Όποιος και αν είναι ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνεις να βιώνεις το σεξ, εάν νιώθεις να διανύεις μια περίοδο συναισθηματικής άρνησης, επιλέγοντας μονίμως να έχεις επαφές χωρίς να εμπλέκεται το συναίσθημα, τότε αυτό το κείμενο μάλλον σε αφορά.

«H σεξουαλική επιθυμία είναι από τις πιο βασικές βιολογικές ανάγκες, με ή χωρίς συναίσθημα»

Καλά τα λες, δεν διαφωνούμε σε αυτό, πόσο μάλλον εάν το σεξ υφίσταται στη ζωή ενεργά. Το επιβεβαιώνει και η επιστήμη: Tο σεξ κάνει καλό στην υγεία! Στη συνολική υγεία όμως συμπεριλαμβάνεται και η ψυχική υγεία, κάτι το οποίο οι περισσότεροι ξεχνάμε να αναφέρουμε. Το σεξ από άποψη φυσιολογίας επιδρά με τον πιο ευεργετικό τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό. Και το απόλυτο σεξ; Το απόλυτο σεξ απαιτεί συναισθηματική εμπλοκή. Και εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν κάπως να περιπλέκονται.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sex & Marital Therapy, θέλησε να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι αποφεύγουν να εμπλακούν συναισθηματικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Fearful – Avoidant Αttachment Style: Πρόκειται για τον φόβο της προσκόλλησης και είναι από τους πιο ύπουλους φόβους, μιας και στέκεται εμπόδιο στη σεξουαλική ζωή καθώς και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Τι είναι στη πραγματικότητα φόβος της προσκόλλησης;

Oι άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τον φόβο της προσκόλλησης, ουσιαστικά μεταφράζουν τον φόβο αυτό σε μια επιθυμία να βρίσκονται σε πλήρη ανεξαρτησία. Η ανεξαρτησία όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την αδυναμία να συνδεθεί κανείς συναισθηματικά με κάποιο άλλο πρόσωπο. Συνήθως τα άτομα αυτά αισθάνονται άβολα να μοιραστούν τις εσωτερικές σκέψεις και αδυναμίες τους. Η υπερβολική εγγύτητα, η επικοινωνία και η ενσυναίσθηση στη περίπτωσή τους βιώνεται αρνητικά έως και αποπνικτικά. Για αυτά τα πρόσωπα, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στο να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους στο σεξ. Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν πάει με τον οποιονδήποτε τρόπο να εμπλακεί και το συναίσθημα.

Τελικά πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;
redonline.co.uk

Κάποιος με αποφευκτική προσκόλληση μπορεί να πιστεύει ή να αισθάνεται:

• Πως δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του

• Πως νιώθει υπερηφάνεια για την ανεξαρτησία του

• Πως είναι «φτιαγμένος/η» για να ζει έτσι

• Πως οι άλλοι φταίνε που τον απογοητεύουν

• Πως οι σχέσεις απαιτούν συνεχή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να μην αξίζει τον κόπο

• Πως τα συναισθήματα είναι υπερτιμημένα

• Πως δεν χρειάζεται τίποτα και κανέναν

• Πως δεν πρόκειται να αλλάξει για κανέναν

Η αποφυγή της οικειότητας είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης που αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία. Είναι ένας τρόπος για να προστατευτεί ο εαυτός από τυχόν απογοητεύσεις. Για αυτό και όλοι οι τύποι προσκόλλησης ξεκινούν να αναπτύσσονται στις πρώτες σχέσεις με την οικογένεια. Όταν ένα παιδί (που πλέον είναι ενήλικας) έχει βιώσει την αδιαφορία των γονιών του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να του δημιουργείται ένα τεράστιο συναισθηματικό κενό. Ιδιαίτερα στις σκέψεις, στα συναισθήματα και φυσικά στον τρόπο με τον οποίο οραματίζεται τον εαυτό του.

Πως επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή

Επιστρέφοντας στην έρευνα που αναφέρθηκε προηγουμένως, 600 άνδρες και γυναίκες μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να είναι ενεργοί στη σεξουαλική τους ζωή. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που χαρακτηρίζονταν από τον φόβο της προσκόλλησης, έτειναν να έρχονται σε σεξουαλική επαφή με περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και να είναι πιο συγκαταβατικοί στην οποιαδήποτε σεξουαλική ευκαιρία τους προέκυπτε.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως πρόκειται για «συμπεριφορές που βγαίνουν εκτός ελέγχου» και αναπτύσσονται ως απάντηση στη σύγχυση τόσο της επιθυμητής σύνδεσης όσο και της αίσθησης που απορρίφθηκε από αυτήν. «Οι συμπεριφορές εκτός ελέγχου» έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με προβλήματα ρύθμισης των συναισθημάτων και ειδικότερα με ακατάλληλες υποσυνείδητες απαντήσεις του ατόμου στην οποιαδήποτε αρνητική διάθεση μπορεί να του προκύψει. Με άλλα λόγια, η σεξουαλική επαφή για ορισμένους είναι ένας τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να μειώνουν την εσωτερική αναστάτωση που αισθάνονται.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αν αναγνώρισες στοιχεία του εαυτού σου σε κάποια από τα παραπάνω, μπορείς να κινηθείς προς μια πιο ασφαλή προσκόλληση. Μπορείς να έρθεις αργά αλλά σταθερά σε επαφή με τα δικά σου συναισθήματα και ύστερα με του οποιουδήποτε συντρόφου. Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις να μοιράζεσαι σκέψεις και ανησυχίες με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια. Ως εναλλακτική λύση, εάν φυσικά το θέλεις, να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό, έτσι ώστε να σε κατευθύνει στην αναγνώριση του φόβου που βιώνεις.

Εάν επιζητείς πιο ουσιαστικές σχέσεις, ξεκίνα με τα παρακάτω απλά βήματα:

• Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

• Αναγνώρισε και αν χρειαστεί σημείωσε τι σε κάνει να νιώθεις συναισθηματικά ανεπαρκής

• Ζήτα βοήθεια όταν την χρειάζεσαι

• Προσπάθησε να μένεις σε σύνδεση με τον εαυτό σου και με τους γύρω, ακόμα και αν δυσκολεύεσαι

• Εξάσκησε την αρετή της υπομονής

Για το τέλος, κράτα ως υποσημείωση αυτό: Από αγάπη δεν ξέμεινε κανείς, γιατί η αγάπη όσο και αν «ξοδεύεται», δεν τελειώνει. Προσπάθησε να δίνεις την αγάπη σου απλόχερα τις φορές που το αισθάνεσαι. Στα αλήθεια θα νιώσεις υπέροχα. Και τι έγινε αν κάποιες φορές δεν εκτιμηθεί; Μην σκεφτείς να αλλάξεις για καμία από αυτές τις φορές. Εσύ απλά συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό. Όπως θα έκανες όταν ήσουν παιδί!

Featured image: Thought Catalog