Κοινωνικό άγχος: έντονο άγχος του να δεχτείς κριτική, να αξιολογηθείς αρνητικά ή να απορριφθείς σε μια κοινωνική κατάσταση.

Όλοι έχουμε νιώσει κοινωνικό άγχος σε κάποια φάση της ζωής μας. Ίσως το εξής παράδειγμα σου θυμίσει κάτι: Μπαίνεις σε ένα bar και νιώθεις ότι όλοι σε κοιτάζουν σκεπτόμενοι “πώς είναι έτσι αυτό το κορίτσι;”. Αν βρήκες τον εαυτό σου σε αυτό, τα παρακάτω tricks θα σου χρησιμεύσουν την επόμενη φορά που θα νιώσεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις να σε κατακλύζουν χωρίς να μπορείς να τις σταματήσεις.

Ανάπνευσε

Μερικές φορές το “ανάπνευσε” μπορεί να σου φαίνεται απλοϊκό σε σχέση με όλο αυτό που γίνεται στο κεφάλι σου. Ωστόσο, συγκεκριμένοι τύποι αναπνοής μπορούν να κάνουν θαύματα σε θέματα άγχους. Πάρε για παράδειγμα το umbrella breathing: Σκέψου ολόκληρο το σώμα σου ως μια κλειστή ομπρέλα. Τα πόδια σου είναι το χερούλι της και το κεφάλι σου είναι η κορυφή της. Όσο αναπνέεις επίτρεψε στον αέρα να επεκτείνει τις άκρες της. Ακριβώς όπως συμβαίνει όταν ανοίγεις μια ομπρέλα. Όσο εκπνέεις, “κλείσε” και πάλι την ομπρέλα. Αυτό θα επιβραδύνει τις αναπνοές σου και θα βοηθήσει τους πνεύμονες σου να γεμίσουν. Είτε είσαι σε ένα event της δουλειάς είτε σε ένα πάρτυ, δώσε την άδεια στον εαυτό σου να πάει στο μπάνιο και πάρε ανάσες. Θα νιώσεις τόσο καλύτερα όταν επιστρέψεις στην παρέα σου.

Αναζήτησε τους εξωστρεφείς

Σου φαίνεται πιο ασφαλές το να απευθυνθείς σε ανθρώπους που είναι περισσότερο σαν κι εσένα, αλλά το ιδανικό είναι να μείνεις κοντά σε εξωστρεφείς προσωπικότητες. Άτομα που είναι άνετα με το να γίνονται το επίκεντρο και να καθοδηγούν μια συζήτηση. Οπότε κάθισε, χαλάρωσε και γέλασε όσο μπορείς όταν η συνάδελφός σου περιγράφει αστεία ραντεβού που βγήκε μέσω Tinder.

Κάνε ερωτήσεις

Όταν είσαι κάπου και έχεις την προσοχή όλων στραμμένη πάνω σου, το άγχος γίνεται εντονότερο. Αντί αυτού, γύρισε την προσοχή των συνομιλητών σου σε κάποιον άλλο. Πώς; Κάνοντας του ερωτήσεις. Σκέψου πριν συναντηθείς με κόσμο κάποια θέματα προς συζήτηση για να νιώσεις πιο ασφαλής. Έπειτα σκέψου πώς θα απαντούσες εσύ στις ερωτήσεις σου ώστε να αποφύγεις τις άβολες σιωπές και τις παύσεις.

Σχεδίασε τη διαφυγή σου

Προφανώς, όταν είσαι σε ένα event και περνάς καλά, θα θέλεις και να μείνεις όσο περισσότερο μπορείς. Αλλά με το να δώσεις στον εαυτό σου ένα όριο ας πούμε δύο ωρών, θα νιώσεις πιο χαλαρή. Είναι σαν να ξέρεις ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εναλλακτικά, θα μπορούσες να δώσεις και ένα challenge στον εαυτό σου: Να μιλήσεις σε τέσσερις καινούργιους ανθρώπους πριν κάνεις ghosting.

Κάνε διαλείμματα

ΟΚ, αυτό δε βολεύει σε όλες τις περιπτώσεις. Δηλαδή τι διάλειμμα να κάνεις όταν είσαι σε δείπνο με τον εργοδότη σου και δύο συναδέλφους. Αλλά όταν είσαι σε ένα party ή σε ένα event με περισσότερο κόσμο, είναι εντάξει το να μείνεις για λίγο μόνη. Σίγουρα θα μπορείς να βρεις ένα μέρος να “κρυφτείς” για λίγα λεπτά και να επανέλθεις όταν είσαι έτοιμη. Είπαμε, όμως, λίγα λεπτά.


featured image: purewow.com