Είμαι σίγουρη ότι μεγαλώνοντας έμαθες κάποιες βασικές αρχές, όπως το να λες “παρακαλώ” και “ευχαριστώ”. Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους και να περιμένεις υπομονετικά μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό. Και φυσικά, να αποφεύγεις συζητήσεις που αφορούν τα πολιτικά, τη θρησκεία και φυσικά τα οικονομικά. Οι καιροί όμως αλλάζουν και μπορείς πλέον να συζητάς τα πάντα, ειδικά με τους φίλους σου. Εκείνοι είναι που θα σε βοηθήσουν και να βελτιώσεις τα οικονομικά σου, κυρίως αν μιλάς ανοιχτά.

Βελτίωσε τον μισθό σου

Το πόσο συζητάς για τα οικονομικά σου με τους φίλους σου, εξαρτάται από σένα. Δεν χρειάζεται να τους πεις χαρτί και καλαμάρι κάθε στόχο που έχεις βάλει. Μπορείς όμως να συζητήσεις για το πώς έφτασες στο να παίρνεις αυτόν τον μισθό.

Μοιράσου ιδέες και συμβουλές. Συζήτησε μαζί τους το πώς ζήτησες αύξηση και παρότρυνέ τους να κάνουν το ίδιο. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις θα πάρεις πολλά. Μπορείς επίσης να μιλήσεις και με άτομα από τη δουλειά ή με κάποιον παλιό συνάδελφο με τον οποίο αισθάνεσαι οικειότητα.

Πριν ζητήσεις αύξηση, ζήτα τη γνώμη τους. Σίγουρα θα έχουν να σου δώσουν αρκετές συμβουλές και πολλές καλές ιδέες.

Υπολόγισε καλύτερα το budget σου

Δίπλα στη λέξη “ξοδεύω”, σίγουρα πρέπει να μπει μία φωτογραφία δική μου μαζί με τη κολλητή μου. Αυτό το φόρεμα είναι κλασικό θα το έχεις μία ζωή, το αξίζεις το δεύτερο κοκτέιλ. Δεν θα το μετανιώσεις αν αρχίσεις μαθήματα πιλάτες… και πάει λέγοντας. Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε τις συζητήσεις επάνω στα οικονομικά και πώς θα καταφέρουμε να τα βελτιώσουμε.

Αποφασίσαμε να πάμε για περπάτημα μία Κυριακή και όχι για brunch. Τις Παρασκευές επιλέξαμε να μαζευόμαστε σπίτι. Έτσι, καταφέραμε να γλιτώσουμε πολλά χρήματα, μαζί.

Η φίλη μου η πιστωτική κάρτα

Όση ντροπή κι αν νιώθω, έχω να εξομολογηθώ ότι δεν ξέρω και πολλά από πιστωτικές κάρτες. Η πρώτη πιστωτική κάρτα που έβγαλα ήταν όταν αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο, την οποία τη χρησιμοποιώ μόνο για online παραγγελίες. Και επειδή δεν ήθελα να έχω καμία περαιτέρω ανάμειξη, είχα την πιο απλή πιστωτική που θα μπορούσα να βγάλω.

Όταν όμως το συζήτησα με τους φίλους μου, κατάλαβα ότι ήταν πολλά αυτά που έχανα. Bonus, αεροπορικά μίλια που μπορούσα να εξαργυρώσω, και τόσα άλλα. Έμαθα πολλά ρωτώντας τους σχετικά με τις έως τώρα εμπειρίες τους.

Έτσι, έκανα μία μικρή έρευνα. Φυσικά, οι απορίες που προέκυψαν μόνο ένας ειδικός μπόρεσε να τις λύσει. Αλλά όταν μιλάμε για budget, για αποταμίευση και ό,τι άλλο αφορά τα οικονομικά σου, οι φίλοι σου θα είναι πάντα η καλύτερη πηγή πληροφοριών.

Μην αισθάνεσαι άσχημα

Μέσα από τις τόσες συζητήσεις σχετικά με τα οικονομικά μου ζητήματα, έμαθα πώς να μην έχω τύψεις γι’ αυτά. Πρόσφατα κανόνιζα ένα τριήμερο με κάποιες φίλες μου, όλα ήταν ωραία και καλά μέχρι τι στιγμή που υπολόγισα τα έξοδα. Ξενοδοχεία, φαγητό, έξοδοι, διασκέδαση…

Όταν εκμυστηρεύτηκα το πώς ένιωθα, η κολλητή μου μού είπε πως αισθανόταν ακριβώς το ίδιο. Και έτσι καμία από τις δύο δεν απογοητεύτηκε με την ακύρωση του τριημέρου. Τι έμαθα από αυτό; Να είσαι ειλικρινής με τους φίλους σου και να μην νιώθεις τύψεις.

Να ξέρεις όμως κάτι σημαντικό, ακόμα κι αν εσύ είσαι έτοιμη να μιλήσεις για τα οικονομικά σου είναι κάποιοι φίλοι σου που μπορεί να μην είναι. Μπορείς να ρωτήσεις πριν ξεκινήσεις να μιλάς γι’ αυτά αν θα τους πείραζε να ανοίξετε μία τέτοια συζήτηση. Από τη στιγμή που όλοι σέβονται και κατανοούν κάποιες καταστάσεις, δεν υπάρχει λόγος να μη μιλάς για αυτά που σε απασχολούν. Είμαι σίγουρη πως θα μάθεις πολλά!

Δες ακόμα:


Πηγή: theeverygirl.com Featured image: theeverygirl.com