Σήμερα το να δουλεύεις σκληρά συνδέεται άμεσα με τις υπερωρίες, τον παραπάνω χρόνο που αφιερώνεις στη δουλειά. Είτε στον χώρο του γραφείου, είτε στο σπίτι. Πολλές φορές οι εκκρεμότητες, οι συνθήκες και οι εργοδότες πιέζουν τις καταστάσεις σε βαθμό που εύκολα αγγίζουν το ανθυγιεινό. Αν κάποιος θέλει να δουλέψει σκληρά και να αποδείξει ότι θέλει να πετύχει, δεν έχει την ευκαιρία να επιλέξει αν θα κάνει ή όχι υπερωρίες. Τι γίνεται με το άγχος και τις κακές επιπτώσεις στην υγεία; Αν δουλεύεις υπερωρίες ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις, μην το κάνεις. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: μάλλον σου κάνει κακό.
1. Με το να κάνεις υπερωρίες, μειώνεις την παραγωγικότητά σου
Μπορεί να πιστεύεις ότι όσο περισσότερες ώρες δουλεύεις, τόσο περισσότερα θα καταφέρεις. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραγωγικότητά σου μειώνεται όταν δουλεύεις περισσότερες ώρες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι δουλεύουν έως 8 ώρες. Αν δουλέψουν για περισσότερο δεν θα κάνουν κάτι σωστά λόγω του άγχους και της κούρασης. Είναι σημαντικό να ακούμε όσα έχει να μας πει το σώμα μας.
2. Η υπερπροσπάθεια βλάπτει την ψυχική σου υγεία
Με τις παραπάνω ώρες, σύντομα θα δεις την απόδοσή σου να πέφτει, κι αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα ανικανότητας. Αντίθετα, θα είναι η προσπάθειά σου να δείξεις ότι είσαι ένα μοναδικός και αναντικατάστατος υπάλληλος. Στην συνέχεια, αυτό θα επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την ψυχική σου υγεία, καταλήγοντας σε κακές επιδόσεις.
3. Η προσωπική σου ζωή θα επηρεαστεί
Κάνοντας υπερωρίες, δεν θα έχεις χρόνο για την προσωπική σου ζωή. Με το να δουλεύεις παραπάνω ώρες κάθε μέρα, θα αλλάξουν τα δεδομένα στη ζωή σου. Θα σε οδηγήσει στο να βλέπεις όλο και πιο σπάνια τους φίλους σου και την οικογένειά σου, το άλλο σου μισό. Θα μειωθεί ο χρόνος που αφιερώνεις στον εαυτό σου. Αυτό βέβαια θα γίνει χωρίς να το καταλάβεις. Δεν χρειάζεται να δουλεύεις 12 ώρες τη μέρα για να αποδείξεις στον εργοδότη σου ότι δουλεύεις σκληρά. Αξιοποίησε σωστά τις ώρες που είσαι εκεί.
5. Κινδυνεύει η υγεία σου
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι υπερωρίες μπορεί να επηρεάσουν αρκετά την ψυχική και σωματική σου υγεία. Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι με τις παραπάνω ώρες μειώνεις τη χρονική διάρκεια που μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε κάτι. Είτε δουλεύεις σε γραφείο, είτε σε νοσοκομείο, είτε σε εργοτάξιο, βάζεις τη ζωή σου σε κίνδυνο. Μπορεί τα συμπτώματα να μην εμφανιστούν αμέσως, αλλά μετά από λίγο ο εγκέφαλός σου δεν θα δίνει καμία σημασία.
Αν θέλεις να είσαι ένας παραγωγικός υπάλληλος, δεν χρειάζεται να δουλεύεις υπερωρίες για να το αποδείξεις. Ωστόσο, αν ο εργοδότης σου επιμένει, τότε θα πρέπει να δώσεις προσοχή στα σημάδια ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος (σ.σ. και να κρίνεις αν αυτό συμβαίνει επαναλαμβανόμενα ή αν υπάρχει ένα project που απαιτεί αυτό το διάστημα περισσότερο χρόνο). Οι περισσότερες ώρες δεν μεταφράζονται σε περισσότερη δουλειά. Να θυμάσαι ότι η υγεία και η ευτυχία σου είναι πιο σημαντικά από τη δουλειά σου.
Πηγή & featured image: readunwritten.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου