Μεγάλες προσωπικότητες στο χώρο των επιχειρήσεων όπως ο Jack Ma και ο Elon Musk δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να θεωρούν “μεγάλη ευλογία” το να δουλεύουν 12 ώρες τη μέρα. Ενώ από την απέναντι όχθη των επιχειρήσεων ο Gary Vaynerchuk, έχει αναφερθεί σε 18 ώρες τη μέρα. Παρηγοριά όμως δεν βρήκαμε ούτε από το Hollywood, έχοντας τον Dwayne Johnson να αναφέρει ότι κατάφερε να χτίσει το όνομά του όντας αυτός που δούλεψε περισσότερο από όλους.
Αυτός ο τρόπος ζωής ωστόσο έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία, και πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να το διαχειριστούν.
Είτε δουλεύεις μόνος σου, είτε δουλεύεις κάπου που δέχεσαι μεγάλη πίεση, οι πολλές ώρες εργασίας θα πρέπει να αντισταθμίζονται με τον κατάλληλο χρόνο φροντίδας του εαυτού μας, όπως και της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.
Το να χρειάζεται να δουλέψεις 120 ώρες την εβδομάδα ή το να περάσεις το 24ωρο των γενεθλίων σου στο γραφείο όπως έκανε ο Musk, είναι κάτι παραπάνω από κουραστικό.
Τι σημαίνει όμως προσωπική φροντίδα για τους συνηθισμένους ανθρώπους σαν εμάς; Ρωτήσαμε και μάθαμε τις 5 πιο χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βγεις από αυτή τη ρουτίνα.
Βάλε όρια, αλλά να είσαι ευέλικτη
Είναι δύσκολο να αφήνεις τη δουλειά εκτός σπιτιού όταν δουλεύεις από το σπίτι.
Σύμφωνα με τον προγραμματιστή Samuel Levy και όσα είπε στο The Greatist, το να δουλεύεις από τις 6 το πρωί είναι εντάξει. Το να συνεχίζεις όμως να δουλεύεις έως και τις 10 το βράδυ, είναι αρκετά δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να κάνεις ένα διάλειμμα.
Από προσωπική εμπειρία, είναι δύσκολο να σταματήσεις να δουλεύεις όταν πάντα θυμάσαι κάτι που πρέπει να κάνεις την ώρα του φαγητού, στο γυμναστήριο ή όταν πηγαίνεις για ύπνο.
Ακόμα και εκείνοι που δουλεύουν σε γραφείο γνωρίζουν το άγχος του να φέρνουν τη δουλειά στο σπίτι. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι το βάλεις μερικά όρια. Για παράδειγμα, μην απαντάς σε mail μετά τις 6 το απόγευμα. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο για έναν ελεύθερο επαγγελματία που χρειάζεται να ενημερώσει τους πελάτες κάθε μέρα.
Τι συνιστάται; Βάλε χρονικά όρια στο Internet. Με αυτόν τον τρόπο θα απαγορεύεται η είσοδος σε κάθε ιστοσελίδα σχετικά με τη δουλειά ώστε να χαλαρώνεις. Ωστόσο έχεις τη δυνατότητα να μπορείς να μπαίνεις για 15 με 20 λεπτά ώστε να μπορείς να απαντάς σε mail.
Να θυμάσαι όμως ότι πρέπει να είσαι ευέλικτη.
Ζήτα από τον περίγυρό σου να σου αποσπά την προσοχή
Ό,τι βλέπουμε, μυρίζουμε, αγγίζουμε και ακούμε έχουν επίδραση στο τι θα αισθανθούμε και στο τι θα σκεφτούμε.
Όρισε μερικά σημεία στο σπίτι που θα είναι αποκλειστικά για ξεκούραση και χαλάρωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το να φοράς πιο επίσημα ρούχα συμβάλλει στη δημιουργικότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να είσαι ντυμένη με τα καλά σου.
Θα καταλάβεις όμως ότι ο εγκέφαλος θα επεξεργάζεται ακριβώς ποια θα είναι η στιγμή να δουλέψεις και ποια για να χαλαρώσεις.
Εκμεταλλεύσου τη βιασύνη και τη βαβούρα
Κανείς δεν πρέπει να δουλεύει ακατάπαυστα. Ειδικά όταν στην Αμερική, έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι δουλεύουν 40 με 50 ώρες την εβδομάδα.
Είναι φορές που χρειάζεται να δουλέψεις παραπάνω, όπως είμαι σίγουρη πως έχει συμβεί σε όλους μας, αλλά το να δουλεύεις συνέχεια σε τέτοια ωράρια κάνει κακό στην υγεία σου. Το θέμα είναι να ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις.
Να θυμάσαι: Υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στην χάος και στη δουλειά και αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου.
Διάλεξε ένα χόμπι που δεν έχει να κάνει με τη δουλειά σου
Στην εποχή που ζούμε είναι εύκολο να κάνεις το χόμπι σου δουλειά. Είναι ένας εύκολος τρόπος να βγάζεις χρήματα, αλλά μην μπεις στον πειρασμό.
Ό,τι κι αν είναι αυτό που σου αρέσει. Είτε είναι ζωγραφική, είτε η συγγραφή, είτε η μουσική, ένα χόμπι που δεν σχετίζεται με τη δουλειά θα σε κάνει πιο χαρούμενη.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις φίλους με κοινά ενδιαφέροντα.
Ένα χόμπι δεν χρειάζεται απαραίτητα να σου παίρνει πολύ χρόνο μέσα στη μέρα. Μπορεί να είναι το πλέξιμο, η ζωγραφική ή το να παίξεις κάποιο μουσικό όργανο που θα σου αποσπά 10 με 15 λεπτά τη μέρα.
Κάνε χώρο στην ατζέντα σου και τόνισε τη σημαντικότητά του, όπως θα έκανες για ένα meeting.
Μπορείς να είσαι πετυχημένη έχοντας προσωπική ζωή
Μην αφήσεις κανέναν να οργανώσει το πρόγραμμά σου. Βρίσκοντας όμως εσύ τις προτεραιότητες σου και βλέποντας τι λειτουργεί για σένα βάζοντας πρώτα τα εαυτό σου, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.
Μπορεί το να βρεις τις ισορροπίες να μοιάζει ακατόρθωτο αλλά με σωστή οργάνωση, προσπάθεια και ειλικρίνεια προς τον εαυτό σου, μπορείς να δουλέψεις σκληρά χωρίς να το παρακάνεις.
Πηγή κειμένου & Featured image: greatist.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου