Πόσες φορές έχουμε ξαπλώσει στο κρεβάτι αναλογιζόμενοι όσα πήγαν στραβά σήμερα; Σκεφτόμαστε τι δεν κάναμε σωστά. Αγχωνόμαστε για το αύριο. Κοιτάμε μονάχα τα αρνητικά και κοιμόμαστε (ή δεν κοιμόμαστε) με ένα βάρος. Γεμίζουμε τον εαυτό μας με αρνητικά συναισθήματα, διογκώνοντάς τα. Και αυτά γίνονται τόσο μεγάλα, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για όλα τα όμορφα και τα θετικά. Αν όμως στρέφαμε το βλέμμα σε εκείνα για τα οποία αισθανόμαστε ευγνώμονες που υπάρχουν στη ζωή μας; Σε όσους γλύκαναν τη ημέρα μας; Αν ρίχναμε φως στις μικρές πράξεις που μας κάνουν να χαμογελάμε και τα καταγράφαμε σε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης;
Το να μαθαίνουμε από τις αναποδιές και να διορθώνουμε τα λάθη μας είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα θετικά της καθημερινότητάς μας και να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας γι’ αυτά.
Σύμφωνα με έρευνες, το να ευχαριστούμε συνειδητά για τις καλές πράξεις και τους ανθρώπους στην καθημερινότητά μας, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία και τις σχέσεις μας. Μάλιστα, με το να αποτυπώνουμε γραπτώς την ευγνωμοσύνη μας, αποκτούμε καλύτερη επίγνωση αυτής. Αυτός είναι και ο σκοπός ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης, καθώς μας κάνει να προσέξουμε τα θετικά, τα οποία διαφορετικά θα προσπερνούσαμε. Με αυτό τον τρόπο, εξοικειωνόμαστε με όσα μας δίνουν ευχαρίστηση καθημερινά, το οποίο σταδιακά προσθέτει στην συναισθηματική και ψυχολογική μας διάθεση θετικό πρόσημο.
Αναλογίσου μόνο το χαμόγελο που σχηματίζει στο πρόσωπό σου μια όμορφη σκέψη. Αυτό είναι το χαμόγελο που καλλιεργεί ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Το χαμόγελο των απλών και γλυκών πραγμάτων που μας συμβαίνουν. Ένας φίλος που θα μας πάρει τηλέφωνο να δει τι κάνουμε. Ένα τραγούδι που αγαπάμε και είχαμε καιρό να ακούσουμε. Ο σκύλος μας που μας κοιτάει στα μάτια. Η μαμά που ποτέ δεν μας ξεχνάει. Το φαγητό στη δουλειά που ήταν πιο νόστιμο από άλλες μέρες. Η μυρωδάτη ντομάτα που βρήκαμε στη λαϊκή. Το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα.
Πάρε ένα τετράδιο. Μικρό, μεγάλο, παλιό, κολλαρισμένο, δεν έχει σημασία. Βάφτισέ το το δικό σου ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Μην τα κρατάς στο μυαλό σου. Έχει σημασία να τα γράφεις.
Ξεκίνα γράφοντας τρία ή πέντε πράγματα για τα οποία χαίρεσαι που υπάρχουν στη ζωή σου. Το πόσο σημαντικά ή μη είναι δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να αναγνωρίζουμε τη θετική επίδραση που έχουν στην καθημερινότητά μας. Γράψε συγκεκριμένα αυτό για το οποίο θέλεις να ευχαριστήσεις. «Είμαι ευγνώμων για την υπέροχη βόλτα που κάναμε σήμερα με τον Ντιέγκο (σκύλος) στον ανοιξιάτικο ήλιο». Γιατί ακόμη και η πιο απλή βόλτα μπορεί να μας χαρίσει μεγάλη χαρά, όταν όντως συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της μέσα στη φούρια της καθημερινότητας.
Εστίασε στη λεπτομέρεια, παρά στον αριθμό. Δεν χρειάζεται να γράψεις για πολλά πράγματα. Γράψε για 2-3, αλλά καν’ το λεπτομερώς. Έτσι, πραγματικά θα δεις και εσύ τι είναι όντως αυτό που σε έκανε να αισθανθείς όμορφα, και την επόμενη φορά όταν σου συμβεί θα του δώσεις μεγαλύτερη σημασία.
Εστίασε στους ανθρώπους της ζωής σου που την κάνουν πιο όμορφη. Οι άνθρωποι είναι που διαμορφώνουν της ζωή μας. Οι πράξεις τους, η παρουσία της, η αγάπη και η φροντίδα τους.
Ευχαρίστησε και για όσα κατάφερες να αντιμετωπίσεις επιτυχώς. Τις δυσκολίες που απέφυγες ή που τελικά είχαν καλή εξέλιξη. Δεν είναι πάντα δεδομένη η θετική έκβαση των πραγμάτων. Μα όταν είναι, πρέπει να την αναγνωρίζουμε. Δέξου όσα θετικά συμβαίνουν στην καθημερινότητά σου ως «δώρα». Το να θεωρούμε δεδομένα όσα καλά μας συμβαίνουν, μας κάνει απαθείς απέναντί τους. Έτσι χάνουμε την απόλαυσή τους. Ανάδειξέ τα, λοιπόν, ως κάτι πολύτιμο.
Γράψε για όσα αναπάντεχα συνέβησαν και σε έκαναν χαρούμενο. Οι εκπλήξεις στη ζωή μας μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη πιο δυνατά επίπεδα ευγνωμοσύνης.
Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να λειτουργήσει χρειάζεται το χρόνο του και συνέπεια. Δε χρειάζεται ωστόσο να πέσεις με τα μούτρα. Δέκα λεπτά 3 με 4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να αρχίσει να επιδρά θετικά μέσα σου. Ώστε να μπορέσεις να ανοίξεις τους δέκτες σου σε κάθε τι θετικό, σε ότι σε κάνει να χαμογελάς!