Ετοιμάζεσαι για τις καλοκαιρινές σου διακοπές με την παρέα σου. Κάτι που φυσικά περιλαμβάνει τη αναμενόμενα έξοδα για διαμονή, φαγητό, ποτό. Ακόμα κι αν πας οργανωμένη ή με παρέα που έχεις ταξιδέψει ξανά, οι συζητήσεις για τα χρήματα θέλουν τρόπο.
Πολλές φορές τα οικονομικά, μπορεί να προκαλέσουν διαφωνίες. Και ενώ άλλα ζητήματα δε προκαλούν προβλήματα μεταξύ φίλων, για κάποιο λόγο το θέμα των χρημάτων εξακολουθεί να είναι ταμπού. Ίσως, για παράδειγμα, αισθάνεσαι άγχος για το μοίρασμα του λογαριασμού στο φαγητό. Ίσως δεν θέλεις να νιώθεις πως κρατάς την παρέα πίσω, επειδή δεν γίνεται να τους ακολουθήσεις οικονομικά σε κάτι. Ίσως έχεις διαφορετικές προτεραιότητες στο το τι αξίζει να πληρώσεις και τι όχι. Όλα αυτά είναι κατανοητά, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε ένταση ακόμα και αγαπημένους φίλους.
Εδώ, θα μάθεις πώς να αντιμετωπίσεις αυτά τα ζητήματα, όταν προκύψουν.
1. Μη βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα
Πολλές φορές βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Κρίνουμε, όταν βλέπουμε μια συμπεριφορά. Μπορεί να θεωρείς ότι μια φίλη σου είναι επιπόλαιη με τα χρήματα. Ή ότι τσιγκουνεύεται και δεν θα αναλάβει το μερίδιο της. Ή ότι είναι ανεύθυνη. Οι αρνητικές υποθέσεις για τους φίλους μας, συνήθως πηγάζουν από το άγχος και την πεποίθησή μας ότι κοιτούν το συμφέρον τους. Όχι τι αρέσει και τι όχι στο σύνολο της παρέας. Ειδικά, όταν αυτό αφορά τα χρήματα, χάνουμε την εμπιστοσύνη μας. Τέτοιους είδους σκέψεις όμως κάνουν κακό στη φιλία. Έχεις σκεφτεί ότι αν ξοδεύουν πιο άνετα χρήματα (ή το αντίθετο) μπορεί να υπάρχει κάποιος λόγος; Δε σημαίνει ότι το κάνουν, γιατί θέλουν να νιώθεις εσύ ή οι υπόλοιποι άσχημα.
2. Ξεκίνα τη συζήτηση νωρίς
Αν επομένως αισθάνεσαι έτσι, είναι η στιγμή να αναπτύξεις υγιή όρια με τα χρήματα και τους φίλους σου. Βρες πρώτα εσύ πού προτιμάς να ξοδέψεις τα χρήματά σου. Σε εκδηλώσεις και μουσεία; Στα ψώνια; Στη διασκέδαση; Σε ένα καλύτερο ξενοδοχείο; Αν κοιτάς μόνο τα γούστα των φίλων σου, δεν σκέφτεσαι τις δικές σου οικονομικές ανάγκες και στόχους.
Έπειτα είναι καλό να μιλήσεις στους φίλους σου και μάλιστα πριν από ένα ταξίδι. Να έχεις αναφέρει το budget σου και τι είναι σημαντικό για σένα να κάνεις στις διακοπές σου. Επίσης, πόσα μπορείς να διαθέσεις στο κάθε τι. Δε χρειάζεται φυσικά να αναφέρεις συγκεκριμένο πόσο, αν δεν είσαι σίγουρη ή δε θες. Ωστόσο, μια εικόνα μπορείς να τη δώσεις, ώστε να ακολουθήσει μια ειλικρινής συζήτηση.
Τώρα αν ένας φίλος δεν βάζει το μερίδιο του, εξαρτάται αν είναι η πρώτη ή η εκατοστή φορά. Την ασυνέπειά του, ανάφερε τη ως ανησυχία. Πες του ότι γνωρίζεις πως δεν έχει ακόμα πληρώσει το ποσό για το ταξίδι. Αλλά να σε ενημερώσει, αν υπάρχει κάποιο ζήτημα που τον δυσκολεύει. Όταν η συζήτηση δείχνει αποδοχή και όχι ενόχληση, διευκολύνεις την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε φέρνει πιο κοντά με το φίλο σου. Ενώ μειώνει το άγχος και την αβεβαιότητά σου, αφού του δείχνεις πόσο σε επηρεάζει η κατάσταση.
3. Βρες κάποιον που να μπορείς να βασιστείς
Το άγχος για τα χρήματα, μπορεί να χαλάσει όλη σου τη διάθεση – μην το αφήνεις. Βρες κάποιον από την παρέα (ή το σύντροφό σου) με τον οποίο να μπορείς να μιλήσεις. Όχι για κουτσομπολιό, αλλά με τη μορφή προβληματισμού. Θα ανακουφιστείς από αυτές τις εσωτερικές σκέψεις και θα επεξεργαστείς καλύτερα τα συναισθήματά σου. Τέλος, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το ξέσπασμα και τις εκρήξεις.
4. Θυμήσου: Όλοι έχουμε τα θέματά μας με τα χρήματα.
Αυτό που μπορεί να μοιάζει με οικονομική αδιαφορία μπορεί να είναι οικονομικές δυσκολίες. Και είναι σημαντικό να το καταλαβαίνεις. Τα οικονομικά προβλήματα δεν είναι τα ίδια σε όλους. Επίσης, ο καθένας τα αντιμετωπίζει από τη δική του οπτική. Στην τελική, ποιος δεν έχει τις δυσκολίες και τα έκτακτα έξοδά του;