Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι δουλειές του σπιτιού είναι κουραστικές και βαρετές. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο; Πρέπει όμως να γίνουν, όσο και να προσπαθείς να τις αποφύγεις. Ωστόσο, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι μια από αυτές και συγκεκριμένα το πλύσιμο των πιάτων κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία. Εφόσον βέβαια το κάνεις σωστά.
Ποιος είναι ο «σωστός τρόπος» να πλύνεις τα πιάτα;
Μην πηγαίνει το μυαλό σου σε κάποια τεχνική. Η μελέτη εννοεί την αυτοσυγκέντρωση. Αφορά περισσότερο μια άτυπη πρακτική διαλογισμού που προωθεί τη θετική σκέψη και την αυτεπίγνωση. Το πλύσιμο πιάτων με μορφή διαλογισμού βοηθά να εστιάζεις την προσοχή σου στα συναισθήματα και στις σκέψεις σου. Συντελεί στο να ηρεμεί το μυαλό και να μειώνεται το άγχος.
Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Florida έβαλαν τους 51 συμμετέχοντες μαθητές να πλύνουν πιάτα. Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν πώς η αυτοσυγκέντρωση επηρεάζει τις καθημερινές υποχρεώσεις. Οι μισοί από αυτούς κλήθηκαν να πλύνουν πιάτα, αφού πρώτα διαβάσουν προσεκτικά ένα μικρό απόσπασμα. Οι άλλοι μισοί έπρεπε πρώτα να πλύνουν τα πιάτα και μετά να διαβάσουν το απόσπασμα.
Αυτό είχε περίπου τη μορφή mantra και έγραφε: “Ενώ πλένω τα πιάτα, πρέπει μόνο να πλένω τα πιάτα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ πλένω θα πρέπει να γνωρίζω για το πλύσιμο των πιάτων. Με την πρώτη ματιά αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο ακατανόητο. Γιατί βάζω τόσο άγχος σε ένα απλό πράγμα; Αλλά αυτή είναι η ουσία. Το γεγονός ότι στέκομαι εδώ και πλένω είναι μια θαυμάσια πραγματικότητα. Είμαι τελείως μόνος μου, ακολουθώντας την αναπνοή μου. Έχω επίγνωση της παρουσίας μου και συνειδητοποιώ τις σκέψεις και τις ενέργειές μου. Δεν υπάρχει τρόπος να πετάξω γύρω νοερά σαν ένα μπουκάλι που το πηγαίνουν τα κύματα εδώ κι εκεί”.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που έπλυναν τα πιάτα με έναν τρόπο πιο κοντά στον διαλογισμό-και επικεντρώθηκαν στη μυρωδιά του σαπουνιού, στη ζεστασιά του νερού και στην αίσθηση των πιάτων- ανέφεραν μείωση της νευρικότητας κατά 27% και αύξηση της έμπνευσης κατά 25%. Η ομάδα ελέγχου που απλά έπλυνε τα πιάτα δεν είχε κανένα όφελος.
Φαίνεται λοιπόν ότι μια καθημερινή δραστηριότητα, όταν προσεγγίζεται διαφορετικά μπορεί να ενισχύσει την ενσυνειδητότητά σου.
Μπορείς κι εσύ να μετατρέψεις το πλύσιμο των πιάτων σε διανοητικό διάλειμμα. Κάνε το ίδιο με τους συμμετέχοντες. Δώσε βάση στα θετικά, όπως στη γλυκιά μυρωδιά του σαπουνιού. Συγκεντρώσου στο παρόν και θεώρησε την εργασία αυτή ένα διάλειμμα λίγων λεπτών με τον εαυτό σου. Ποιος ξέρει; Ίσως δεις το νοικοκυριό με άλλο μάτι…