Για τις περισσότερες γυναίκες η περίοδος συνήθως έρχεται περίπου μια φορά το μήνα και διαρκεί από τρεις έως πέντε μέρες. Ωστόσο, η διάρκειά της ποικίλλει από άτομο σε άτομο και από κύκλο σε κύκλο.
Τι συμβαίνει όμως όταν έχεις μια παρατεταμένη περίοδο; Υπάρχουν δύο εκδοχές: μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σου χωρίς να υπάρχει υποβόσκον πρόβλημα. Βέβαια, ίσως να οφείλεται και σε κάποιο παθολογικό αίτιο.
Μία ή δύο ημέρες περισσότερο ή λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως-χωρίς κάποιο άλλο σύμπτωμα-δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί. Αν όμως η περίοδός σου διαρκεί πολλές μέρες (10 ή περισσότερο για παραπάνω από τρεις κύκλους στη σειρά) καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία ή εξάντληση. Οπότε είναι σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.
Να θυμάσαι πως ένα app παρακολούθησης περιόδου, θα σε βοηθήσει πολύ να γνωρίζεις τι είναι φυσιολογικό για σένα.
Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί λόγοι που σχετίζονται με την περίοδο που διαρκεί περισσότερο από το φυσιολογικό:
1. Κάτι δε πάει καλά με τις ορμόνες σου
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ή PCOS) αφορά κύστες που αναπτύσσονται στις ωοθήκες, εμποδίζοντας την ωρίμανση των ωαρίων. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ορμόνες προκαλώντας παρατεταμένες περιόδους.
Άλλος λόγος είναι ένας υπολειτουργικός ή υπερδραστήριος θυρεοειδής ή άλλες διαταραχές που διαταράσσουν τα επίπεδα ορμονών σου, προκαλώντας μεγάλης διάρκειας ή ακανόνιστες περιόδους. Καλό είναι, λοιπόν, να δεις έναν ενδοκρινολόγο, για να το ελέγξεις.
2. Είσαι έγκυος
Όσο και αν σου κάνει εντύπωση η εγκυμοσύνη αποτελεί συνηθισμένη αιτία μη φυσιολογικής εμμηνόρροιας. Μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστη αιμορραγία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποκλείσεις αυτό το ενδεχόμενο.
3. Ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή που δημιουργεί πρόβλημα στις ορμόνες σου
Ορισμένα φάρμακα (όπως φάρμακα του θυρεοειδούς, τα στεροειδή και τα αντιψυχωσικά) μπορούν επίσης να διαταράξουν τα επίπεδα ορμονών σου. Εάν λαμβάνεις κάποιο από αυτά, βεβαιώσου ότι το κάνεις σωστά. Σε περίπτωση που το πρόβλημα παραμένει, συζήτησε με το γιατρό σου για εναλλακτικές λύσεις.
4. Φταίει η μέθοδος αντισύλληψης που έχεις επιλέξει
Βάσει των ανωτέρω, οποιαδήποτε ορμονική παρέμβαση για αντισύλληψη (χάπια, εμφυτεύματα, κολπικός δακτύλιος και άλλα) μπορεί να προκαλέσει επιμήκυνση της περιόδου. Συζήτησε με τον γιατρό σου, για να καταλήξεις σε αυτή που σου ταιριάζει.
5. Το βάρος σου άλλαξε πρόσφατα
Η περίοδός σου διαρκεί περισσότερο από το σύνηθες και έχεις πάρει πρόσφατα βάρος; Το αυξημένο σωματικό λίπος οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, άρα και σε περιόδους μεγαλύτερες και πιο επίπονες.
6. Έχεις πολύποδες ή ινομυώματα
Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν μεγάλης διάρκειας έμμηνο ρύση. Οι πολύποδες και τα ινομυώματα είναι αρκετά συνηθισμένα στον γυναικείο πληθυσμό. Επομένως, δε χρειάζεται να σε ανησυχούν. Ο γυναικολόγος σου θα τα ελέγξει και θα σου πει, αν χρειάζεται να αφαιρεθούν.
7. Είσαι εξαιρετικά αγχωμένη
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο σου. Άλλες φορές μπορεί να κάνει την περίοδο σου να σταματήσει εντελώς. Άλλες πάλι οδηγεί στο να κρατάει περισσότερο, να είναι πιο δύσκολη ή να έχεις αιμορραγία στα μέσα του κύκλου σου. Αν παρατηρήσεις αλλαγές στην περίοδό σου και βιώνεις χωρισμό, θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή άλλο αγχωτικό γεγονός, απευθύνσου σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
8. Είσαι εκτεθειμένη σε περιβαλλοντικά οιστρογόνα
Οι μακράς διάρκειας περίοδοι συνήθως συμβαίνουν λόγω της κυριαρχίας του οιστρογόνου έναντι της προγεστερόνης στο σώμα. Όμως και τα οιστρογόνα έξω από το σώμα σου (όπως αυτά που υπάρχουν στα πλαστικά, τα φυτοφάρμακα και το κρέας με προστιθέμενες ορμόνες) μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Για να περιορίσεις τις επιδράσεις των περιβαλλοντικών οιστρογόνων, ακολούθησε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ακόμη, κατανάλωσε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ζιζανιοκτόνα. Επιπλέον, κρέας και γαλακτοκομικά χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά.