Αυτό το κέικ έχει απαλή γεύση, δεν είναι πολύ γλυκό, είναι ελαφρύ και φίνο.
Στις sos συμβουλές είναι να φροντίσεις να απλώσεις οπωσδήποτε αντικολλητικό χαρτί γιατί το μέλι που περιέχει μπορεί να το κάνει να κολλήσει και να γίνει πιο σκούρο. Αν θες μπορείς να κοσκινίσεις δύο φορές το μείγμα του αλευριού για να πετύχεις ένα πραγματικά αφράτο κέικ. Για να μην στεγνώσεις απλά μη το παρακάνεις με το αλεύρι στο μέτρημα και τέλος, αν θες μπορείς να κάνεις τη μισή δόση αν θες ένα ”χαμηλό” κέικ για τον καφέ σου και δεν θες να βάλεις γέμιση. Για να κάνεις τη μισή δόση και να χωρίσεις το ένα αυγό, χτύπησε το σε ένα μπολ και μετά απλά χώρισε το με ένα κουτάλι στη μισή του δόση.
Τι θα χρειαστείς:
2 1⁄4 κούπες (290γρ) για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
1⁄2 κουταλάκια σόδα
1⁄4 κουταλάκια αλάτι
3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα (240ml) buttermilk (μπορείς να φτιάξεις και δικό σου)
3⁄4 της κούπας (255γρ) μέλι
1⁄2 κουταλάκι βανίλια
12 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3⁄4 της κούπας (150γρ) ζάχαρη
Πως θα το φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Βουτύρωσε ένα στρογγυλό ταψί και άπλωσε αντικολλητικό χαρτί.
Κοσκίνισε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Πρόσθεσε και το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ χτύπησε τα αυγά μαζί.
Σε ένα άλλο μικρό μπολ χτύπησε το buttermilk, το μέλι και τη βανίλια. Με το μίξερ χτύπησε για 30-45 δευτερόλεπτα, σε μέτρια θερμοκρασία και πρόσθεσε σταδιακά τη ζάχαρη. Χτύπησε για άλλα 4 λεπτά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα αυγά, κουταλιά κουταλιά και χτύπησε για άλλα 3 λεπτά. Με χαμηλή ταχύτητα πρόσθεσε και τα στέρεα υλικά.
Φρόντισε να μην παραχτυπήσεις το μείγμα. Με μία σπάτουλα δούλεψε για λίγο ακόμα το μείγμα στον πάτο του μπολ αλλά και στα πλαϊνά.
Ρίξε τη ζύμη στο ταψί και ψήσε για 40 λεπτά, μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή από το κέντρο του κέικ.Μόλις είναι έτοιμο άφησε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά. Βγάλε το από το ταψί προσεκτικά και ετοίμασε την κρέμα ή πασπάλι σε άχνη ζάχαρη.
Την κρέμα αν θες μπορείς να την απλώσεις από πάνω ή αν θες μπορείς να κόψεις το κέικ στη μέση και να τη βάλεις ανάμεσα στα δύο κομμάτια.
Για την κρέμα μελιού θα χρειαστείς:
Χρόνος: 10 λεπτά για 2 κούπες
2 κουταλιές μέλι 1⁄2 κούπα (115γρ παγωμένη κρέμα γάλακτος 1 κουταλιά άχνη ζάχαρηΡίξε την κρέμα σε ένα μεταλλικό, κρύο μπολ. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και με ένα σύρμα χτύπησε την κρέμα μέχρι να διπλασιαστεί και να γίνει αφράτη.