Η Karen Gurnay, κλινική ψυχολόγος, ψυχοσεξολόγος και διευθύντρια της Havelock Clinic, εξήγησε ποια είναι τα facts για το σεξ που κάθε ζευγάρι πρέπει να γνωρίζει.
Το σεξ δεν αφορά μόνο τους οργασμούς αλλά…
Αλλά το orgasm gap δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αποδεχόμαστε σαν fact. Είναι σημαντικό να έρχονται και οι δυο σύντροφοι σε οργασμό. Ένας τρόπος είναι να δαπανάται περισσότερος χρόνος σε προκαταρκτικά, μιας και πολλές γυναίκες δύσκολα έρχονται σε κολπικό οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ.
Ο πόνος δεν είναι ΟΚ
Ο πόνος κατά τα τη διείσδυση ή κατά τη διάρκεια του σεξ απασχολεί αρκετές γυναίκες. Πολλές φορές τον θεωρούν “φυσιολογικό” χωρίς να ψάχνουν τα αίτια στα οποία οφείλεται. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα βρίσκετε σε διέγερση και είναι χαλαρή, δε θα πρέπει να νιώθει πόνο.
Αν ο πόνος περιλαμβάνεται και στις δικές σου σεξουαλικές επαφές, μίλησε με τον γυναικολόγο σου. Ίσως να οφείλεται σε κάποια μόλυνση, ή ακόμα και σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Δεν υπάρχει “νορμάλ” ούτε στο σεξ
Σε ό,τι έχει να κάνει με το σεξ, τη συχνότητά του, τις φαντασιώσεις δεν υπάρχει “νορμάλ”. Μπορείτε να κάνετε ό,τι σας προσφέρει ευχαρίστηση με τον σύντροφό σου. Στην τελική, ειδικά σε μακροχρόνιες σχέσεις, το να μείνει η “φωτιά” ζωντανή είναι απαραίτητο. Έτσι η εξερεύνηση και ο πειραματισμός μπαίνουν στη λίστα με τα “must”.
Η επικοινωνία είναι το κλειδί για καλό σεξ
Στο σεξ, η επικοινωνία δεν είναι απαραίτητα προφορική. Μπορείς να ζητήσεις όσα θέλεις με το σώμα σου. Αυτό που αξίζει να κρατήσεις είναι πως το να ζητάς αυτό που θέλεις από τον σύντροφό σου, είναι ο μόνος τρόπος και να το πάρεις και να μάθετε καλύτερα το πώς μπορείτε να ικανοποιήσετε ο ένας τον άλλο. Στο τέλος της μέρας, αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να κάνετε καλό σεξ.
Τα ζευγάρια που δεν κάνουν μόνο διεισδυτικό sex έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή
Είναι λογικό πως η προβλεψιμότητα και η ρουτίνα κάνουν κακό και στη σεξουαλική μας ζωή. Έτσι, η διείσδυση δεν είναι απαραίτητη για να φτάσετε και εσύ και ο σύντροφός σου σε οργασμό. Μπορεί αυτή να είναι η βάση πάνω στην οποία προβάλλεται το σεξ, αλλά η αλήθεια είναι πως μπορείτε να έχετε κοινές στιγμές απόλαυσης χωρίς διείσδυση. Αν δεν έχετε πειραματιστεί έτσι ακόμα, καιρός να το κάνετε.
Δεν υπάρχει ο όρος “καλός/καλή στο sex”
Είναι αδύνατο να είναι ή να μην είναι καλός κανείς στο σεξ. Μιας και το σεξ γίνεται με δύο (τουλάχιστον) άτομα. Όλα είναι θέμα καλής χημείας και οι ταμπέλες τέτοιου τύπου δεν είναι σωστές.
Αυτό που μετράει είναι η σεξουαλική αυτοπεποίθηση, η οποία απορρέει από τη σιγουριά που έχει κανείς για το σώμα του. Επίσης και από το πόσο καλά ξέρει τον εαυτό του και τα triggers του.
Είναι ΟΚ να φεύγει η προσοχή σου κάποιες φορές
Πόσες φορές έχει “φύγει” το μυαλό σου κατά τη διάρκεια του sex; Πόσες φορές οι σκέψεις είναι εντελώς άσχετες από τις πράξεις; Φανταζόμαστε αρκετές. Συνήθως περιλαμβάνουν αγωνία για το πώς φαίνεσαι και όχι το σεξ καθαυτό. Όπως και να έχει σε βγάζουν από το mood και χάνεις στιγμιαία τη συγκέντρωσή σου.
Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλους. Το θέμα είναι πως για ακόμα μια φορά το mindfulness είναι η λύση: το να μπορείς εν προκειμένω να είσαι 100% επικεντρωμένη σε αυτό που κάνεις και σε όσα νιώθεις.