Εσύ πώς σκοπεύεις να περάσεις τις γιορτές που έρχονται σε λίγες ημέρες; Προγραμματίζεις να ταξιδέψεις, να βγεις, να πιεις, να φας και να διασκεδάσεις σε έντονους ρυθμούς; Ή μήπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζονται ορισμένοι προβληματισμοί ή ανησυχίες, μια μελαγχολία; Ενώ η διάθεση σου δεν είναι και στο καλύτερο δυνατό επίπεδο; Με όποια από τις παραπάνω κατηγορίες και αν ταυτίζεσαι, θα πρέπει να γνωρίζεις πως σε μία τέτοια περίοδο όπου τα συναισθήματα ενδεχομένως να είναι σε έξαρση, ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να προσδίδει στα Χριστούγεννα όποιο νόημα θέλει και να τα περνάει όπως ο ίδιος επιθυμεί.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση όπου τα συναισθήματα τείνουν έντονα προς τον αρνητικό πόλο σε σημείο που η ψυχολογία, η όρεξη για ψυχαγωγία και η κοινωνικοποίηση να βρίσκονται στο ναδίρ; Τι θα βοηθούσε να σκεφτούμε και να κάνουμε προκειμένου να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο;
Aς ξεκινήσουμε από τα βασικά
Τα Χριστούγεννα, αλλά και όλες οι περίοδοι διακοπών ανά τη διάρκεια του έτους περιλαμβάνουν στιγμές έντασης, ανησυχίας, περιορισμένης διάθεσης για εξωστρέφεια και συναναστροφές, όπως δηλαδή και μία οποιαδήποτε τυχαία ημέρα μέσα στο χρόνο. Ποιος είπε ότι πρέπει υποχρεωτικά να φοράμε το προσωπείο της χαράς και της ευτυχίας;
Εξάλλου, όταν βλέπουμε τη χαρά, τη γαλήνη και την ευημερία ως κάτι το προγραμματισμένο και το υποχρεωτικό, όταν η ευτυχία γίνεται εμμονή, τότε η δυστυχία είναι πολύ πιθανό να μας χτυπήσει την πόρτα. Sometimes it’s ok not to be OK. Μερικές φορές αλλιώς περιμένουμε να εξελιχθούν τα πράγματα και αλλιώς μας έρχονται. Τότε είναι που πρέπει να πούμε στον εαυτό μας το εξής: Χρειάζομαι τη δύναμη να αλλάξω όσα μπορώ, να αντέξω αυτά που δε μπορώ να αλλάξω, αλλά και τη σοφία ώστε να καταλαβαίνω τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο.
Σχετικά με αυτά που περνούν από το χέρι σου και που μπορείς να αλλάξεις:
Μίλα, εκφράσου, δραστηριοποιήσου, ανάλαβε ενεργό δράση. Κάλεσε φίλους ή συγγενείς, γράψε στο ημερολόγιό σου για τα συναισθήματά σου, έκφρασε στον ψυχολόγο και στους οικείους σου αυτό που σε προβληματίζει. Κοιμήσου αρκετά, ξεκουράσου, περπάτησε, γυμνάσου. Βγες έστω και για λίγη ώρα και γενικά κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου. Φρόντισε τον φέρνοντάς τον στο προσκήνιο, ακούγοντας αυτά που έχει να σου πει και που τον απασχολούν.
Επίσης: Σταμάτα κάθε είδους σύγκριση με οποιονδήποτε άνθρωπο
Κάνε ένα μικρό διάλειμμα από τα social media ή έστω χειριστείτε τα με σύνεση. Ναι, κάθε φορά τα Χριστούγεννα βλέπετε αμέτρητες φωτογραφίες ή stories στα οποία οι φίλοι σου απεικονίζουν το πόσο υπέροχα διασκεδάζουν και απολαμβάνουν το πνεύμα των ημερών. Δεν είναι όμως πάντα έτσι τα πράγματα. Οι ανασφάλειες και η ματαιοδοξία αποτελούν καταστάσεις που κάθε χρόνο τέτοια εποχή οργιάζουν, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζηλεύεις ή να συγκρίνεις τον εαυτό σου με όλα όσα πρόκειται να δεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Θέλεις οπωσδήποτε να προσδώσεις κάποιο νόημα στις γιορτές;
Θέλεις να έχεις και εσύ κάτι για να διηγηθείς στους φίλους, στους συναδέλφους και ούτω καθεξής; Σε αυτή την περίπτωση επίτρεψε μου να σας πω ότι το νόημα το ορίζουμε εμείς οι ίδιοι ανάλογα με το ποιοι είμαστε και τι προσδοκούμε. Δεν είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο να μιμούμαστε τα πρότυπα συμπεριφοράς των άλλων, ούτε και να αντιγράφουμε όσα προβάλλονται στις οθόνες μας. Ας αφήσουμε λοιπόν το νόημα, τα «γιατί» και τις εξηγήσεις έξω από το παιχνίδι αυτή τη φορά. Η λογική μας είναι πολύ μικρή, γεμάτη ερμηνείες ενώ η ζωή είναι απέραντη, γεμάτη μυστήριο. Καλές γιορτές λοιπόν, γεμάτες ελευθερία, αυθεντικότητα και αυθορμητισμό. Γίνεται!
Το κείμενο επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Γεροντίδης, ψυχολόγος με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία.