Ένας χωρισμός είναι από μόνος του μια δύσκολη διαδικασία, για να έχεις να διαχειριστείς και ενοχές απέναντι στους γονείς σου. Έχεις τον πόνο σου, ΟΚ;
Όταν μια σχέση σχέση είναι σοβαρή, οι συναισθηματικοί δεσμοί που δημιουργούνται ανάμεσα σε σένα και στον σύντροφό σου, επεκτείνονται και στην οικογένεια και τους φίλους σου. Ειδικά σε περιπτώσεις που περνάς πολύ χρόνο μαζί τους. Έτσι, όταν τα πράγματα με εκείνον δεν πάνε καλά και οδηγούν τη σχέση σας στο τέλος της, είναι σημαντικό να καταλάβεις πως και οι δικοί σου άνθρωποι θα περάσουν μια περίοδο “πένθους”.
Οι γονείς σου έχουν στεναχωρηθεί για τον χωρισμό σου; Το να ξέρεις πώς να διαχειριστείς μια τόσο tricky κατάσταση, χωρίς να δημιουργήσεις εντάσεις, είναι SOS.
Είναι αρκετά συνηθισμένο το να νιώθουν οι γονείς ενός φρεσκοχωρισμένου ανθρώπου εξίσου… χωρισμένοι
Σύμφωνα με τον Dr. Joshua Klapow, κλινικό ψυχολόγο, και όσα είπε στο Elite Daily, πρόκειται για κάτι που συμβαίνει γενικά. Ειδικά σε περιπτώσεις που και οι ίδιοι περνούσαν αρκετό χρόνο με ένα άτομο, είναι πιθανό μετά από τον χωρισμό να νιώθουν ότι και οι ίδιοι έχουν μια απώλεια. “Οι γονείς μπορεί να πενθήσουν την απώλεια ενός ατόμου που έχει γίνει μέρος της ζωής τους και τώρα φεύγει από αυτή”, λέει ο ειδικός. “Μπορεί να νιώσουν λυπημένοι, ακόμα και πληγωμένοι. Ωστόσο, είναι δουλειά και υποχρέωσή τους να στηρίξουν το παιδί τους και όχι να αφήσουν τον πόνο της απώλειας τους να τους καταναλώσει”. Στο τέλος της μέρας, δε θα έπρεπε εσύ, που μόλις χώρισες, να νιώθεις ότι οι γονείς σου δεν είναι με το μέρος σου. Είναι όμως πιθανό να είναι λυπημένοι για τον χωρισμό σου. Και να βάλουν τις δικές σου ανάγκες και τα δικά σου συναισθήματα πάνω από όλα.
Ο ειδικός εξηγεί ακόμα πως τα συναισθήματα των γονιών σου για τον χωρισμό σου θα έπρεπε να έχουν ως βάση την αγάπη τους για εσένα. “Η αντίδραση των γονιών στον χωρισμό έχει να κάνει με το πόσο καιρό και ποιον τρόπο είχαν δεθεί με τον σύντροφό σου. Έχοντας πει αυτό, και όσο είναι σωστό για εκείνους να είναι αναστατωμένοι, είναι σημαντικό οι ανησυχίες να αφορούν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε όλοι για να προχωρήσετε. Και τη δυσκολία που βλέπουν για το παιδί τους.”
Θα πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ώστε το δικό τους συναισθηματικό φορτίο, να μην προστεθεί στο δικό σου
Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο το να “παρηγορείς” τους γονείς σου για τον ολόδικό σου χωρισμό. Ωστόσο, προσπάθησε να τους βοηθήσεις να καταλάβουν γιατί αποφασίσατε να χωρίσετε. Επίσης, το να ακούσεις τις απόψεις τους για την κατάσταση, να βοηθήσει. Ναι, ακόμα και αν η απόφασή σου είναι οριστική. Το να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν πώς νιώθουν για τον πρώην σύντροφό σου και πόσο χαρούμενους τους έκανε η σχέση σας, θα τους κάνει καλό. Το να εμμένεις στις καλές στιγμές μιας σχέσης είναι κακό σε όρους χωρισμού, αλλά είναι μια διαδικασία που αξίζει να μοιραστείς με τους γονείς σου.
Μετά από αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να δεχτούν και να στηρίξουν την απόφασή σου
Οι ερωτικές σχέσεις είναι προσωπικές. Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις που τις αφορούν. “Στο τέλος, αυτό δεν αφορά τη δική τους σχέση”, λέει ο Dr. Klapow. “Σεβάσου τον ρόλο τους ως γονείς σου και άκου τι έχουν να πουν. Μετά, ευγενικά, ενημέρωσε τους πως εκτιμάς την ανησυχία τους, αλλά η σχέση είναι δική σου. Εσύ θα την καθοδηγήσεις και αυτό που χρειάζεσαι από εκείνους είναι στήριξη”.
Αν συνεχίζουν να δυσκολεύονται να είναι υποστηρικτικοί, είναι ΟΚ να τους εκφράσεις το πόσο αρνητικά σε επηρεάζουν τα σχόλια και η συμπεριφορά τους
“Ενημέρωσε τους ότι προσπαθείς να προχωρήσεις τη ζωή σου και ο τρόπος που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους δε σε βοηθάει”, εξηγεί ο Dr. Klapow. Με το να βάλεις αυτά όριά σου μπορεί να γίνεις σκληρή απέναντί τους. Μετά από έναν χωρισμό τα συναισθήματά σου μπορεί να περάσουν διάφορες διακυμάνσεις. Τα σχόλια των γονιών σου δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
Μετά από έναν χωρισμό αυτό που έχεις ανάγκη είναι το να μπορείς να στηριχτείς σε άτομα που εμπιστεύεσαι και σε καταλαβαίνουν. Μη φοβάσαι λοιπόν να κάνεις σαφές το τι ακριβώς χρειάζεσαι.