Ο πρώτος μήνας κοινής ζωής με ένα κουτάβι, ενώ είναι κομβικός, ενέχει πολλές παγίδες. Ο όλος ενθουσιασμός συνεπαίρνει τους νέους κηδεμόνες και τελικά καταλήγουν να κάνουν λάθη, τα οποία καλούνται να διορθώσουν αργότερα.
Δες ποια είναι τα 15 λάθη που κάνουν οι άνθρωποι τον πρώτο μήνα αφού υιοθετήσουν ένα κουτάβι, για να μην τα κάνεις και εσύ.
1. Προσπαθούν να κάνουν πολλά, πολύ νωρίς
Ένας σκύλος κάνει την καθημερινότητα συναρπαστική και σίγουρα η περίοδος που είναι ακόμα κουτάβι είναι πολύ cute. Το να πρέπει να το αφήσεις σπίτι και να πας μόνη σου στο μπάρμπεκιου ή στον καφέ που είσαι καλεσμένη μπορεί να φαντάζει ως μια δύσκολη πρόκληση, αλλά το μικρούλι δεν είναι έτοιμο ακόμα για όλες αυτές τις κοινωνικές συναναστροφές.
2. Πηγαίνουν κατευθείαν στο pet shop
Συνήθως οι άνθρωποι που μόλις έχουν υιοθετήσει ένα κουτάβι, φεύγουν από το καταφύγιο και τρέχουν μαζί με αυτό στο κοντινότερο pet shop για να του αγοράσουν κολάρο, οδηγό, πιάτα και όλα τα απαραίτητα. Είναι συναρπαστικό το να αγοράζεις τα sos για τον νέο σου φίλο, αλλά μη βιάζεσαι. Είναι προτιμότερο να πάτε μαζί σπίτι και να το βοηθήσεις να συνηθίσει τον καινούργιο του χώρο σε μια πρώτη φάση. Η προσαρμογή είναι ένα σημαντικό βήμα.
3. Δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να δεθούν με το κουτάβι
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως θα δεθούν αμέσως με το κουτάβι τους. Στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. Μια καλή ιδέα θα ήταν να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου ή να δουλέψεις για κάποιες μέρες από το σπίτι, ώστε να περάσεις χρόνο μαζί του. Σιγουρέψου πως καλύπτεις τις ανάγκες του και το παρατηρείς. Ναι, η παρατήρηση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία τον πρώτο μήνα. Έτσι θα καταλάβεις τι του συμβαίνει και για τι του συμβαίνει ανά πάσα στιγμή.
4. Περιμένουν περισσότερο από όσο χρειάζεται πριν αρχίσουν την εκπαίδευση
Για να φροντίσεις ο σκύλος σου να έχει μια καλή συμπεριφορά μπορείς από τις πρώτες κιόλας μέρες να του μάθεις τέσσερις βασικές εντολές: Κάτσε, μείνε, ξάπλωσε, φέρε. Αυτές οι εντολές είναι η βάση της εκπαίδευσης και είναι σημαντικό να του τις μάθεις από νωρίς.
5. Δεν επιλέγουν τη σωστή τροφή
Δεν είναι όλες οι τροφές το ίδιο. Κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με τα κιλά, το μέγεθος και τα επίπεδα δραστηριότητάς του. Είναι σημαντικό να κάνεις μια έρευνα πριν επιλέξεις την τροφή του και μετά να φτιάξεις ένα πρόγραμμα διατροφής. Πιες ώρες θα το ταΐζεις, ανάλογα με τη ρουτίνα που θα φτιάξεις μαζί του. Αν δεν είσαι σίγουρη για όλες αυτές τις αποφάσεις, συζήτησε τες με τον κτηνίατρο για να σου δώσει οδηγίες.
6. Δε διορθώνουν τις λάθος συμπεριφορές
Προφανώς όταν έχεις ένα κουτάβι ό,τι κάνει -ακόμα και λάθος να είναι- σου φαίνεται αξιαγάπητο. Ωστόσο κάποιες συμπεριφορές είναι καλό να τις διορθώνεις από νωρίς. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφεις στο σπίτι από το γραφείο και ο σκύλος σου πηδάει πάνω σου από τη χαρά του, δε γίνεται να επιτρέπεται για πολύ καιρό ακόμα. Είναι μια λάθος συμπεριφορά. Ξεκίνησε τις επιπλήξεις από νωρίς.
7. Κοινωνικοποιούν το κουτάβι με άλλα κατοικίδια πολύ νωρίς
Ας πούμε πως έχεις ακόμα έναν σκύλο στο σπίτι ή μια γάτα. Ενώ σίγουρα σε ενδιαφέρει να συνηθίσουν το ένα το άλλο και να συμβιώνουν αρμονικά, είναι σημαντικό να μην κάνεις το λάθος να τα φέρεις στον ίδιο χώρο αμέσως. Έχε στο μυαλό σου πως αν δύο ζώα δεν τα πάνε καλά, οι σχέσεις τους είναι πιο δύσκολο να φτιάξουν, σε σχέση με ό,τι ισχύει για τους ανθρώπους. Καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή.
8. Περιμένουν την τελειότητα από την πρώτη μέρα
Τις πρώτες μέρες της συμβίωσης με ένα κουτάβι το μόνο που έχεις να περιμένεις επιστρέφοντας στο σπίτι, είναι το χάος. Είναι κομμάτι της διαδικασίας όμως. Δεν γίνεται να περιμένεις την τέλεια συμπεριφορά από τον σκύλο σου τόσο νωρίς. Να είσαι προετοιμασμένη για φαγωμένα sneakers και κατεστραμμένα μαξιλάρια. Τουλάχιστον. Επίσης, απόφυγε τις τιμωρίες και οπλίσου με υπομονή, δείχνοντας στο κουτάβι ποιο είναι οι κανόνες, επιβραβεύοντας το για τις καλές συμπεριφοράς και χτίζοντας βήμα-βήμα τις σχέσεις σας.
9. Δεν του δίνουν αρκετές λιχουδιές
Όσο το εκπαιδεύεις, να είσαι large με τις λιχουδιές. Πέραν του ότι θα σε αγαπήσει, θα καταλαβαίνει έτσι και ποια πράγματα κάνει σωστά.
10. Τα αφήνουν να τρέχουν ελεύθερα
Το crate είναι απαραίτητο στην εκπαίδευση ενός κουταβιού. Φρόντισε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί ο σκύλος να σταθεί όρθιος μέσα σε αυτό, αλλά και να ξαπλώνει και να κινείται άνετα.
11. Δεν είναι συνεπείς
Τα σκυλιά λατρεύουν τη ρουτίνα, οπότε φρόντισε να είσαι συνεπής και στην εκπαίδευση, αλλά και στο γενικότερο πρόγραμμά του. Φρόντισε κάθε μέλος της οικογένειάς σου να ξέρει επίσης το πρόγραμμα και να ξέρει πως ακριβώς να διαδράσει με τον σκύλο σου.
12. Δεν κάνουν το σπίτι τους αρκετά ασφαλές για ένα κατοικίδιο
Πριν φέρεις τον σκύλο σου στο σπίτι φροντίζεις να είναι όσο πιο dog friendly γίνεται ο χώρος. Μαζεύεις μικρά αντικείμενα, καλώδια, ανθρώπινες τροφές, κάλτσες, παπούτσια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να δει σαν παιχνίδι και να το πάρει στο στόμα του. Επιπλέον, οτιδήποτε σε καθαριστικό και γενικά τοξικό, το διατηρείς αυστηρά μέσα σε ντουλάπια.
13. Του δίνουν από το δικό τους φαγητό
Το να αντισταθείς στα puppy eyes το λες και δύσκολο. Ωστόσο, κάποιες ανθρώπινες τροφές είναι super απαγορευτικές για τα σκυλιά και δεν πρέπει να δίνεις στο κουτάβι σου ούτε μπουκιά από αυτές. Στην τελική, καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να τρέχεις. Κράτα τον σκύλο σου μακριά από σοκολάτα, αβοκάντο, σταφύλια, κρεμμύδια, σκόρδο και καφέ. Αν καταναλώσει οτιδήποτε από αυτά, επικοινώνησε άμεσα με τον κτηνίατρο.
14. Το αφήνουν να κοιμάται όπου θέλει
Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον για τον σκύλο σου και να μείνεις σταθερή σε αυτό. Δίνοντάς του έναν χώρο στον οποίο θα νιώθει ασφαλής, όπως ένα crate, του δίνεις ηρεμία. Ακόμα, λοιπόν, και αν θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι σου, και ακόμα και αν το θες και εσύ, καλύτερα να κοιμηθεί στο crate του.
15. Περιμένουν από εκείνο να συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο
Ας πούμε ότι επέλεξες έναν σκύλο συγκεκριμένης φυλής. Δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ο κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα και αυτήν ακριβώς πρέπει να αγκαλιάσεις. Σίγουρα αξίζει να κάνεις μια έρευνα σε ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια, τις δραστηριότητες και την υγεία της φυλής του σκύλου σου, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι κλωνοποιημένα τα σκυλιά. Έχουν προσωπικότητες και το μόνο που μπορείς να τους δώσεις εσύ είναι αγάπη και οδηγίες.