αν ο οργανισμός του, του επιτρέπει, έστω και μικρές δόσεις. Η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό μειώνεται μετά από 24 ώρες και πολλές λειτουργίες επανέρχονται στο φυσιολογικό. Σημαντικό ρόλο έχουν βεβαίως, οι ατομικές συνήθειες κατανάλωσης και η ποσότητα.
Καλύτερα να το αποφύγεις
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση αλκοόλ πριν από την άσκηση δεν είναι ιδανική – είτε πρόκειται για κρασί, είτε για οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Το αλκοόλ ακόμη και όταν καταναλώνεται με μέτρο, περιορίζει την ισορροπία και τη λήψη αποφάσεων και ευνοεί τη δημιουργία φλεγμονών. Επιπλέον, προκαλεί αφυδάτωση, επειδή κάνει τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα, η οποία επιτείνεται και από την άσκηση. Τέλος, μεγαλώνει την πιθανότητα ασυνήθιστων καρδιακών παλμών, που αυξάνουν σημαντικά κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επομένως, είναι καλύτερο, αν θέλεις να την αξιοποιήσεις στο έπακρο, να το κάνεις όταν θα είσαι 100% νηφάλιος και σε πλήρη έλεγχο όλων των σωματικών σου λειτουργιών.
Τι γίνεται, όμως, αν σου προσφέρουν απρόσμενα ένα ποτό και έχεις κλείσει ήδη την προπόνησή σου, που την χρεώνεσαι αν ακυρωθεί λίγο πριν;
Εδώ σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος. Αν πραγματικά πρέπει να ασκηθείς μετά από ένα ποτό ή δύο, δώσε λίγο χρόνο. Περίπου μια ώρα μετά την κατανάλωση ενός ποτηριού και δυόμισι ώρες μετά την κατανάλωση δύο ποτηριών.
Τι άλλο είναι καλό να αποφεύγεις;
Τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες σε υψηλό ποσοστό, γαλακτοκομικά και διεγερτικές ουσίες, όπως ταυρίνη, γιατί δυσκολεύουν το πεπτικό σου σύστημα. Επίσης, τους χυμούς, ακόμα κι αυτούς με την ένδειξη του φυσικού χυμού και τους εμφιαλωμένους, γιατί είναι γεμάτοι με ζάχαρη. Καθότι, η φρουκτόζη χρειάζεται περισσότερο χρόνο και ενέργεια να αξιοποιηθεί από τον οργανισμό, καλύτερα να καταναλωθεί μετά την προπόνηση. Τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο και αφυδάτωση, επειδή περιέχουν πολύ νάτριο. Αλλά και τα diet που έχουν γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης, εναλλαγές της διάθεσης, ζάλη και ημικρανίες. Παραπλανητικά είναι τα sports drinks, αφού τα περισσότερα έχουν ζάχαρη και παρατείνουν το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το σώμα σου για αποκατάσταση μετά την άσκηση. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ηλεκτρολύτες, βοηθά στην ενυδάτωση και την αναπλήρωση τους μετά την προπόνηση. Προτείνονται σε μικρές ποσότητες και μαζί με νερό για την αποφυγή μεγαλύτερης αφυδάτωσης ή γαστρεντερικών διαταραχών.
Αφού, λοιπόν, το ποτό πριν τις προπονήσεις είναι ανθυγιεινό, ευκαιρία να αντλείς ενέργεια από το νερό. Κάποια πρωτεΐνη πριν από την άσκηση, όπως πρωτεΐνη ορού γάλακτος μαζί με νερό. Εναλλακτικά, δοκίμασε καφέ, αφού η ευεργετική επίδραση της καφεΐνης διαπιστώνεται στην απόδοσή σου. Επιδρά κατευθείαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και μειώνει την κόπωση κατά την άσκηση, ενεργοποιώντας τους μύες.