Όσοι έχουν σκύλο, το γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα ζώο που πολλές φορές θα σε κάνει να νιώσεις ότι έχει την έκτη αίσθηση. Άνθρωποι θα έρθουν και θα φύγουν από τη ζωή σου. Αλλους τους βλέπεις καθημερινά, άλλους μια φορά το χρόνο και πολλές φορές μπορεί να αναρωτηθείς: πώς ο σκύλος σου μπορεί να χειρίζεται αυτές τις γνωριμίες σου, αλλά και γιατί η αντίδρασή του ποικίλλει ανάλογα με τον εκάστοτε άνθρωπο.
Γίνεται να χοροπηδάει και να χαίρεται για έναν άνθρωπο που έχει δει μια φορά; Ενώ ο γείτονας σου, τον οποίο βλέπει κάθε μέρα, να του περνά αδιάφορος;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλές έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλο που τα συμπεράσματα από αυτές θα είχαν πολύ ενδιαφέρον. Όσα ξέρουμε για τη μνήμη των σκύλων σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους, προέρχεται από εμπειρίες. Αλλά και από άτομα που ασχολούνται γενικότερα με τη συμπεριφορά των σκύλων.
Σίγουρα θα έχει τύχει να δεις βίντεο στο You Tube όπου τη στιγμή που ένας πεζοναύτης συναντιέται με το σκύλο του, η συγκίνηση περισσεύει. Ανεξάρτητα του χρονικού διαστήματος που λείπει. Αλλά τι είναι αυτό που θυμάται ο σκύλος;
Τι αποτυπώνει στη μνήμη του; Αποτυπώνει την όψη ή κάτι άλλο;
Σύμφωνα με μια αναφορά του PBS.org , τα σκυλιά έχουν πάνω από 300 εκατομμύρια (!) οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη τους σε αντίθεση με 6 εκατομμύρια που έχει ο άνθρωπος. Και το μέρος του εγκεφάλου τους που είναι αφιερωμένο στην όσφρηση και την ανάλυση των μυρωδιών, είναι αναλογικά 40 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό του ανθρώπου. Έχουν αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε «οσφρητική» μνήμη. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν αλλάξεις φυσιογνωμικά, ο σκύλος σου θα σε θυμάται. Ο συνδυασμός βέβαια όψης και όσφρησης θα οδηγήσει σε πολύ πιο έντονη αντίδραση. Αλλά η όσφρηση από μόνη της είναι πολύ ισχυρός παράγοντας από μόνη της.
Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Padua, αναφέρεται ότι τα σκυλιά βασίζονται εξίσου στην οπτική παρατήρηση από την οποία βγάζουν και αρκετά συμπεράσματα για τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους. Ειδικά αν η όρασή τους είναι αρκετά ισχυρή.
Προς το παρόν, λοιπόν, με την έλλειψη πειραματικών και επιστημονικών στοιχείων, μόνο υποθέσεις για τα μικρά (και μεγάλα) τετράποδα και τη μνήμη τους μπορούμε να κάνουμε. Μιας και οι αντιδράσεις τους απέναντι σε έναν άνθρωπο, μπορεί να μην υποδεικνύουν αν τους θυμούνται ή όχι, αλλά ο λόγος να είναι διαφορετικός. Οπότε ενίοτε μπορεί μπερδευτείς.
Το σίγουρο είναι ότι το δέσιμο με το σκύλο σου ενισχύεται με την αναγνώριση της μυρωδιάς και της εικόνας σου και κάπως έτσι, εσένα τουλάχιστον, δεν πρόκειται να σε ξεχάσει!