Έχεις μόλις γνωρίσει κάποιον με τον οποίο νιώθεις τις πεταλούδες στο στομάχι και είναι αρκετά δελεαστικό το να μπεις σε μια σχέση μαζί του το συντομότερο δυνατό. Από τη στιγμή που -let’s face it- σου αρέσει και του αρέσεις, τι μπορεί να πάει λάθος; Ίσως να το έχεις μάθει με τον δύσκολο τρόπο, αλλά αρκετές φορές, οι σχέσεις που ξεκινούν γρήγορα δεν έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Είναι, όμως, εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσεις την εξέλιξη μιας σχέσης που ξεκινάει πολύ δυνατά, όσο και αν προσπαθείς. Ή όσο και αν βλέπεις ότι η ταχύτητά της είναι τόσο μεγάλη που σχεδόν σε ζαλίζει.

Τι σημαίνει πραγματικά το “πάμε αργά” σε μια σχέση; Πώς μπορεί αυτό να αυξήσει τη διάρκειά της;

Σύμφωνα με όσα είπε η Sysab Winter στο Elite Daily, το να προχωράει μια σχέση αργά δε σημαίνει ακριβώς αυτό που έχεις στο μυαλό σου. “Το να πηγαίνεις αργά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι κάτι που ζητάει ο ένας από τους δυο συντρόφους, ο οποίος δεν είναι σίγουρος για το αν θέλει να εμπλακεί σε αυτή τη σχέση. Ίσως να πληγώθηκε βαθιά στο παρελθόν και το να το πάει αργά τον κάνει να νιώθει πως κάνει σταθερά βήματα μέχρι να γίνει ζευγάρι με τον άλλο.”

Αν είχες κάποιες όχι και τόσο “ιδανικές” εμπειρίες στο παρελθόν (μεταξύ μας, ποιος δεν είχε;) είναι απολύτως λογικό το να είσαι λίγο επιφυλακτική και αρκετά επιλεκτική με το για ποιον αξίζει να ξαναμπείς στο ring του dating. Σύμφωνα με την expert, το να είσαι φαν του να προχωρήσει η κατάσταση πιο αργά μπορεί να δείχνει κάτι. Ίσως να είναι και ένα σημάδι ότι δεν είσαι πραγματικά έτοιμη να αφοσιωθείς σε μια σχέση. Αλλά ακόμα κι αν είσαι εσύ, αλλά δεν είναι έτοιμος ο υποψήφιος σύντροφος, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να πάρεις σοβαρά.

Εναλλακτικά, το να το πας αργά, μπορεί να είναι ένας και ένας σιωπηλός τρόπος να αναβάλλεις πράγματα. Δηλαδή, ένας από τους δύο σε μια σχέση μπορεί να θέλει να μένει ακριβώς στα όρια μιας σχέσης. Έτσι ώστε να μην έχει ευθύνη σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε κατ’ευχήν. Προτιμά, δηλαδή, να μείνει η σχέση αυτή καθαρά σεξουαλική. Δεν έχει καμία πρόθεση να τη μετατρέψει/αναπτύξει σε κάτι πιο δεσμευτικό. Γιατί δε σου το λέει ξεκάθαρα; Δεν έχουμε ιδέα.

Υπάρχει και μια θετική πλευρά

Παρόλο που η απαίτηση του να προχωρήσει μια σχέση αργά δε γίνεται πάντα από ανάγκη “προστασίας” και προσοχής, υπάρχουν και κάποια πλεονεκτήματα σε αυτή την τακτική. Του να μη βιάζεσαι, δηλαδή. Σε περιπτώσεις σχέσεων με πολύ πάθος, οι πιθανότητες αυτές να μη λειτουργήσουν είναι μεγάλες. Βασίζονται στο πάθος, τις ψευδαισθήσεις και τα έντονα συναισθήματα. Το να μη θέλεις λοιπόν να παρασυρθείς από όλον αυτό τον χείμαρρο, μπορεί να σε κάνει να πεις τη φράση “ας προχωρήσουμε αργά”. Και αυτό να είναι καλό. Γιατί; Επειδή θα θέλεις αν αντιμετωπίσεις την ενδεχόμενη αυτή σχέση με καθαρό κεφάλι.

Σύμφωνα με την ειδικό, “μια υπερβολικά παθιασμένη σχέση, σύννεφα πόθου θολώνουν την όρασή μας. Με το να προχωράμε τα πράγματα λίγο πιο αργά, ελαττώνουμε τη σεξουαλική “επιτάχυνση” ώστε να έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε. Να επεξεργαστούμε και να προσεγγίσουμε τον νέο μας σύντροφο”.

Με το να δώσετε χρόνο να αναπτύξετε μια πιο… βιώσιμη επαφή, προσφέρετε στους εαυτούς σας κάτι ακόμα: Την ευκαιρία να παρατηρήσετε το κατά πόσο αυτή η σχέση μπορεί να έχει και διάρκεια. Κάτι που σύμφωνα με την ειδικό είναι και αυτό που διαχωρίζει της casual σχέσεις από τις πιο σοβαρές.

Αν το να προσεγγίσεις έναν νέο έρωτα πιο προσεκτικά δε σου ακούγεται κακό, ίσως αυτή να είναι μια καλή επιλογή. Αν ο σύντροφός σου είναι εκείνος που ζητάει να το πάτε αργά, να θυμάσαι: αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσεις τις κινήσεις του πριν βάλεις μια ταμπέλα στη σχέση σας.

Δες ακόμα:

Τι αποκόμισα ως single αυτές τις γιορτές

Γιατί είναι προτιμότερο να προτιμήσεις το κρεβάτι σου από το να ανταποκριθείς σε ένα booty call

Μερικές φορές το ghosting είναι ο σωστός τρόπος να τελειώσει μία σχέση


featured image: STOCKSY / LUMINA