Η Generation Z, όπως έχει αρχίσει να αποκαλείται, αποφοιτά και μπαίνει δυναμικά στο χώρο εργασίας. Η Gen-Z σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους Milennials, μίας και η νέα γενιά μεγάλωσε με εύκολη πρόσβαση στο internet, εφαρμογές και smartphones. Έχουν γεννηθεί “μέσα” στην τεχνολογία, ενώ οι Milennials θυμούνται ακόμα τη ζωή πριν το Facebook, το Twitter και το Instagram.
Η νέα αυτή γενιά είναι αρκετά διαφορετική σε πολλούς τομείς της ζωής. Έχω δουλέψει με μερικούς από αυτούς και έχω επιβλέψει επίσης αρκετούς από αυτούς. Τι έχω μάθει;
1. Δεν τους αρέσουν οι δεσμεύσεις
Φυσικά δεν αναφέρομαι στο “να ριζώσουν”, αλλά η νέα γενιά απεχθάνεται το να μένει κολλημένη κάπου. Είναι κομμάτι της νοοτροπίας τους, που σημαίνει ότι θα αναλύσουν κάτι πρώτα, έπειτα θα αποφασίσουν αν όλο αυτό βγάζει νόημα. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει διότι μεγάλωσε στην εποχή των memes, των εύκολων tricks στο internet και της συνεχούς έκθεσης σε video games. Θέλουν να αξιολογούν κάθε πιθανό σενάριο πριν δράσουν.
2. Μισούν τα τηλεφωνήματα
Άλλη μία διαφορά ανάμεσα στις δύο γενιές. Οι Milennials θυμούνται τις τηλεκάρτες και μετά τα σταθερά τηλέφωνο και έμαθαν έτσι να μιλάνε με φίλους ή μέλη της οικογένειας που είναι μακριά. Η νέα γενιά μεγάλωσε με μηνύματα και όλη την νοοτροπία πίσω από αυτά.
3. Ο χρόνος είναι σχετικός
Οι περισσότεροι από αυτούς μόλις αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο. Μεγάλωσαν με YouTube, ταινίες στο Netflix και γρήγορη μετάβαση από το ένα στο άλλο. Ήταν πάντοτε εκτεθειμένοι στην γρήγορη εύρεση πληροφοριών. Παρατήρησέ τους όσο χρησιμοποιούν το τηλέφωνο και θα καταλάβεις πόσο γρήγορα πηγαίνουν από το ένα πράγμα στο άλλο και πόσο εύκολα βαριούνται με τα videos. Εξαιτίας αυτού έχουν διαφορετική αντίληψη του χρόνου.
4. Δεν είναι πια παιδιά
Οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε ακόμα στο μυαλό μας σαν παιδιά δημοτικού ή στη χειρότερη παιδιά γυμνασίου. Δεν ισχύει όμως αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς ψάχνουν δουλειά, οδηγούν αυτοκίνητα ή έχουν ήδη δουλέψει όσο ήταν φοιτητές. Το να τους βλέπεις σαν παιδιά, σημαίνει ότι αγνοείς τις ικανότητές τους.
5. Το να τους πιέζουν να καταφέρουν περισσότερα από αυτά που μπορούν τους αγχώνει
Τα περισσότερα άτομα που γνωρίζω από τη νέα γενιά έχουν καταφέρει αρκετά πράγματα, αλλά μετά από κάποια στιγμή απλά κουράζονται. Αλλά ακριβώς επειδή η νέα γενιά είναι “φρέσκια” στον τομέα εργασίας, δεν ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο, αλλά δεν ξέρουν ακόμα πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος.
6. Κάνουν πράγματα στην τύχη
Κάτι ακόμα που διαφοροποιεί τις δυο γενιές, είναι το πόσο τυχαία κάνουν ορισμένα πράγματα. Ας αναφέρουμε ξανά ότι μεγάλωσαν με ένα τηλέφωνο στο χέρι και στέλνοντας μηνύματα. Οι Milennials έχουν πολύ συγκεκριμένα γούστα, αλλά η Gen-Z αλλάζει συνέχεια γνώμη και απόψεις. Αυτό έχει κυρίως να κάνει με τα social media. Μπορεί η Milennials να λάτρεψαν το Instagram και το Facebook, αλλά η νέα γενιά επιλέγει μία πλατφόρμα για μερικούς μήνες και μετά πηγαίνει σε κάτι καινούργιο. Είναι δύσκολο να “κολλήσουν” κάπου.