Στην παρακάτω συνταγή με κολοκύθα μπορείς να αντικαταστήσεις τα μισά υλικά. Για παράδειγμα την κολοκύθα με γλυκοπατάτα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις φιστίκια αν δεν σου αρέσουν τα καρύδια, ή ακόμα και pecans. Η μόνη διαφορά είναι στην ανταπόκριση στο ψήσιμο αφού τα καρύδια μπορούν να παραμείνουν στον φούρνο καθ’ όλη τη διάρκεια που ψήνεις, ενώ τα φιστίκια θα πρέπει να τα βάλεις στη μέση του ψησίματος. Τα αμύγδαλα και τα cashews είναι εξίσου ιδανικά για να τα βάλεις από την αρχή του ψησίματος. Αν χρησιμοποιήσεις κουκουνάρι ή ηλιόσπορο βάλε τα 10 λεπτά πριν από το τέλος. Αν δεν αγαπάς τα λαχανάκια Βρυξελλών, βάλε μερικές φουντίτσες μπρόκολο.
Κι αν αντί για maple σιρόπι χρησιμοποιήσεις καστανή ζάχαρη ανακάτεψέ τη με λίγο λάδι πριν τη ρίξεις στην κολοκύθα.
Τι θα χρειαστείς:
1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
15 λαχανάκια Βρυξελλών, πλυμένα και καθαρισμένα2 κομμένα σε φέτες
1/4 κούπας καρύδια, ψιλοκομμένα 3 κουταλιές maple syrup ή honey ή καστανή ζάχαρη 3 κουταλιές ελαιόλαδο 1 κουταλιά αποξηραμένο chili 1/2 κουταλάκι αλάτι πιπέρι 1/4 της κούπας φέτα, θρυμματισμένη φρέσκο τσίλι, φρεσκοκομμένο μαϊντανό ψιλοκομμένοΠως να το φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200C. Βάλε τη κολοκύθα, το κρεμμύδι και τα καρύδια σε ένα μεγάλο ταψί που έχεις στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Περίχυσε με ελαιόλαδο και maple syrup και ανακάτεψε με μία σπάτουλα όλα τα υλικά.
Πασπάλισε με το αποξηραμένο chili, αλάτι και πιπέρι.
Ψήσε για 25 λεπτά ή μέχρι η κολοκύθα να ροδίσει και να είναι ψημένη. Γύρισε τα κομμάτια και ψήσε άλλα 15 λεπτά. Βγάλε από τον φούρνο, θρυμμάτισε φέτα και γαρνίρισε με το φρέσκο τσίλι και τον μαϊντανό. Σέρβιρε αμέσως.