Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει όσα έπονται μιας νύχτας με μπόλικο αλκοόλ. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως στο σώμα σου, ενώ απορροφάται το ποτό σου;
Ας δούμε όσα νιώθεις από τη στιγμή που πίνεις το πρώτο σου ποτό μέχρι το επόμενο πρωί αναλυτικά…
1: Η αρχική αίσθηση ηρεμίας
Κάθε νύχτα γεμάτη αλκοόλ ξεκινάει το ίδιο: πίνεις το ποτό σου και έχεις αυτό το αρχικό, ζεστό, ασαφές αίσθημα ηρεμίας. Το στρες αρχίζει να φεύγει, ενώ παραγγέλνεις και ένα δεύτερο ποτήρι. Είσαι χαλαρή και κεφάτη.
Την ίδια στιγμή το αλκοόλ συμβάλλει στην απελευθέρωση των ενδορφινών στον εγκέφαλό σου. Επηρεάζει την πρόσθια περιοχή του, που συνδέεται με το συλλογισμό και τη λήψη αποφάσεων. Γι’ αυτό το λόγο αισθάνεσαι αρχικά ωραία. Ωστόσο, έχει να κάνει και με τις μετέπειτα κακές αποφάσεις (όπως το να οδηγήσεις μεθυσμένη ή άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές).
2: Η υψηλή αυτοπεποίθηση
Παράλληλα με την απελευθέρωση των ενδορφινών, το αλκοόλ διεγείρει το Gaba (γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ). Πρόκειται για μια φυσική χημική ένωση στον εγκέφαλό σου που σε χαλαρώνει.
Μειώνει τις αναστολές και την αίσθηση του φόβου. Στο τρίτο ή τέταρτο ποτό, αρχίζεις να μπλοκάρεις το γλουταμινικό-τον κύριο διεγερτικό πομπό στον εγκέφαλο. Το γλουταμινικό συνδέεται με το φυσιολογικό άγχος απέναντι σε απειλητικές καταστάσεις. Εφόσον μπλοκάρεται, σκέφτεσαι ότι όλα είναι εντάξει, ακόμα και αν η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
3: Το χάος συντονισμού
Οι μεθυσμένοι άνθρωποι χάνουν τα λόγια τους ή τρεκλίζουν. Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που συμβαίνει αυτό. Το αλκοόλ δυσχεραίνει την επικοινωνία μεταξύ του σώματος και του εγκεφάλου. Επομένως, ο συντονισμός καθίσταται δύσκολος. Τόσο των άκρων, όσο και των μυών που απαιτούνται για την αποτελεσματική ομιλία.
4: Η απώλεια μνήμης
Το αλκοόλ παρεμβαίνει και στην ικανότητα του εγκεφάλου να κρατάει αναμνήσεις. Μάλιστα, προκαλούνται βλάβες στη μνήμη μετά από λίγα μόνο ποτά. Αναλόγως της ποσότητας αλκοόλ αυξάνεται και ο βαθμός της βλάβης.
Επίσης, μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν blackout. Δηλαδή, ένα χρονικό διάστημα όπου δε μπορείς να ανακαλέσεις βασικές λεπτομέρειες των γεγονότων ή ολόκληρα τα γεγονότα.
5: Η ζάλη
Όταν τελικά φτάσεις στο κρεβάτι σου, ίσως διαπιστώσεις ότι το δωμάτιο «γυρίζει». (Δοκίμασε να τοποθετήσεις το ένα πόδι στο πάτωμα για γείωση και σταθερότητα). Το αλκοόλ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα εξισορρόπησης λειτουργεί στο εσωτερικό αυτί. Δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι κινείσαι πολύ περισσότερο από ό, τι στην πραγματικότητα.
