Το φαλάφελ είναι -συνήθως- τηγανητό. Φτιάχνεται από ρεβίθια ή φασόλια με μυρωδικά και μπαχαρικά. Προέρχεται από την Αίγυπτο, αλλά πλέον το αγαπούν σε όλον τον κόσμο, ειδικά οι χορτοφάγοι.
Μην χρησιμοποιήσεις ρεβύθια σε κονσέρβα. Μην ανησυχείς δεν θα χρειαστεί να τα βράσεις εξάλλου. Μόνο άφησε τα ένα βράδυ σε ένα μπολ με νερό.
Τι θα χρειαστείς:
1 κούπα ρεβύθια
2 κούπες από ψιλοκομμένα μυρωδικά όπως κόλιανδρο, μέντα, άνηθο, μαιντανό
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι κόλιανδρο σε σκόνη
2 κουταλάκια αλάτι
ελαιόλαδο
για να σερβίρεις:
1 κούπα ψιλοκομμένο λάχανο
1 κούπα ψιλοκομμένο αγγούρι
4 ψιλοκομμένα ραπανάκια
χυμό από λεμόνι
κι αν θες τζατζίκι
Πως θα το φτιάξεις:
Βάλε τα ρεβύθια σε ένα μπολ, με νερό που τα σκεπάζει και άφησέ τα όλο το βράδυ.
Βάλε όλα τα υλικά για τα φαλάφελ στο μπλέντερ. Άλεσε μέχρι να κοπούν τα υλικά χωρίς να γίνουν πουρές. Σκοπός είναι να μπορείς να ζυμώσεις με το μείγμα μικρά ‘κεφτεδάκια’ άρα θες τα υλικά να ενώνονται εύκολα μεταξύ τους.
Μόλις είναι έτοιμο βάλε το μπολ με το μείγμα για 15 λεπτά στο ψυγείο. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώσε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ρηχό ταψί.
Μόλις περάσει ο χρόνος φτιάξε με τα χέρια σου μικρές μπάλες από το μείγμα.
Αράδιασε τα φαλάφελ στο ταψί και ψήσε για 15 λεπτά. Γύρισε από την άλλη και ψήσε άλλα 15 λεπτά. Τα φαλάφελ θα πρέπει να ροδίσουν καλά στην όψη τους.
Όσο ψήνονται βάλε σε ένα μπολ τα υλικά που θα σερβίρεις. Το λάχανο, το αγγούρι, τα ραπανάκια. Περίχυσε με λίγο λάδι, χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε. Για να σερβίρεις βάλε σε μία πίτα λίγα από τα λαχανικά, δύο φαλάφελ κι αν θες τζατζίκι.