Δύο από τους πιο συνηθισμένους τρόπους να υπονομεύσει κανείς τα συναισθήματά του είναι μέσω της αποκλειστικής ευχαρίστησης των άλλων. Καθώς και μέσω της παθητικής επιθετικότητας. Και ενώ είναι δύο διαφορετικές συμπεριφορές του ίδιου νομίσματος, δεν παύουν να είναι και οι δύο εξίσου αυτοκαταστροφικές. Εάν θες να λες μόνο ναι σε όλους και σε όλα τότε αυτές οι συμπεριφορές είναι αρκετά ιδανικές για εσένα.
Εάν ωστόσο είσαι από τα πρόσωπα που προσπαθούν να λάβουν αποδοχή με όποιο κόστος, τότε μάλλον δεν θα είναι λίγες και οι φορές που επέλεξες να παραβλέψεις τις προσωπικές σου ανάγκες και επιθυμίες. Πόσο πολύ σε φοβίζουν τα όχι σου και γιατί συμβαίνει αυτό; Εδώ θα βρεις όλα εκείνα τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι θα πρέπει να λες όχι πιο συχνά!
Τι συμβαίνει όταν δεν μπορείς να πεις όχι;
Όταν αποφεύγεις να εκφράσεις το πώς αισθάνεσαι και το τι πραγματικά χρειάζεσαι, αυτομάτως οδηγείς ασυναίσθητα την αυτοεκτιμησή σου σε πλήρη αδιέξοδο. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους ‘’παθητικούς-επιθετικούς’’ ανθρώπους: Μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως αυτό που συνηθίζουν να κάνουν αυτά τα πρόσωπα είναι να παρακρατούν τα συναισθήματά τους. Γιατί; Εξαιτίας του φόβου τους για μια ενδεχόμενη απόρριψη. Για αυτά τα πρόσωπα είναι σύνηθες να διαμαρτύρονται σε κάποιο τρίτο πρόσωπο για τα συναισθήματά τους και αυτοί οι έμμεσοι τρόποι για να εκφραστούν είναι ένας τρόπος για να νιώσουν ανακούφιση, ο οποίος όμως δεν παύει να είναι στιγμιαίος! Θυμός και δυσαρέσκεια είναι δύο από τα πιο συνήθη συναισθήματα που δεν θα δεις ποτέ να απουσιάζουν από αυτά τα πρόσωπα. Με αποτέλεσμα να οδηγούν τους εαυτούς τους σε περισσότερο άγχος και απόγνωση!
Τόσο λοιπόν εκείνοι που επιλέγουν να ευχαριστούν πάντα τα “θέλω” των άλλων όσο και εκείνοι που αντιδρούν παθητικά ή επιθετικά, καταλήγουν συνήθως στο μονοπάτι του να καταπνίγουν τα συναισθήματά τους. Γεγονός που οδηγεί σε περισσότερη σωματική, ψυχική και συναισθηματική δυσφορία. Άγχος, κατάθλιψη, διαπροσωπικές συγκρούσεις και σωματική πίεση. Αυτά είναι τα αμέσως επόμενα σημάδια για να αναγνωρίσουμε ότι κάτι σίγουρα δεν πάει καλά στη σχέση μας με τους άλλους. Μάλλον και με τον εαυτό μας.
Ο ‘’καλός’’ καλό δεν είδε!
Πάτα μια παύση στο να είσαι πάντα το καλό παιδί, ο υπομονετικός συνάδελφος, ο καλόβολος φίλος και ο συγκαταβατικός σύντροφος. Στον κόσμο αυτό δεν έχεις έρθει μόνο για να ευχαριστείς όλους όσους λαμβάνουν μέρος στη ζωή σου. Αντικειμενικά μιλώντας, είναι φύσει αδύνατον να υπηρετείς και να κάνεις όλα τα θέλω του κόσμου πράξη. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως η λέξη όχι δείχνει να είναι η αγαπημένη λέξη των περισσότερων επιτυχημένων ανθρώπων ανά τον κόσμο! Πρέπει να γίνει αντιληπτό λοιπόν πως εάν δυσκολεύεσαι να πεις όχι σε αυτούς που αγαπάς, το πιθανότερο είναι ότι συνηθίζεις να λες ναι σχεδόν σε κάθε περίπτωση.
