Στο πρόσφατο ετήσιο conference της, η Google ανακοίνωσε μια νέα “digital wellbeing” πρωτοβουλία. Ένα feature που βοηθάει στο να τεθούν όρια σε συγκεκριμένα apps και notifications. Στόχος; Το να σταματήσουν οι περιττές επαφές και οι άχρηστες διακοπές και ενοχλήσεις. Το YouTube σχεδόν αμέσως άρχισε να παίζει σύμφωνα με τους κανόνες και πρόσθεσε ένα feature που σε ενημερώνει για το πόση ώρα παρακολουθείς videos και προτείνει διαλείμματα. Επίσης, το Facebook πριν έναν χρόνο και κάτι παραδέχτηκε πως η παθητική χρήση του αφήνει τους ανθρώπους με μια κακή διάθεση.
Νέες έρευνες δείχνουν ότι η εθιστική χρήση των κινητών και του ίντερνετ, ειδικά μεταξύ εφήβων, προκαλεί εγκεφαλική, χημική ανισορροπία η οποία κάνει πιο επιρρεπείς τους ανθρώπους στην κατάθλιψη, το άγχος, την αϋπνία και σε παρορμητικές συμπεριφορές.
Υπάρχουν τρόποι να θέσεις τις συνήθειες που αφορούν τη χρήση του κινητού σου και του ίντερνετ υπό τον δικό σου και μόνο έλεγχο. Ναι, ώρα για digital detox.
Αφαίρεσε τα apps που σε αποσπούν από τη home screen σου
Το μεγαλύτερο κομμάτι του scrolling γίνεται ασυναίσθητα. Μεταπηδώντας από το Facebook στο Instagram, τσεκάροντας τον καιρό ή στέλνοντας μηνύματα. Θέσε όρια με το να βάλεις στη home screen σου apps που θα ήθελες να χρησιμοποιείς περισσότερο -όπως το να μάθεις μια καινούργια γλώσσα. Αντίθετα, εκείνα τα οποία σου τρώνε τον περισσότερο χρόνο, βάλε τα σε φακέλους στη δεύτερη ή την τρίτη σελίδα.
Κάνε την οθόνη σου ασπρόμαυρη (grayscale)
Το Center for Humane Technology -ένας MKO ενός πρώην εργαζόμενου στην Google- προτείνει να κάνεις την επιλογή του να είναι το κινητό σου ασπρόμαυρο. Σύμφωνα με τον οργανισμό, έτσι θα ξεφορτωθείς την όποια επιβράβευση νιώθεις να σου δίνουν οι χρωματιστές ειδοποιήσεις ή τα ζωντανά χρώματα των εφαρμογών όποτε ξεκλειδώνεις το κινητό σου. Για να το κάνεις αυτό σε ένα iphone πήγαινε στις Ρυθμίσεις>Γενικά>Προσβασιμότητα>Συντόμευση Προσβασιμότητας και επίλεξε Φίλτρα. Μετά πάτησε τρεις φορές το home button.
Κλείσε τα push notifications
Δεν χρειάζεται να διακόπτεις ό,τι κάνεις κάθε φορά για ένα like ή ένα comment. Ο εγκέφαλός σου το αντιλαμβάνεται αυτό ως επιβράβευση (οπότε συνοδεύεται και από έκκριση ντοπαμίνης). Στην πραγματικότητα, ένα αρνητικό σχόλιο ή το να μας αγνοήσει κάποιος μπορεί να μας επηρεάσει στο διπλάσιο. Ένας απλός τρόπος να αποφύγεις όλα αυτά είναι να απενεργοποιήσεις τα notifications για όσα περισσότερα apps μπορείς.
Απαγόρευσε τα κινητά στο υπνοδωμάτιο
Μην αφήσεις το κινητό σου να είναι το τελευταίο πράγμα που θα κοιτάξεις το βράδυ πριν κοιμηθείς, ή το πρωί που θα ανοίξεις τα μάτια σου. Χρησιμοποιώντας ένα πραγματικό ξυπνητήρι και με το να φορτίζεις το κινητό σου στο σαλόνι δεν θα μπαίνεις στον πειρασμό να αρχίσεις τη μέρα σου κοιτάζοντας μηνύματα και updates.
Παρατήρησε τις συνήθειές σου
Χρησιμοποίησε apps όπως το Quality Time και το Momnt που μετρούν πόσο χρόνο ξοδεύεις σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Θέσε έναν στόχο και προσπάθησε να τον πετύχεις. Είναι λίγο σαν να βάζεις γονικό έλεγχο στο κινητό σου.
Φτιάξε ένα tech-free πρόγραμμα για τον εαυτό σου
Μείωσε τον digital χρόνο σου συνειδητά βάζοντας το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης. Κάνε digital detox για μια ολόκληρη μέρα ή καθ’όλη τη διάρκεια των διακοπών σου. Θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πόσο χρόνο σπαταλάς πάνω από πέντε ίντσες. Θα καταφέρεις να ανανεώσεις τις σκέψεις σου και τις συνήθειές σου.