Εάν ακολουθείς κάποιο πλάνο διατροφής που δεν περιλαμβάνει γλουτένη, ίσως αναρωτηθείς αν ο καφές είναι gluten-free. Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από πιστεύεις. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να στερηθείς το αγαπημένο σου φλιτζάνι καφέ. Πιθανόν όμως να χρειαστεί πρώτα να κάνεις μια μικρή έρευνα. Ας το δούμε πιο αναλυτικά:
Ο καφές μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης στο στάδιο επεξεργασίας
Ο καφές από τη φύση του δεν περιλαμβάνει γλουτένη. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να περιέχει ίχνη από σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι. Όμως αν και ο απλός καφές τεχνικά είναι απαλλαγμένος από γλουτένη, οι κόκκοι του μπορεί να μην είναι. Κι αυτό, γιατί η επεξεργασία τους μπορεί να γίνεται σε μια εγκατάσταση που επεξεργάζεται και προϊόντα με γλουτένη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η λύση είναι να αγοράζεις απλούς, οργανικούς κόκκους καφέ, για να τους αλέθεις στο σπίτι.
Η ανάμειξη με γλουτένη μπορεί να συμβεί στα café
Στις καφετέριες τα ροφήματα, ειδικά εάν χρησιμοποιούν την ίδια μηχανή για να παρασκευάζουν όλα τα είδη καφέ, μπορούν να έχουν μέσα γλουτένη. Συμπεριλαμβανομένων και αυτών με γεύσεις. Για παράδειγμα, τα ροφήματα στα Starbucks, δεν μπορούν να θεωρηθούν χωρίς γλουτένη, λόγω της πιθανότητας επεξεργασίας άλλων προϊόντων. Συν ότι τα συστατικά μπορεί να ποικίλλουν από κατάστημα σε κατάστημα.
Επίσης, αν προσθέτεις κρέμα, σιρόπια και ζάχαρη, ανεβάζεις τις πιθανότητες. Μερικές κρέμες σε σκόνη θα μπορούσαν να έχουν γλουτένη, ειδικά τα αρωματισμένα είδη. Ο λόγος; Περιλαμβάνουν συστατικά που περιέχουν γλουτένη, όπως το αλεύρι σίτου. Θυμήσου, λοιπόν, να ελέγχεις πάντα τις ετικέτες των συστατικών προσεκτικά.
Χρησιμοποίησε ειδικές μάρκες
Τα μεγάλα brands θεωρείται πως φτιάχνουν καφέ χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, αν θέλεις να την αποφύγεις στα σίγουρα, δοκίμασε πιστοποιημένες μάρκες. Προτίμησε αυτές που δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι vegan και gluten-free.
Τι συμβαίνει με τον αρωματισμένο με γεύσεις καφέ;
Δυστυχώς, οι γεύσεις, όπως η σοκολάτα, το φουντούκι ή η βανίλια μπορεί να έχουν βάση αλκοόλης. Αυτή τυπικά προέρχεται από κόκκους, συμπεριλαμβανομένων αυτών με γλουτένη. Και ενώ η διαδικασία απόσταξης αφαιρεί την πρωτεΐνη της γλουτένης από το αλκοόλ, εξακολουθεί να προκαλεί αντίδραση σε εκείνους που είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι. Ακόμα και αν η ποσότητα της γλουτένης είναι μικρή.
…και με τον στιγμιαίο καφέ;
Καλύτερα να αποφεύγεις τον στιγμιαίο καφέ σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food and Nutrition Sciences το 2013. Βρέθηκε ότι προκαλεί γλουτεϊνική αντίδραση σε άτομα με κοιλιοκάκη, επειδή είχε ίχνη γλουτένης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καθαρός καφές ήταν πιο ασφαλής για όσους είχαν ευαισθησία στη γλουτένη ή υπέφεραν από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Συμπερασματικά:
Η γλουτένη και ο καφές είναι ένας κακός συνδυασμός, αν έχεις ευαίσθητο στομάχι. Αλλά η γλουτένη δεν είναι το μόνο πράγμα που θα πρέπει να σε ανησυχήσει. Στους ασθενείς με κοιλιοκάκη ή όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, το πεπτικό σύστημα ερεθίζεται εύκολα εξαιτίας της καφεΐνης. Αυτή μπορεί εξίσου να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα λόγω ανεπιθύμητων αντιδράσεων στη γλουτένη (όπως κράμπες, κοιλιακό άλγος, παλινδρόμηση ή ακόμα και διάρροια). Ο καφές είναι γνωστό ότι τα προκαλεί αυτά σε άτομα με «κανονικό» πεπτικό σύστημα. Επομένως μπορεί να είναι πιο έντονο σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Η αραίωση του καφέ με ζεστό γάλα χωρίς λακτόζη ή γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη (αναλογία ενός προς ένα) μπορεί να βοηθήσει.
Αν πάλι ακολουθείς πιστά μια διατροφή χωρίς γλουτένη, αλλά πάλι έχεις προβλήματα και πιθανολογείς πως ευθύνεται ο καφές, δοκίμασε να τον κόψεις για μια βδομάδα. Αντικατάστησέ τον με μαύρο ή πράσινο τσάι. Μετά από μια εβδομάδα ξαναβάλε τον καφέ στη δίαιτά σου (ένα φλιτζάνι τη φορά) και παρακολούθησε τα συμπτώματα.