Οι περισσότεροι relationship experts υποστηρίζουν πως η σχέση των γονιών μας και τα πρότυπα που έχουμε επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά την ερωτική μας ζωή και τις σχέσεις μας. Με βάση αυτά που έχουμε δει και έχουμε βιώσει, σχηματίζουν κάποιες εικόνες στο μυαλό μας. Οι γονείς μας άλλωστε είναι το πρώτο ζευγάρι που βλέπουμε μεγαλώνοντας. Μαθαίνουμε από αυτούς. Όμως η παγίδα είναι ότι καμία φορά αυτό δουλεύει αρνητικά. Βλέπουμε κάποιες συμπεριφορές που μας αρέσουν οπότε τις κρατάμε και κάποιες που δεν μας αρέσουν οπότε κάνουμε τα πάντα για να μην τις επαναλάβουμε. Τα παιδιά που βιώνουν τον χωρισμό των γονιών τους είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποια παραπάνω προβλήματα στον τομέα των σχέσεων. Ποια είναι λοιπόν τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν και πως θα τα αντιμετωπίσεις;
Φοβάσαι τη δέσμευση
Βγαίνεις με κάποιον, περνάτε καλά και ταιριάζετε σε γενικές γραμμές αλλά μόλις πάει να σοβαρέψει η κατάσταση νιώθεις πως πνίγεσαι. Αυτό κατά κύριο λόγο συμβαίνει γιατί φοβάσαι πως μπορεί να δεθείς με το πρόσωπο αυτό και αν κάτι πάει στραβά, θα καταλήξετε σαν τους γονείς σου. Τι γίνεται όμως όταν ξεκινάς με αυτό το σκεπτικό; Υποσυνείδητα θα επιλέγεις πάντα καταστάσεις που δύσκολα θα καταλήξουν σε σοβαρή σχέση. Οπότε κάνεις λάθος επιλογές! Με αυτό τον τρόπο ίσως όμως να πληγώνεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά.
Αποφεύγεις τα ραντεβού και τις σχέσεις
Από αυτά που έχεις δει και έχεις βιώσει οι σχέσεις καταλήγουν πάντα σε ραγισμένες καρδιές και δύσκολους χωρισμούς. Οπότε μήπως νιώθεις πιο ασφαλές το να μην επιδιώκεις το να γνωρίζεις κόσμο και να κάνεις σχέσεις; Με τις εμπειρίες σου σκέφτεσαι πως ίσως θα γλιτώσεις πολύ πόνο και στεναχώρια αν δεν μπλέξεις και δεν δεθείς συναισθηματικά. Όμως μήπως αυτό σε βάζει σε ακόμα χειρότερη θέση; Αυτή της μοναξιάς;
Νιώθεις πως δεν μπορείς να φύγεις από τις σχέσεις σου
Αν έχεις βιώσει το χωρισμό των γονιών σου τότε είναι λογικό οι χωρισμοί να σου προκαλούν άγχος και αγωνία. Έτσι, νιώθεις πως θέλεις να προσπαθήσεις και να κάνεις υπομονή για να δεις τι θα γίνει. Αλλά στην πραγματικότητα το να μένεις σε μία σχέση που σε δυσκολεύει και στην οποία δεν περνάς καλά, μόνο χειρότερα κάνει τα πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να καταλάβεις πότε πρέπει να φύγεις από μία σχέση.
Κρατάς τα συναισθήματα σου βαθιά κρυμμένα
Για να μπορέσεις να αναπτύξεις μία βαθιά και αληθινή σχέση με κάποιον, πρέπει να αφεθείς και να πάψεις να αμύνεσαι. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να νιώσεις και όλα τα όμορφα συναισθήματα που υπάρχουν σε μία κοντινή σχέση. Αν όμως φοβάσαι πως θα πληγωθείς και δεν αφήνεσαι, κρατάς τον άλλον σε μία απόσταση. Οπότε ποτέ δεν θα έχεις κοντινές σχέσεις και δεν θα νιώσεις όλα τα δυνατά συναισθήματα που μπορεί να νιώσεις σε μία σχέση.
Πηγαίνεις από τη μία σχέση στην άλλη χωρίς πολλές σκέψεις
Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Πως δεν μπορείς να μείνεις μόνη σου. Νιώθεις ανασφάλεια με τη μοναξιά και πιστεύεις πως είναι προτιμότερο να είσαι σε μία σχέση ακόμα και αν δεν είναι καλή. Όσα έχασες από το χωρισμό των γονιών σου, προσπαθείς να τα βρεις μέσα από τις τωρινές σου σχέσεις. Αλλά πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου πως η σχέση των γονιών σου μπορεί να σε σημάδεψε αλλά δεν θα κουβαλάς όλα όσα έγιναν μαζί σου για πάντα.