Καμία δουλειά δεν είναι τέλεια. Όλες έχουν το άγχος και τις απαιτήσεις τους. Θα υπάρχουν πάντα εκείνες οι φορές που κάτι θα συμβεί και δεν θα είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Που θα σε αγχώσει ή στενοχωρήσει. Και αυτό ισχύει σε όλα τα επαγγέλματα, ανεξαρτήτως θέσεως, τίτλου και επιπέδου αμοιβής. Είτε είσαι μεγαλοστέλεχος με παχυλό μισθό, είτε ο υπάλληλος με τον βασικό.
Όταν διαλέγουμε επάγγελμα ουσιαστικά ακολουθούμε μια πορεία. Είναι μια πράξη αυτοκαθορισμού. Αποτελεί μια επιλογή στη ζωή σου, με συνέπειες για οτιδήποτε ακολουθήσει μελλοντικά. Και η ζωή είναι πολύ μικρή, για να μην νιώθεις όμορφα κάθε μέρα που περνά.
Εάν, λοιπόν, η δυσαρέσκεια «πιάνει» πολύ χώρο και αναρωτιέσαι, γιατί συμβαίνει – ακόμα κι αν έχεις μια «καλή δουλειά» – υπάρχουν παράγοντες (πέρα από τα λεφτά) που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις έτσι.
Πιο κάτω, θα ανακαλύψεις 4 βασικές αιτίες που δημιουργούν αυτή τη δυσαρέσκεια. Αλλά και κάποιες συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να επαναξιολογήσεις την εργασία σου πέρα από τη χρηματική της αξία.
1. Η δουλειά σου δεν συμβαδίζει με τις ικανότητες ή τις αξίες σου
Μια κοινή πηγή της δυστυχίας των εργαζομένων είναι το ότι δεν αισθάνονται ο εαυτός τους. Οι αξίες είναι βασικοί παράγοντες επιλογής ενός επαγγέλματος. Αν το εργασιακό σου πλαίσιο δε συμβαδίζει με αυτές και δεν ταιριάζει με την προσωπικότητά σου, τότε δεν θα αντλείς ικανοποίηση.
Επιπλέον, η σύγχρονη εργασιακή κουλτούρα επιζητά και αναδεικνύει συγκεκριμένες δεξιότητες. Για παράδειγμα, την αναλυτική σκέψη από τη δημιουργικότητα. Ή την αυτοπεποίθηση από την ευγένεια. Με λίγα λόγια, τα γνωρίσματα που εκτιμώνται στην κοινωνία είναι πιο ανταγωνιστικά. Σαφώς, θα ήταν τέλεια, αν μπορούσαμε να εκφράζουμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να συμβεί. Κατά συνέπεια, έχει σημασία να μη καταπνίγεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου. Ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον, που αποκλίνει πολύ από την προσωπικότητά σου.
Πώς να το διορθώσεις: Προσπάθησε να προσδιορίσεις τις αξίες σου και τις δεξιότητές σου. Στη συνέχεια, να αποφασίσεις αν αντικατοπτρίζονται στην εργασία που κάνεις. Ταιριάζει ο χαρακτήρας σου με το εργασιακό σου περιβάλλον; Αν όχι, εξέτασε αν οφείλεται στον κλάδο, τη θέση ή τον εργοδότη σου. Τι σε κρατά πίσω από την άντληση ικανοποίησης – στην καριέρα σου και τελικά στη ζωή;
2. Δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής
Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς τη δουλειά σου, αν αρχίσει να τρώει χρόνο από τη ζωή σου, η δυστυχία είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Όπως δείχνει και μια έκθεση του LinkedIn σχετικά με το εργασιακό stress, βασική αιτία του είναι η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Η τεχνολογία επιτείνει την κατάσταση. Οι υπάλληλοι είναι διαρκώς προσβάσιμοι και μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια τη δυνατότητα να χαλαρώνουν. Κάτι που αποτελεί έναν πιθανό παράγοντα του γνωστού συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης.
Πώς να το διορθώσεις: Η απάντηση είναι απλή στη θεωρία, αλλά δύσκολη στην πράξη. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να απομακρυνθείς ψυχικά. Για πολλούς, ο ευκολότερος τρόπος ξεκούρασης είναι οι διακοπές.
Επίσης, μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν θαύματα στην ψυχική σου ευεξία. Όρισε μια ώρα κάθε βράδυ και δεσμεύσου να κλείνεις το laptop και το τηλέφωνό. Ή τουλάχιστον, σταμάτα να τσεκάρεις τα emails από τη δουλειά. Και, φυσικά, μάθε να φροντίζεις τον εαυτό σου.
3. Δεν έχεις άλλα ενδιαφέροντα
Είναι σημαντικό να μην αφήνεις την εργασία να συντρίψει ολόκληρη την ταυτότητά σου. Όσο η δουλειά θα καταλαμβάνει παραπάνω χώρο, το άγχος θα κυριαρχεί στη ζωή σου. Είναι μόνο μια πτυχή του εαυτού σου, οπότε φρόντισε να τον καλλιεργείς συνολικά.
Πώς να το διορθώσεις: Ένα καινούριο χόμπι ή μια αθλητική δραστηριότητα θα συμβάλλει στην προσωπική σου ανάπτυξη. Αλλά και το να θέτεις μικρούς και εφικτούς στόχους, θα ωφελήσει την ψυχολογία σου.
4. Δεν ξέρεις πώς να ζητήσεις αυτό που θέλεις
Ναι, εργάζεσαι για τα χρήματα. Ωστόσο, το να παίρνεις ικανοποίηση από την εργασία σου είναι εξίσου σημαντικό. Το ευέλικτο ωράριο, οι καλοί συνάδελφοι και τα θετικά vibes στο γραφείο συμβάλλουν στην ευτυχία των εργαζομένων. Το να διαπραγματεύεσαι την αμοιβή σου, την απόκτηση προνομίων και άλλων παροχών, σίγουρα θα σε κάνει να νιώθεις σίγουρη, δυνατή και ευτυχισμένη. Ανάλαβε την πρωτοβουλία και μη νιώθεις φόβο.
Πώς να το διορθώσεις: Σκέψου τι θα ήθελες να αλλάξεις στα τωρινά εργασιακά σου δεδομένα. Τι θα σε έκανε πιο χαρούμενη. Όταν το βρεις, μη διστάζεις να το ζητήσεις, ακόμα και αν είναι εκείνη η πολυπόθητη αύξηση. Γενικά, μη διστάζεις να διεκδικείς το καλύτερο για σένα.
Εάν ο εργοδότης σου αρνείται να συμβιβαστεί – ή τουλάχιστον, να σε βοηθήσει- τότε ίσως είναι ώρα να εξετάσεις το ενδεχόμενο αναζήτησης ευκαιριών αλλού.