Καλά, αλκοολική. Υπερβολές. Στο χέρι μας είναι όλα, δοσμένο αυτό. Αλλά ναι, σύμφωνα με έρευνα, όλα αυτά τα ψεύτικα χαμόγελα στη δουλειά σε κάνουν να πίνεις παραπάνω.

Οποιοσδήποτε δουλεύει σε γραφείο με αρκετούς συναδέλφους καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε με το “ψεύτικα χαμόγελα”. Ξέρεις, περπατάς στο διάδρομο με το χαμόγελο ζωγραφισμένο από την αρχή μέχρι το τέλος της πασαρέλας. Είτε μιλάς σε πελάτες είτε σε συναδέλφους. Αυτό το χαμόγελο είναι το στέμμα σου. Μαζί με τα ρούχα της δουλειάς και την προσωπικότητα που χτίζεις στο χώρο εργασίας σου. Η βιτρίνα.

Σύμφωνα με έρευνα του Pennsylvania State University, το να πιέζεις τον εαυτό σου να χαμογελάσει όταν δεν το νιώθει πραγματικά μπορεί να σε οδηγήσει στο να ξεφεύγεις λίγο με το ποτό. Στη μελέτη συμμετείχαν 1,592 εργαζόμενοι όπως νοσοκόμοι και καθηγητές. Στόχος ήταν να καταλήξει η επιστήμη στο αν αυτή η εξαναγκασμένα θετική περσόνα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα ποτά μετά τη δουλειά.

via GIPHY

Από ό,τι φαίνεται, μπορεί…

“Το να προσποιείσαι και να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου σε πελάτες έχει σχετιστεί με το αλκοόλ.  Περισσότερο από το εργασιακό στρες ή τα αρνητικά συναισθήματα”, γράφει η Alicia Grandey, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Penn State, στη μελέτη.

Η έρευνα πρακτικά υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του αυτοελέγχου τους για να διατηρήσουν το “προσωπείο” τους, δεν έχουν ακριβώς την ίδια πειθαρχία σε ό,τι έχει να κάνει με το αλκοόλ. “Δεν ήταν απλά το ότι ένιωθαν άσχημα αυτό που τους έκανε να αποζητούν ένα ποτό. Αντίθετα, όσο περισσότερο έλεγχαν τα αρνητικά τους συναισθήματα στη δουλειά, τόσο λιγότερο ήταν ικανοί να ελέγξουν την κατανάλωσή τους σε αλκοόλ μετά τη δουλειά”.

via GIPHY

Οπότε δε φταίνε απλώς τα ψεύτικα χαμόγελα, αλλά και η καταπίεση για να μη δείξεις το οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα που οδηγεί εκεί

“Το να το να χαμογελάς μέρος της δουλειάς σου, ακούγεται πραγματικά πολύ θετικό. Αλλά΄το να το κάνεις όλη μέρα μπορεί να σε αδειάσει”, κατέληξε η Grandey. “Σε αυτές τις δουλειές συνήθως τα θετικά συναισθήματα και η καταπίεση των αντίστοιχων αρνητικών, είναι συνδεδεμένα και με περισσότερα χρήματα. Τα περισσότερα χρήματα σου δίνουν το κίνητρο να υπερπηδήσεις τις φυσικές τάσεις σου, αλλά το να το κάνεις όλη μέρα μπορεί να γίνει εξαντλητικό”.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να ζητάει και δεύτερο ποτήρι κρασί μετά από μια σκληρή μέρα… τώρα τουλάχιστον ξέρεις το γιατί.


featured image: Elite Daily