Το ταξίδι στον κόσμο των baristas των Starbucks συνεχίζεται. Επόμενη στάση το Παλαιό Φάληρο, για μια κουβέντα με τον expert του καφέ, Χρήστο.
Πότε ξεκίνησες να δουλεύεις στα Starbucks; Τι είναι αυτό που σε έκανε να στείλεις το βιογραφικό σου στην εταιρεία;
Στην εταιρία εργάζομαι από τον Δεκέμβρη του 2017, λίγο πριν τα Χριστούγεννα συμπλήρωσα ένα χρόνο και συνεχίζω με μεγάλη όρεξη και χαρά για το μέλλον. Ήμουν τακτικός πελάτης των καταστημάτων Starbucks από μικρός και πάντα μου άρεσε η ατμόσφαιρα και ο τρόπος που όλοι όσοι εργάζονται σε κάνουν να νιώθεις ευπρόσδεκτος και σου παρέχουν διαρκώς την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Έτσι όταν ένας πολύ κάλος μου φίλος που εργαζόταν ήδη στα Starbucks μου είπε αν θέλω να στείλω βιογραφικό, δεν το σκέφτηκα καθόλου καθώς είχα μεγάλη επιθυμία να γίνω μέλος ενός τέτοιου σπουδαίου συνόλου.
Πώς εξελίχτηκες μέσα στην εταιρεία από τότε;
Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι της εταιρείας μου έδειξαν ότι τα Starbucks θέλουν συνεχώς να εξελίσσουν, αναπτύσσουν και να αναδεικνύουν τα άτομα που εργάζονται σε αυτή. Ήμουν αγχωμένος στην αρχή γιατί δεν είχα μεγάλη εμπειρία, όμως στα Starbucks εκπαιδεύτηκα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και έτσι καθημερινά μαθαίνω και αναπτύσσω νέες γνώσεις πάνω στον καφέ. Γνώσεις που μπορώ στη συνέχεια και εγώ να τις μεταφέρω στον κόσμο για να μπορέσει να καταλάβει την αξία του καφέ που κρατούν στα χέρια τους.
Ποιο είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι της ημέρας ενός barista;
Ένας barista νιώθει δημιουργικός και μεγάλη ικανοποίηση όταν μπορεί να αναγνωρίσει ακριβώς αυτό που θέλει ένας καινούριος πελάτης που είναι διχασμένος σχετικά με τι μπορεί να του αρέσει! Κάνοντας, λοιπό,ν ερωτήσεις σχετικά με τις γευστικές του προτιμήσεις και με την βοήθεια των γνώσεων που έχεις από την εκπαίδευση στα Starbucks, που αφορά τον συνδυασμό των γεύσεων, περιμένεις όταν του παραδώσεις τον καφέ να δεις ένα μεγάλο χαμόγελο… Κάτι που να σου δείξει ότι το πέτυχες! Όταν, λοιπόν, αυτό συμβαίνει και βλέπεις την ικανοποίηση στο πρόσωπο των ανθρώπων νιώθεις τεράστια ικανοποίηση και απόλυτα δημιουργικός.
Περίγραψε μας τα πρώτα 30′ της μέρας σου στα Starbucks.
Το ξεκίνημα της μέρας σου προετοιμάζεις το κατάστημα να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πελάτες. Φοράς την πράσινη ποδιά και στην συνέχεια με όμορφη μουσική και ζεστή ατμόσφαιρα έχεις τα πάντα έτοιμα ώστε όλοι να μπορούν να χαλαρώσουν και να ξεχαστούν για λίγο από την καθημερινότητα, απολαμβάνοντας μια τέλεια κούπα καφέ.
