Είναι λογικό να πιστεύεις – όπως οι περισσότεροι δηλαδή, ότι ένα καλό πρωινό, μπουστάρει το μεταβολισμό και τη διάθεση, και σε προετοιμάζει για ένα δυναμικό ξεκίνημα. Είτε αυτό περιλαμβάνει πρωινή γυμναστική, είτε όχι. Η αλήθεια είναι, πως ένα καλό πρωινό σου δίνει ενέργεια και σε κρατάει χορτασμένη για την υπόλοιπη μέρα. Αυτό τελικά, δεν ισχύει, όταν ακολουθεί κάποιο είδος πρωινής γυμναστικής. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση πρωινού πριν από άσκηση, δεν βοηθά τον οργανισμό μας να κάψει τις θερμίδες που πρέπει. Σχετική έρευνα έρχεται να το ανατρέψει όσα πίστευες ως τώρα.
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να τονιστούν τα οφέλη ενός πλήρους πρωινού και η αξία του για τον ανθρώπινο οργανισμό
1. Σε διατηρεί ενεργή καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας 2. Σε «ξυπνάει» εγκεφαλικά, καθώς βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης 3. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου 4. Σου δημιουργεί αίσθημα κορεσμού 5. Προμηθεύει τον οργανισμό με χρήσιμα θρεπτικά συστατικά 6. Σου ανεβάζει την διάθεση – το φαγητό δίνει χαρά εξάλλου
Τι γίνεται όμως όταν το πρωινό συνδυάζεται με πρωινή άσκηση;
Τι είναι σωστό να γίνεται πρώτα; Η αλήθεια είναι πως πρώτα πρέπει να ασκείσαι και μετά να απολαμβάνεις το πρωινό σου.
Αν συνηθίζεις να ασκείσαι πριν τη λήψη πρωινού, αυτό προωθεί την υγεία σου, συμπεριλαμβανομένης της καύσης του λίπους και της διατήρησης του ζαχάρου – ινσουλίνης, στο αίμα. Συνεπώς, σε διατηρεί πιο υγιή. Τα παραπάνω έρχεται να αποδείξει μια νέα Βρετανική μελέτη. Ειδικότερα, έρευνα από δύο βρετανικά πανεπιστήμια, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, έβγαλε ως συμπέρασμα το παραπάνω. Σε μία μελέτη διάρκειας έξι εβδομάδων, ερευνητές των πανεπιστημίων Bath & Birmingham, εξέτασαν σωρεία ατόμων, υπέρβαρων ή παχύσαρκων, οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή. Η μελέτη, έδειξε, πως όσοι ασκούνταν πριν από το πρωινό, έκαιγαν τις διπλές θερμίδες από αυτούς που ασκούνταν μετά από την πρωινή τους γυμναστική. Επιπρόσθετα, από την εν λόγω μελέτη, προέκυψε και το συμπέρασμα πως όσοι δεν έτρωγαν το προηγούμενο βράδυ, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Οι συμμετέχοντες, στο πρώτο γκρουπ, στην πρωινή τους άσκηση, έβαλαν την ποδηλασία στο πρόγραμμα τους. Το προηγούμενο βράδυ, λάμβαναν το τελευταίο τους γεύμα πριν τις 20:00 το βράδυ. Οι άνδρες του δεύτερου γκρουπ, συνέχισαν να ασκούνται, αφού απολάμβαναν το πρωινό τους. Οι ερευνητές, συνέκριναν τα αποτελέσματα των δύο γκρουπ με ένα ελεγχόμενο δείγμα ανδρών που δεν άλλαξαν τίποτα απολύτως στον τρόπο ζωής τους.
Η έρευνα αυτή βασίστηκε στη λογική πως οι ώρες που τρώει κανείς, έχουν αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της άσκησης τους
Ωστόσο, όσοι από τα άτομα, για έξι εβδομάδες ασκούνταν πριν το πρωινό, αν και δεν είδαν κάποιο φοβερό αποτέλεσμα στην μείωσης βάρους, είδαν σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα της υγείας τους. Ειδικότερα, στην καλύτερη αντίδραση του οργανισμού τους στην ινσουλίνη. Γεγονός, που έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς διατηρεί τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα υπό έλεγχο και, δυνητικά, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων ή διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές τόνισαν πως, τα δεδομένα αυτής τους της έρευνας αποτελούν επιβεβαίωση στο ότι η μέτρια άσκηση πριν το πρωινό, επηρεάζει θετικά τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους. Οι μελετητές, εξήγησαν πως η αύξηση του λίπους , σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό σημαίνει πως η άσκηση πριν το πρωινό καταλήγει να «καίει» περισσότερο λιπώδη ιστό, καθώς το λίπος δρα σαν «κινητήρας» για τους μύες.
*Να τονιστεί πως σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων, αυτής της «δράσης» και το πώς είναι δυνατόν να ωφεληθούν και οι γυναίκες από αυτό όπως και οι άντρες. Να θυμίσουμε πως η σχετική έρευνες πραγματοποιήθηκε με άνδρες.
Τι λες λοιπόν; Μήπως ήρθε η ώρα να δεις τα πράγματα λιγάκι αλλιώς; Εξάλλου, μέχρι να το αποδείξουν επίσημα και οι επιστήμονες, έχεις το χρόνο να το δοκιμάσεις και να ξέρεις πρώτη από όλους!