Μετά από τρία χρόνια ψυχοθεραπεία, οι στιγμές που με πήγαν μπροστά ήταν μικρές και συνηθισμένες. Το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι στιγμές, μου πήρε χρόνο να το καταλάβω. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου όταν η ψυχοθεραπεύτριά μου μού έκανε μία απλή ερώτηση: “Μιλάς στους φίλους σου όπως μιλάς στον εαυτό σου;”
Ήταν μία περίεργη φάση της ζωής μου και δεν ήξερα τι να απαντήσω, φυσικά και απάντησα όχι. Της είπα ότι θα πάθαινα σοκ και θα τρόμαζα αν μιλούσα με τέτοιο τρόπο στους δικούς μου ανθρώπους. Μου πήρε αρκετό καιρό να αποβάλλω αυτήν την αρνητική φωνή από μέσα μου. Ακόμα και τώρα, μου είναι δύσκολο να την ελέγξω. Ωστόσο, έχω μάθει πως να επαναφέρω τη φωνή της λογικής τις στιγμές που επιστρέφει αυτός ο αρνητισμός.
Αρχικά, μια υπενθύμιση του τι σημαίνει “μιλάω στον εαυτό μου”
Όπως αναφέρει και η Heather Silvestri, το να “μιλάμε στον εαυτό μας” είναι η συνεχείς συνομιλία που έχουμε μέσα μας σχετικά με το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε σε αυτόν τον κόσμο. Είναι τα “εσωτερικά” σχόλια που κάνουμε σχετικά με τη ζωή μας αλλά και τις φανταστικές καταστάσεις που συμβαίνουν στο μυαλό μας. Μπορεί να είναι κάτι θετικό και ενθαρρυντικό, αλλά πολλές φορές καταλήγει σε κάτι αρνητικό που μας βάζει εμπόδια.
Ξεκίνησε, παρατηρώντας τις σκέψεις σου
“Αυτή η φωνή μέσα μας είναι ένα τεστ του πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, και έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας,” αναφέρει η Silvestri.
Έτσι το πρώτο βήμα είναι το να ηρεμήσουμε. Να πάρουμε μία βαθιά ανάσα και να κατανοήσουμε το πως μιλάμε στον εαυτό μας τη δεδομένη στιγμή. Είναι πιο εύκολο να το λες, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Και να θυμάσαι: Αυτό είναι μόνο το αρχικό σημείο.
“Υπάρχουν οι λεγόμενες ‘αυτοματοποιημένες σκέψεις’ που κάνουμε χωρίς να το παρατηρήσουμε. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο συνήθειο. Γιατί λέμε πράγματα που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθανόμαστε αλλά και στο πώς αντιδρούμε. Τα καλά νέα είναι ότι όσο πιο συνειδητοποιημένος είσαι, τόσο πιο εύκολα μπορείς να αλλάξεις και να το βελτιώσεις.”
Γράψε τα θέματα που σε απασχολούν πιο συχνά
Αυτό που προτείνει η Silvestri στους πελάτες της είναι να γράφουν σε ένα χαρτί τις πέντε λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν όταν μιλάνε στον εαυτό τους. Αυτό βοηθάει στο να αντικαθιστούμε τυχόν αρνητικές, με πιο θετικές που θα μας βοηθήσουν όχι μόνο να έχουμε καλύτερη διάθεση. Αλλά και να είμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας.
Μίλα στο παιδί που κρύβεις μέσα σου
Όπως αναφέρει και η Silvestri, “είναι καλό να μιλάς στο παιδί που κρύβεις μέσα σου.” Είναι φυσικό να ανεβάζεις τον τόνο της φωνής σου όταν αναφέρεσαι σε ένα παιδί και έτσι θα δεις ότι θα αποκτήσεις περισσότερη υπομονή.
Για παράδειγμα, θα έλεγες ποτέ σε ένα παιδί πέντε χρονών ότι η θλίψη του είναι ανεξήγητη και ότι πρέπει απλά να το ξεπεράσει; Έτσι, μίλα στον εαυτό σου με στοργή και όχι με απάθεια. Οι ψυχολογικές μας πληγές είναι βαθιές, έτσι μερικές φορές καλό είναι να μιλάς σε ένα παιδί παρά στον ενήλικα μέσα σου.
Στο τέλος, θυμήσου ότι είναι σαν να μαθαίνεις μία καινούργια γλώσσα
Η εξάσκηση και η υπομονή είναι αρετές. Αν γράψεις σε ένα χαρτί πέντε θετικές λέξεις, να ξέρεις πως θα σου έρθουν αμέσως στο μυαλό ακόμα και όταν αισθάνεσαι ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με την Silvestri, όσο περισσότερο το εξασκείς τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις. Αν το να μιλάς με θετικό και ευγενικό τρόπο στον εαυτό σου σού γίνει συνήθεια, να ξέρεις πως η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο.