Πονοκέφαλοι, λιγούρες, νωθρή διάθεση… Όσο και να εξοικειωθείς με τις επιπτώσεις του να κόψεις την καφεΐνη, δεν κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία. Είναι γνωστό ότι σε μικρές ποσότητες, ο καφές αποδεικνύεται πραγματικά ωφέλιμος. Είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά, μπορεί να συμβάλλει στην εξισορρόπηση διαφορετικών συνθηκών ψυχικής υγείας και μπορεί να βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο. Αλλά, όταν τον καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες σε τακτική βάση, αυτά τα οφέλη για την υγεία εξαλείφονται από τον φτωχό ύπνο, την υπερένταση. Και την επιθυμία για ζάχαρη.
Το ζήτημα είναι ότι πραγματικά δεν υπάρχει μια «βολική» κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις την αποτοξίνωση. Κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης εβδομάδας στη δουλειά, πρέπει να είσαι «on» ανά πάσα στιγμή. Και σίγουρα δε θέλεις να είσαι άτονος και κουρασμένος το Σαββατοκύριακο.
Με αυτό το σκεπτικό, η καλύτερη προσέγγιση είναι διττή. Σταματάς αργά και όχι απότομα και γνωρίζεις πώς να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα στέρησης, όταν προκύπτουν αναπόφευκτα. Μάθε πώς παρακάτω.
Σύμπτωμα στέρησης # 1: Πτώση της ενέργειας
Όταν το σώμα σου έχει συνηθίσει να παίρνει εκείνες τις δόσεις καφεΐνης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα αντιδράσει αν τις σταματήσεις. Η υπνηλία είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα έλλειψης καφεΐνης.
Η λύση: Μην την κόψεις απότομα
Αντί αυτού, μίκρυνε τις δόσεις αργά, για να δώσεις στο σώμα σου και τον εγκέφαλο χρόνο, για να προσαρμοστεί. Έτσι θα είναι και πιο πιθανό να διατηρήσεις την έλλειψη της καφεΐνης μακροπρόθεσμα. Προσδιόρισε πόσα φλιτζάνια καφέ συνήθως πίνεις σε τακτική βάση και προσπάθησε να καταργήσεις ένα έως δύο φλιτζάνια καθημερινά κάθε εβδομάδα. Οπότε εάν πίνεις συνήθως πέντε φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα, θα πίνεις τέσσερα καθημερινά για μια εβδομάδα, και στη συνέχεια τρία, και ούτω καθεξής.
Σύμπτωμα στέρησης # 2: Οι πονοκέφαλοι
Επειδή η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης στην πραγματικότητα αλλάζει την ταχύτητα ροής του αίματος στον εγκέφαλο, οι πονοκέφαλοι είναι σχεδόν αναπόφευκτοι, εάν αποφασίσεις να τη μειώσεις.
Η λύση: Δοκίμασε κάποια μέτρια άσκηση και μείνε ενυδατωμένος.
Είναι μια αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση των ημικρανιών και των πονοκεφάλων εν γένει, γι ‘αυτό να επιλέξεις μια δραστηριότητα που θα σε αναζωογονήσει, ακόμα και αν είναι απλά ένας βιαστικός περίπατος. Μπόνους: Η άσκηση μειώνει επίσης την κόπωση.
Η εφίδρωση και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν να «καθαρίσει» το μυαλό σου και να νιώσεις καλύτερα. Η συνεχής ενυδάτωση βοηθά επιπλέον, ειδικά στους πονοκεφάλους.
Σύμπτωμα στέρησης # 3: αδυναμία συγκέντρωσης
Μην κάνεις λάθος: Η καφεΐνη είναι μια εθιστική ουσία, η οποία είναι ένας από τους λόγους που το να συγκεντρωθείς σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι δύσκολο, όταν προσπαθείς να την σταματήσεις. Συν ότι είσαι πιο επιρρεπής σε αλλαγές της διάθεσης, ακόμη και κατάθλιψη.
Η λύση: Πιες matcha ή βότανα.
Το Matcha περιέχει το ήμισυ της καφεΐνης που βρίσκεται σε ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ, καθώς και μια τεράστια δόση του αμινοξέος L-theanine. Η L-theanine παρέχει μια σημαντική ώθηση στην ικανότητα του εγκεφάλου να συγκεντρωθεί – γι ‘αυτό ίσως είναι καλό να πίνεις πράσινο τσάι ή matcha αντί για ένα (ή περισσότερα) φλιτζάνια καφέ καθημερινά.
Εάν προτιμάς να πάρεις κάτι χωρίς καφεΐνη, τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν, αφού κάμπτουν μερικά από τα συμπτώματα της αλλαγής της διάθεσης, εξαιτίας της έλλειψης καφεΐνης.
Σύμπτωμα στέρησης # 4: Όρεξη για ζάχαρη
Επειδή η καφεΐνη επηρεάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει λιγούρες για ζάχαρη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας.
Η λύση: Δοκίμασε κάτι γλυκό, αλλά υγιεινό.
Τα μπισκότα ή το παγωτό μπορεί να είναι απολαυστικά, αλλά τελικά απλά θα κάνει τις λιγούρες χειρότερες – επίσης, σίγουρα δεν είναι σοφό να αντικαταστήσεις μια ανθυγιεινή συνήθεια (καφεΐνη) με άλλη (ζάχαρη). Το να προσθέσεις σάκχαρα στη δίαιτα οδηγούν στην επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη.
Καλύτερα να γευθείς μούρα ή άλλη φυσική μορφή ζάχαρης (ιδανικά με κάποια ίνα). Ή δοκίμασε μερικές φέτες μήλου με βούτυρο αμυγδάλου, αφού τα υγιή λίπη θα ενισχύσουν τη διάθεσή σου και θα σε κρατήσουν γεμάτο ενέργεια.