Ποιο ρόφημα Starbucks θεωρείς το απόλυτο best seller;
Είναι πολλά τα ξεχωριστά, εξαιρετικά και απολαυστικά ροφήματα της Starbucks. To Caramel Frappuccino, το Doubleshot είναι μερικά από αυτά που βλέπω να ξεχωρίζουν στις προτιμήσεις των πελατών. Δική μου προσωπική επιλογή είναι το Caramel Macchiato, γιατί συνδυάζει ιδανικά την εξαιρετική ποικιλία espresso με γάλα, σιρόπι βανίλιας και λαχταριστή καραμέλα βουτύρου.
Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχεις από τα χρόνια που δουλεύεις στα Starbucks;
Υπάρχουν αρκετές στιγμές που μου έχουν μείνει στο μυαλό όσο καιρό εργάζομαι στα Starbucks. Πιο έντονα χαραγμένες στο μυαλό μου έχουν μείνει όλες εκείνες που οι πελάτες μου λένε πως έρχονται στο κατάστημα για να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από τα προβλήματα τους καθώς απολαμβάνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα και την δική μας παρέα παρά να πάνε κάπου αλλού. Εκεί καταλαβαίνεις πόσο πιο σημαντικός είναι ο ρόλος σου πέρα από το να εξυπηρετήσεις έναν άνθρωπο, παρέχοντάς του ποιοτικό καφέ. Αυτόματα, γίνεσαι μέρος της ζωής του και για μένα προσωπικά αυτές είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις που μένουν στο μυαλό μου χαραγμένες.
Ο πρωινός καφές για μένα, με την ποιότητα Starbucks είναι ο αγαπημένος μου, γιατί έτσι ξεκινά όμορφα η μέρα και με γεμίζει ενέργεια για τη συνέχεια.
Ποια είναι μια αγαπημένη σου συνήθεια που έχεις συνδέσει με μια κούπα καφέ;
Από μικρός είχα συνδυάσει τον καφέ με την παρέα σε ένα κατάστημα Starbucks. Πηγαίναμε από νωρίς αν είχαμε διάβασμα και περνούσαμε ώρες ατελείωτες διαβάζοντας και έχοντας πάντα δίπλα μου ένα Venti Caramel Macchiato. Ακόμα και τις ημέρες που δεν είχαμε διάβασμα πηγαίναμε για καφέ για να χαλαρώσουμε και να πούμε τα νέα μας γιατί εκεί βρίσκαμε μια ζεστή ατμόσφαιρα που μας έκανε να περνάμε όμορφα.
Ποιο είναι το ποιο σπάνιο/περίεργο όνομα που έχεις γράψει σε ποτήρι Starbucks;
Έρχονται συχνά πελάτες που μου ζητάνε να γράψω ψευδώνυμα στα ποτήρια τους ή ονόματα σούπερ ηρώων. Όμως υπάρχουν και πολλοί που έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα που πάντα κάνουν αίσθηση, όπως Πολυδεύκης ή Φιλομήλα ή και σπάνια που δεν είχα ξανακούσει, όπως Βικέντιος ή Θελξινόη. Το βλέμμα μου εκείνη την ώρα σίγουρα τα έλεγε όλα.
Διάλεξε το αγαπημένο σου συνοδευτικό καφέ Starbucks;
Είναι τόσοι οι πειρασμοί που πολύ δύσκολα μπορείς να καταλήξεις μόνο σε έναν. Δική μου αδυναμία, είναι το Carrot Cake… Ένα υπέροχο κέικ καρότου με ξηρούς καρπούς και μια απίστευτα νόστιμη κρέμα τυριού που συνοδεύει ιδανικά κάθε Starbucks ρόφημα.
Αγαπημένη ώρα της μέρας για να απολαύσεις έναν καφέ;
Κάθε ώρα της ημέρας είναι ιδανική για να έχεις έναν απολαυστικό καφέ Starbucks. Ο πρωινός καφές για μένα, με την ποιότητα Starbucks είναι ο αγαπημένος μου, γιατί έτσι ξεκινά όμορφα η μέρα και με γεμίζει ενέργεια για τη συνέχεια.