Όλες τις νέες “τάσεις” στις ανθρώπινες σχέσεις λίγο πολύ τις έχουμε βιώσει πριν αναγνωριστούν πια σαν καταστάσεις που απασχολούν τους ανθρώπους εκεί έξω. Πριν σου αναλύσω το θέμα της toxic positivity, θα σε γυρίσω κάποια χρόνια πριν. Όταν τη βίωσα για πρώτη φορά και δεν ήξερα καν τι είναι.

Έχω φύγει roadtrip με μια φίλη μου (τότε) με στόχο όμως να συναντήσω στο μέρος που θα πήγαινα ένα αγόρι που μου άρεσε πολύ. Ενώ έχουμε φτάσει στον προορισμό μας με τη φίλη μου, έχουμε φάει και έχουμε πιει τον καφέ μας, αρχίζω να σκέφτομαι να τον πάρω τηλέφωνο για να του πω να πάμε για ένα ποτό όλοι μαζί. Ενώ λοιπόν οδηγώ ψάχνοντας να βρω ένα ωραίο bar να καθίσω με τη φίλη μου για να του πω να περάσει, τον βλέπω. Ο τύπος έπινε το Jack Daniel’s του με μια μελαχρινή, cool τύπισσα με τατουάζ και ωραία χείλη. Αφού καταφέρνω να μη φρενάρω και αφού τσεκάρω ότι ευτυχώς δε με είδε, αποφασίζω να ενημερώσω τη φίλη μου για αυτό το δράμα που σιωπηρά βιώνω. Αυτό που λαμβάνω πίσω είναι ένα ασυνάρτητο λογύδριο γεμάτο motivational quotes τύπου “Δεχόμαστε την αγάπη που πιστεύουμε ότι αξίζουμε”, “Είσαι πολύ ευλογημένη για να αφήσεις όλο αυτό να σε επηρεάσει” και “πάμε για καλύτερα, you go girl”. Δυσκολευόμενη να καταλάβω τι με έχει ταράξει περισσότερο, το θέαμα στο bar ή το motivational rant της φίλης μου της λέω “Ας είναι σιωπηλή η επιστροφή μας στην Αθήνα”.

Με την παραπάνω ιστορία δε θέλω σε καμία περίπτωση να επικεντρωθείς στη λυπηρή ιστορία αγάπης. Δηλαδή και στο Thank You, Next να την ανέβασα,  Thank You, Next θα μου απαντούσαν. Με την ιστορία αυτή θέλω απλά να πω πως κάποιες φορές, όλη αυτή η μανία του “μην πέφτεις” και “κράτα τα vibes θετικά” μπορεί να γίνει τρομακτικά τοξική.

Ναι, υπάρχει η  toxic positivity και μας προκαλεί πανικό

Είναι λογικό με τόση πληροφορία wellness στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πέσει κανείς στην παγίδα. “Μόνο θετικά vibes” στα bio και συμβουλές για το πώς να αρχίσεις να γράφεις ημερολόγια ευγνωμοσύνης για το πόσο τυχερή νιώθεις σε αυτή τη ζωή. Σίγουρα είσαι τυχερή, σίγουρα η ζωή είναι δώρο και ναι η αγκαλιά του κολλητού σου δεν είναι δεδομένη. Μήπως όμως όλο αυτό δε βοηθά κανέναν;

Τι ακριβώς είναι η toxic positivity;

Πρόκειται για την τάση κάποιου να αντιδράει στα προβλήματα των άλλων με κενές και μειωτικές δηλώσεις θετικότητας. Προς Θεού, αυτό δε σημαίνει ότι συμβαίνει με κακό σκοπό, αλλά τα αποτελέσματά της δεν τα λες και καλά. Στην πραγματικότητα, μειώνει την αξία των προβλημάτων του άλλου και προσπαθεί να καθιερώσει την άποψη πως το να είσαι θετικός είναι η λύση για όλα τα προβλήματα. Spoiler: Δεν είναι.

https://www.instagram.com/p/BtWE80-HOjx/?utm_source=ig_embed

Μερικά παραδείγματα

Με toxic positivity σε γεμίζει εκείνος ο φίλος που όταν του περιγράφεις όσα σε προβληματίζουν σου απαντάει “Τα προβλήματά σου να είχαμε” ή “Κάποιοι άνθρωποι θα παρακαλούσαν να έχουν τις κακές μέρες σου”. Το πρόβλημα δημιουργείτε όταν μπαίνει το “θα έπρεπε” στην κατάσταση. Τι εννοώ; Όλο αυτό σε κάνει να νιώθεις πως θα έπρεπε να μη σε παίρνει από κάτω που χώρισες κι ας ήσασταν μαζί μόλις ένα μήνα ή που το ραντεβού σου δεν πήγε καλά. Θα έπρεπε να βλέπεις τη θετική πλευρά. Μόνο. Γενικά, θα έπρεπε να είσαι πιο θετική και αισιόδοξη.

Σίγουρα παρόμοιες συμβουλές σου δίνουν μια νέα προοπτική όταν νιώθεις να πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μπορείς να νιώθεις όπως θέλεις. Αν δεν στεναχωρηθείς, αν δεν υπερβάλλεις, πώς θα μάθεις να αξιολογείς τα “δράματα” και τις καταστάσεις; Πώς θα φτιάξεις τη δική σου κλίμακα; Δεν υπάρχει λόγος να χειρίζεται κανείς τα συναισθήματά σου, να τα μειώνει ή να τα αυξάνει κατά το δοκούν.

https://www.instagram.com/p/B1Vh8nKnLLx/?utm_source=ig_embed

Στο μεταξύ το κάνουμε -αν όχι όλοι- οι περισσότεροι

Πόσες φορές μπορεί να έχει βγει από το στόμα σου η φράση “Μη στεναχωριέσαι”; Φαντάζομαι. Αρκετές. Και είναι κάπως λογικό. Κάποιες φορές όταν οι άνθρωποί μας δεν περνάνε καλοί φάση, νιώθουμε ανήμποροι και “μικροί”. Ανίκανοι να τους βοηθήσουμε. Έτσι προσπαθούμε να μειώσουμε την κατάσταση, πιστεύοντας ότι θα χάσει την αξία της.

Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να βιώνουν όσα βιώνουν συναισθηματικά. Στην τελική έτσι εξελίσσονται. Είναι προτιμότερο να δεχόμαστε τα συναισθήματά τους, όποια κι αν είναι αυτά και να τους βλέπουμε να μεγαλώνουν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το να μειώνουμε τις καταστάσεις που αφορούν τους άλλους και το “good vibes only” δεν είναι λύσεις. Στην πραγματικότητα, όλοι το ξέρουν αυτό.

Featured image: E! News