Είτε μας αρέσει είτε όχι, η δουλειά μας είναι το δεύτερο σπίτι μας. Επομένως πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή επαγγελματική συμπεριφορά και τις καλές επαγγελματικές σχέσεις. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο στην καριέρα μας αλλά και στην ψυχική μας υγεία.
Πώς όμως θα καταπολεμήσεις το bullying στη δουλειά; Πιστεύεις ότι γίνεσαι θύμα bullying στο χώρο εργασίας σου; Το Elle συμβουλεύτηκε την Amber Wilkinson, η οποία έχει βιώσει bullying στον εργασιακό της χώρο και μας δίνει συμβουλές για το πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε.
1. Το πρώτο βήμα είναι να το καταλάβεις
Όπως με όλες τις καταστάσεις, το πρώτο βήμα είναι να παραδεχτείς την κατάσταση που βρίσκεσαι. Κυρίως όταν αμφισβητείς τα συναισθήματά σου, έχεις συνηθίσει την κακή συμπεριφορά από τους συναδέλφους σου ή την τοξική εργασιακή ατμόσφαιρα.
“Όταν αναφερόμαστε σε bullying, η μισή δουλειά είναι να το κατονομάσεις,” αναφέρει η Wilkinson. “Στον εργασιακό τομέα, το bullying είναι ήπιο. Ο τρόπος για να το ξεπεράσεις είναι να το εντοπίσεις. Όσο ήπιο όμως και να είναι, πάντα εμφανίζεται με τις χειρότερες μορφές.”
Αντιμετωπίζεις κάτι από τα παρακάτω;
- Σου φωνάζουν ή σου μιλάνε άσχημα συνέχεια.
- Σε κοροϊδεύουν για την σεξουαλικότητά σου, το φύλο σου, την καταγωγή σου, τη θρησκεία σου ή για τις δυνατότητές σου.
- Υπάρχει σούσουρο και κουτσομπολιό.
- Το αφεντικό ή οι συνάδελφοί σου σε φέρνουν σε δύσκολη θέση δημόσια αποκαλύπτοντας κάποια προσωπικά σου δεδομένα.
- Δεν θέλουν να καθίσεις μαζί τους.
- Κάποιος σε τρομοκρατεί σωματικά.
- Γίνονται ανάρμοστα σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου ή κάποιες χειρονομίες.
- Φοβάσαι για την εργασιακή σου ασφάλεια.
- Σου αναθέτουν ακατόρθωτα project και σε χλευάζουν όταν δεν μπορείς να τα ολοκληρώσεις.
- Υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις για τα εργασιακά σου ωράρια και για τις ώρες που τελειώνεις τη δουλειά
“Καμία από τις παραπάνω συμπεριφορές δεν είναι επιτρεπτές. Το bullying δεν έχει την μορφή του σχολικού εκφοβισμού,” εξηγεί η Wilkinson. “Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές είναι καταστάσεις bullying. Κάνε το πρώτο βήμα και αναγνώρισέ το. Ίσως ήρθε η ώρα να καταλάβεις την σοβαρότητα της κατάστασης ή ακόμα και να αναφέρεις κάτι που γίνεται σε βάρος κάποιου συναδέλφου σου.”
2. Ζήτησε βοήθεια
Αφού κάνεις το πρώτο βήμα και το αναγνωρίσεις, το δεύτερο βήμα είναι να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου που εμπιστεύεσαι και να του πεις τι συμβαίνει.
“Όσοι ακούν bullying αποφεύγουν τις διαφωνίες. Πολύ πιθανό να διαψεύσουν ή να αποφύγουν να παραδεχτούν ότι το κάνουν,” αναφέρει η Wilkinson. “Πολλοί είναι εκείνοι βέβαια θυμώνουν και γίνονται επικίνδυνοι όταν τους μιλάς για τη συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ζητήσεις βοήθεια. Πες το σε κάποιον φίλο σου και στην οικογένειά σου. Πες το σε κάποιον ειδικό, που θα μπορέσει να σε στηρίξει συναισθηματικά και με τις κατάλληλες συμβουλές.”
3. Ανάφερε την συμπεριφορά
Όσο τρομαχτικό κι αν ακούγεται, είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει και το εργασιακό σου περιβάλλον.
“Δεν πρέπει να πολεμάμε το bullying με bullying. Δεν λύνεται με το κουτσομπολιό ή με το να το αγνοείς. Πρέπει να το αναφέρεις, όσο τρομακτικό κι αν σου φαίνεται. Υπάρχει πάντα ο κατάλληλος άνθρωπος μέσα στον εργασιακό χώρο που μπορείς να απευθυνθείς,” λέει η Wilkinson.
“Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τους πρώτους που πρέπει να πάρεις τηλέφωνο. Οι εργαζόμενοι του τμήματος αυτού πάντα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μιας και έχουν εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις. Αν πάλι φοβάσαι για την σωματική σου ακεραιότητα, μην διστάσεις να το αναφέρεις και στην αστυνομία.”
4. Μπορεί να χρειαστείς βοήθεια και μετέπειτα
Είναι αρκετά συνηθισμένο θύματα bullying να χρειάστηκαν βοήθεια και μετά τη λήξη του περιστατικού. Έτσι, να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου όταν αντιμετωπίζεις μία τέτοια κατάσταση.
“Η επίδραση του bullying στον εργασιακό χώρο κρατάει ακόμα και μετά το συμβάν. Η ψυχολογία μετέπειτα παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να αποζητήσεις τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεσαι.
”Σε περιπτώσεις όπου το bullying έχει αφήσει το στίγμα του και δεν αντιμετωπίστηκε, κατέληξε είτε σε απώλειας την αυτοπεποίθησης είτε σε χρόνιο πρόβλημα. Μην αφήσεις όμως κάτι τέτοιο να σε νικήσει! Βρες τη βοήθεια που σου χρειάζεται!”