Τον τελευταίο καιρό μια συχνή ερώτηση προς τον διαιτολόγο είναι μια νέα τάση στη διατροφή, η διαλειμματική νηστεία.

Τι ακριβώς είναι όμως η διαλειμματική νηστεία;

Η διαλειμματική νηστεία υποστηρίζει την εναλλαγή περιόδων πολύ χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης με περιόδους κανονικής ενεργειακής πρόσληψης. Έχουν προταθεί διάφορα μοντέλα διαλειμματικής νηστείας, με τα πιο δημοφιλή να είναι η δίαιτα 5:2 και η δίαιτα 16:8.

Δίαιτα 5:2

Δύο μέρες την εβδομάδα η ενεργειακή πρόσληψη μειώνεται κατά 25% (δηλαδή για τις γυναίκες 500 θερμίδες και για τους άντρες 600 θερμίδες την ημέρα) ενώ τις υπόλοιπες 5 ημέρες της εβδομάδας ακολουθείται κλασική δίαιτα.

Δίαιτα 16:8

Για 16 ώρες την ημέρα δεν υπάρχει καθόλου κατανάλωση τροφής (συμπεριλαμβάνονται και οι ώρες ύπνου) ενώ τις υπόλοιπες 8 ώρες της ημέρας καταναλώνονται όλα τα γεύματα με σύνεση ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα.

Όπως γίνεται κατανοητό και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα ώστε να επιτευχθεί απώλεια κιλών είτε σε ημερήσια βάση είτε σε εβδομαδιαία. Δηλαδή είναι στην ίδια φιλοσοφία με την κλασσική υποθερμιδική δίαιτα που έχει καθημερινό έλλειμμα θερμίδων. Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο που επιτυγχάνεται ο στόχος.

Τα θετικά της διαλειμματικής νηστείας

• Είναι ευέλικτη καθώς τις ελεύθερες ώρες και μέρες μπορείς να τρως ό,τι θέλεις χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

• Είναι ένας διαφορετικός τρόπος απώλειας βάρους για όσους έχουν βαρεθεί/ κουραστεί από τις κλασσικές δίαιτες με καθημερινό έλλειμα θερμίδων.

Τα αρνητικά της διαλειμματικής νηστείας

• Δεν ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές

• Έχουν παρατηρηθεί υπερβολές και αυξημένη θερμιδική πρόσληψη τις «ελεύθερες» μέρες.

• Στη δίαιτα 5:2, στις υποθερμιδικές ημέρες, πολλές μελέτες χρησιμοποιούν συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, καθώς είναι διατροφικά ελλιπείς.

• Δεν προτρέπει σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής αντιθέτως αντιμετωπίζει την δίαιτα σαν μια προσωρινή κατάσταση και έπειτα επιστρέφεις στις παλιές και όχι τόσο υγιεινές συνήθειες που σε έφτασαν στη διαδικασία να ακολουθήσεις μια δίαιτα.

Συμπέρασμα- Γνώμη διαιτολόγου:

Δείκτες όπως γλυκόζη, ινσουλίνη, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια βελτιώθηκαν. Ωστόσο η βελτίωση αυτή φαίνεται να οφείλεται στην απώλεια βάρους και όχι στον τρόπο που επιτεύχθηκε. Επιπλέον, το αποτέλεσμα μια κλασικής δίαιτας και της διαλειμματικής νηστείας είναι το ίδιο η απώλεια κιλών. Ο τρόπος που θα επιτευχθεί βασίζεται στις προτιμήσεις και στον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να ευνοεί τέτοια σχήματα διατροφής. Προσωπικά θεωρώ πως το αρνητικό τέτοιων σχημάτων δίαιτας είναι η έλλειψη εκπαίδευσης και συμμόρφωσης σε ένα σωστό και υγιές πρόγραμμα διατροφής και σε μια υγιή απώλεια βάρους που θα διατηρηθεί και μετά το πέρας της δίαιτας. Είναι σημαντικό μέσα από τις συνεδρίες στο διαιτολόγο σου να αποκτήσεις την εκπαίδευση και τις γνώσεις ώστε να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή και να σου γίνει τρόπος ζωής. Όχι μια προσωρινή κατάσταση που θα καταπιεστείς ένα διάστημα και μετά θα ξανά πέσεις στις ίδιες συνήθειες.

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<


featured image: Elite Daily