Η έλλειψη αυτοαγάπης
Τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται συνήθως στην έλλειψη αγάπης προς τον εαυτό μας. Δεν πρέπει ποτέ να μπαίνεις στη διαδικασία να βλάπτεις ή να παραμερίζεις τον εαυτό σου για να επωφελούνται μονάχα κάποιοι άλλοι. Εάν ήρθες στον κόσμο αυτό για να ικανοποιείς μονίμως τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του οποιοδήποτε προσώπου, είναι βέβαιο πως τότε θα είσαι εσύ μια ζωή ο παραπονεμένος άνθρωπος που επιτρέπει να κλέβουν τη χαρά του. Δεν είναι πράξη εγωιστική το να αγαπάς τον εαυτό σου, μην τα μπερδεύεις. Είναι πράξη αυτοσεβασμού και δείγμα αυτοεκτίμησης για ένα καλύτερο ‘’εσύ’’. Και αυτό το ‘’εσύ’’, ακούει στο όνομά σου!
Αυτοπεποίθηση σημαίνει να εκφράζει κανείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες του όπως ορίζει ο εαυτός του. Όταν θα αρχίσεις να ενσωματώνεις πιο δυναμικές συμπεριφορές και πιο αποτελεσματική επικοινωνία στη ζωή σου, τότε θα έχεις καταφέρει με τον πιο υγιή τρόπο να χτίσεις περισσότερο αυτοσεβασμό. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να αρχίσουν να σέβονται και οι άλλοι τον χρόνο σου καθώς και την ενέργεια σου.
4 βήματα για να καταφέρεις να παίρνεις πιο δυναμικές αποφάσεις
1| Προσδιόρισε το πώς αισθάνεσαι. Όταν το συναίσθημα σου γίνει σαφές, τότε είναι αναπόφευκτο να οδηγηθεί και η συμπεριφορά σου προς την ίδια κατεύθυνση.
2| Επικεντρώσου στον στόχο σου. Ξεκαθάρισε στον εαυτό σου ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις στον συνομιλητή σου και με ειλικρίνεια αντιμετώπισε την κατάσταση όπως της αρμόζει.
3| Προτού μιλήσεις, σκέψου! Ανταποκρίνεται η απάντηση που θέλεις να δώσεις στην αλήθεια σου; Είναι το επόμενο ‘’ναι’’ σου μια ακόμη καταπιεσμένη σου άρνηση; Αν ναι, αποδέξου την πραγματικότητα ως έχει και έκφρασέ την έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων λες.
4| Δεν μπορείς να είσαι πάντα εκεί για τους πάντες. Στο τέλος της ημέρας η πιο σημαντική σχέση που οφείλεις να διατηρήσεις είναι αυτή που έχεις χτίσει με τον εαυτό σου. Βεβαιώσου ότι απολαμβάνεις το παρόν σου και ύστερα θα μπορείς να απολαύσεις το τώρα παρέα και με άλλους.
Αγάπησε τα όχι σου, είναι δικαίωμά σου
Πάρε μια βαθιά ανάσα και έλα να το πούμε μαζί! Όχι! Πες όχι στην άσκοπη υπομονή, σε καταπιεσμένες υποχωρήσεις και σε επιθυμίες τρίτων που ξεπερνάνε τις δυνάμεις σου. Ναι σε ότι σε κάνει να χαμογελάς. Ναι στα όνειρα και στις αισιόδοξες σκέψεις. Πάψε να γίνεσαι συμπαθής επειδή απλά επιλέγεις να λες ναι σε όλα.
Όχι λοιπόν, γιατί τα ναι σου μπορούν πολύ εύκολα να χάσουν την αξία τους εάν δεν ακουστούν πρώτα και κάποια όχι σου.