6: Το πρωινό ξύπνημα
Ο λόγος που κάποιες φορές ξυπνάς νωρίς όταν έχεις πιει πολύ βρίσκεται στο ήπαρ. Αυτό έχει την ικανότητα να απελευθερώνει τη σωστή ποσότητα γλυκογόνου στο αίμα, για να κρατάει τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του. Ως αποτέλεσμα μειώνεται το σάκχαρο και το σώμα σε ξυπνά, επειδή χρειάζεται ζάχαρη.
Το αλκοόλ είναι επίσης διουρητικό. Πολύ, λοιπόν, πιθανό να ξυπνάς για τουαλέτα (και την επόμενη μέρα να έχεις πονοκέφαλο εξαιτίας της αφυδάτωσης).
Το οινόπνευμα όμως είναι εχθρός και του ύπνου σου. Μια μονάδα αλκοόλ πριν ξαπλώσεις είναι αρκετή, για να μειώσει τον ποιοτικό σου ύπνο κατά περίπου μία ώρα.
7: Το hangover (και το hangxiety) της επόμενης μέρας
Όσον αφορά το hangover υπεύθυνη είναι η τοξίνη ακεταλδεΰδη. Δημιουργείται, καθώς το συκώτι μεταβολίζεται και προσπαθεί να αποβάλει το αλκοόλ από το σώμα. Λόγω γενετικών διαφοροποιήσεων, κάθε άτομο έχει λίγο ή πολύ από αυτή την τοξίνη. Όταν έχεις πολύ, τόσο χειρότερο είναι το hangover. Ωστόσο, παίζει ρόλο και το επίπεδο αφυδάτωσης, τι έχεις φάει προηγουμένως ή πόσο ξεκούραστη είσαι. Στη φάση αυτή, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μη σε τρομάξει. Δείχνει την προσπάθεια του οργανισμού να καθαρίσει ταχύτερα το σύστημα.
Hangxiety έχεις αν νιώθεις άγχος και «παράνοια». Αν αισθάνεσαι, δηλαδή, ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου εξαιτίας όσων έκανες το προηγούμενο βράδυ.
8: Η παρόρμηση για φαγητό
Μόλις η ναυτία φύγει, υπάρχει η αναπόφευκτη επιθυμία να φας οτιδήποτε μη υγιεινό (βλέπε πίτσα, tacos, πατάτες). Λιγουρεύεσαι κυρίως υδατάνθρακες. Η κατανάλωση αλκοόλ (και έπειτα η διαδικασία μεταβολισμού του) μπορεί να προκαλέσει εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου. Οι υδατάνθρακες, αντικαθιστούν τα αποθέματα αυτά. Επιπλέον, το αλκοόλ μειώνει την ποσότητα της λεπτίνης, μιας ορμόνης κορεσμού. Τέλος, το αλκοόλ μπορεί να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που αυξάνουν την όρεξή σου.
Από τι κινδυνεύεις μακροπρόθεσμα
Το αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο συρρικνώνοντάς τον και παρεμβαίνοντας στον τρόπο απορρόφησης της βιταμίνης Thiamine. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την παροχή ενέργειας (και ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια). Υπάρχει, λοιπόν, σοβαρός κίνδυνος άνοιας. Αλλά και η αύξηση του σωματικού βάρους εξαιτίας του αλκοόλ οδηγεί στην ανάπτυξη αγγειακής άνοιας. Τέλος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών.
> Πώς να πίνεις υπεύθυνα
- Κατανάλωσε με μέτρο
Έως 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες και 2ποτά/ημέρα για τους άνδρες (μόνο από ενήλικες της νόμιμης ηλικίας κατανάλωσης).
- Κατανάλωσε ένα καλό γεύμα
Το οινόπνευμα ερεθίζει το στομάχι. Το φαγητό επιβραδύνει και κάνει πιο ήπια την απορρόφηση του αλκοόλ.
- Ενυδατώσου
Πίνε φυσικό νερό ή σόδα και το αλκοολούχο ποτό που προτιμάς εναλλάξ. Επίσης, πιες ένα μεγάλο ποτήρι νερό προτού κοιμηθείς.