Το να χωρίζεις είναι μια κατάσταση που πονάει. Πόσο μάλλον όταν είσαι εσύ αυτή που πρέπει να κοιτάξεις τον άλλον στα μάτια και να του πεις πως το μεταξύ σας έχει τελειώσει. Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει ακόμα περισσότερο αν είσαι η πρώτη του αγάπη. Λένε πως η πρώτη μας αγάπη, επηρεάζει και τις επόμενες σχέσεις που θα κάνουμε. Γι΄αυτό είναι σημαντικό η εμπειρία να είναι καλή και μην λήξει άδοξα. Το να χωρίσεις εντελώς ανώδυνα ίσως να μη γίνεται. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν τρόποι να χωρίς κάποιον με τον πιο ευγενικό και γλυκό δυνατό τρόπο.
Το κλειδί είναι εσύ να καταφέρεις να παραμείνεις ήρεμη, συνοπτική, ευγενική και να το πάρεις πάνω σου ακόμα και αν δεν ισχύει απαραίτητα. Το να ρίξεις την ευθύνη στον άλλον, απλά θα του το κάνει ακόμα πιο δύσκολο και οδυνηρό
Ίσως να μην το βλέπεις τώρα, αλλά έχεις πολλά να κερδίσεις αν καταφέρεις να είσαι ευγενική και καλή. Αυτό δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, αλλά και τον εαυτό σου. Σε μία διαδικασία χωρισμού, τα συναισθήματα είναι πολλά και είναι μπερδεμένα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που εσύ είσαι αυτή που θέλεις να φύγεις από την σχέση, οι αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή σου στην πορεία μπορεί να σου ταράξουν τα νερά για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Θέλεις να δείξεις κατανόηση προς την αντίδραση του και ευγνωμοσύνη για τον χρόνο που περάσατε μαζί. Όσο μικρό ή μεγάλο και αν ήταν αυτό το διάστημα. Ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία αν τα συναισθήματα ήταν δυνατά. Αν εσύ είσαι ήρεμη και κατασταλαγμένη τότε θα το κάνεις πολύ πιο εύκολο και για τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Αν από την άλλη πας έτοιμη για επίθεση να είσαι σίγουρη πως δεν θα κυλήσει ομαλά ο χωρισμός.
Να θυμάσαι πάντα πως πρέπει να ακούς. Όχι για να απαντάς, αλλά για να καταλαβαίνεις.
Αυτή είναι ίσως και η πιο σημαντική συμβουλή. Το να δώσεις στον άλλον την ευκαιρία να σου εκφράσει τις σκέψεις του είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ακόμα και αν δεν συμφωνείς απόλυτα, αν πραγματικά τον αγαπάς και πραγματικά νοιάζεσαι για αυτόν, δώσε τόπο στην οργή και μην το συνεχίσεις. Πρόσεχε! Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καταπιείς τα λόγια σου και να μην πεις αυτά που νιώθεις. Σημαίνει όμως πως πρέπει να προσέξεις πως θα τα πεις. Μην ξεχνάς πως εσύ έχεις το πάνω χέρι. Ο άλλος ήδη νιώθει εκτεθειμένος εφόσον εσύ ήθελες να χωρίσετε.
Πάμε τώρα στο πρακτικό κομμάτι ενός χωρισμού. Πού, πώς, πότε;
Διάλεξε με προσοχή το μέρος
Θες να διαλέξεις μία ήσυχη τοποθεσία, χωρίς πολύ κόσμο. Αν δεν θες να είστε κάπου δημόσια, καλύτερα να είναι στο δικό του σπίτι, παρά στο δικό σου. Να μπορείς μετά να φύγεις και να τον αφήσεις να αφουγκραστεί την κατάσταση.
Να είσαι ευθύς και συνοπτική
Μην το παρακάνεις με το μπλα μπλα. Όσο πιο γρήγορα και απλά τα πεις, τόσο πιο ανώδυνος θα είναι ο χωρισμός σας. Να είσαι ειλικρινής. Να έχεις σκεφτεί από πριν τι θέλεις να πεις. Σκέψου αυτή την συνάντηση σα να βγάζεις ένα τσιρότο σε μια πληγή. Πονάει πολύ περισσότερο το να το τραβάς σιγά σιγά για πολύ ωραία. Γρήγορα, αποφασιστικά και τελείωσες.
Θα υπάρξουν ερωτήσεις
Και είναι λογικό. Φυσικά και θα απαντήσεις στις ερωτήσεις αλλά πρέπει να είναι με τρόπο που δεν θα ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντιθέτως, θα μαλακώνεις την κατάσταση με τις απαντήσεις σου και θα ρίχνεις κάποια πράγματα πάνω σου, ακόμα και αν δεν το πιστεύεις 100%.
Τέλος, να θυμάσαι πως εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους πώς θα νιώσει άνετα ο σύντροφός σου. Φρόντισε να τιμήσεις τα θέλω του και να τον ηρεμήσεις με τον καλύτερο τρόπο για μία τελευταία φορά.